Biciklizam

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Re: Biciklizam

Post od zuzazu »

branja napisao:Dobro, de. Evo idem oma sutra da je kupim :)

Koliko je vruce ispod one skejterske?

Poslato sa Lumia 925

Branja, ja bih malo usporio. Pre nego sto si se ukljucio na forum, imali smo ovde raspravu (ja vs svi ostali) za ili protiv kacige. Ako potrazis, mozes lako da nadjes jer smo o tome pisali 4-5 strana za redom.

Uglavnom, postoji posebna kategorija kaciga ciju bih kupovinu podrzao a koja je primerena gradskoj voznji. Na zalost, tesko se nalaze

Slika

Slika

Slika

Slika

Niko od ovih forumasa koji su pali u poslednje vremenije zadobio povrede jer nije imao kacigu, vec zbog toga sto nije vodio racuna i sto je na trenutak "spustio gard" i nije ispostovao neka osnovna pravila voznje.

Razmisli o tome.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Naravno, ali trenutak nepažnje može uvek da se desi. I to ne mora ni tvoje, dovoljno je da neko drugi pogreši. Ovaj rezon je kao da iz kola izbacimo pojaseve i airbagove jer smo se dogovorili da ćemo svi da vozimo maksimalno koncentrisano.
Nego koji je argument protiv kacige? Ok je i da ti je prijatnije da voziš gologlav, samo da se zna da je to razlog a ne nešto drugo.
Meni je baš prijatnije sa kacigom nego bez, bar kad je sunčano. Izgorela bi mi ćela za pola sata i dobio bi sunčanicu, a ovako imam i hladovinu i provetravanje. I plus se ne brinem kad se prolazim pored šiblja i granja. Npr. na Adi ima dosta toga pored staze, pa se dešava da naletiš kad se mimoilaziš sa nekim. To su mi opipljive svakodnevne prednosti, ako i ne računamo sigurnosni aspekt.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

zuzazu napisao:Uglavnom, postoji posebna kategorija kaciga ciju bih kupovinu podrzao a koja je primerena gradskoj voznji. Na zalost, tesko se nalaze
Slika
Slika
Slika
Slika
Sheldon Brown nije nosio ove što ti predlažeš, što nam govori da su đubre.
Ako je klasična bici kaciga bila dobra za čika Šeldona dobra je i meni.
Slika
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

@grijicd, postoje citavi naucni radovi i istrazivanja "za ili protiv". Stvarno nemam vremena da ponovo kopam po netu, ali sam ih postovao tokom te diskusije, pa ako te ne mrzi da se vratis, mozes da pronadjes razloge "protiv".

Uglavnom je rec o saobracajnoj i biciklistickoj kulturi. U najbiciklistickijem (kako sam slozio ovo) gradu na svetu, Kopenhagenu, postovao sam i te fotke - kacige se ne nose.

Svakako se slazem, neki put je moguce da nesreca bude izazvana nepaznjom drugoga, ali hajde onda da nosimo kacige kad krenemo u prodavnicu da nas ne ozledi fasada koja otpada (da banalizujem).

Ako pogledas nase drugare sa foruma, ko je kriv?

U koliko se dobro secam:

Sharance je drzao jednom rukom volan, a drugom je snimao.

Rakhill je volan drzao jednom rukom, a onda je imao nekakvu situaciju, i kocio je rukom koja je bila na volanu i to prednjom kocnicom (cini mi se da ima disk)

Kuzmanovic je nocu pogodio rupu koju kaze da nije video al' moze da upadne ceo tocak. Bajker je iste noci prosao istom ulicom i nije se slozio.

Ne znam jel jos neko izginuo?

Da li ce neko nositi ili nece nositi kacigu (ili stavljati pojas), to je stvar licnog izbora.

Ja samo kazem da postoji i druga strana medalje, i da ne treba gledati zatvorenih ociju. Nista vise.

@Paja, najveca greska koju covek pravi u komunikaciji sa drugim ljudima je da polazi od cinjenice da je njegov sagovornik isti kao on. Tvoj poslednji post i tvoj potpis u potpunosti potvrdjuju ovu cinjenicu.
Na ovaj nacin, kako ti mislis, ja ne zelim da diskutujem sa tobom.
Korisnikov avatar
branja
Reactions:
Pridružio se: 25 Feb 2015, 10:44
Garaža: jtd,bajo moj; cannondale bad boy

Post od branja »

Zato kad vozim sam maximalno skoncentrisan na to. Ne volim ni sluske niti ista.
Zu sa jedne strane si u pravu ali kad se desi tako nesto ipak je bolje sacuvati glavu. Nije to obaveza vec neka preventiva.

Ja vozim biciklu odavno, od kad sam klinja i nikad nisam imao kacigu ali kad vidim kako je pocela ekspanzija biciklista i ko sve i kako vozi moracu je uzeti. Totalna nekultura. Kamo srece da je i u pola kao Kopenhagen.

Gde si gledao ove kacige?
Slika
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Branja, kacige su UVEX CITY V i KASK ne znam koji model. U prodavnicama koje su meni dostupne, nisam ih nasao.

Gradske su kacige i velika im je prednost sto imaju vizir, a dijametar kacige je manji nego kod kacige za sport (vrati se na postove o kacigi da bi video kakve veze ima)

Ni ja nisam svemoguc, i ja sam se slozio i to opasno u velikoj brzini pre vise od 20 godina. Vozio sam "na smenu" sa jednim drugarom, kada se postizu velike brzine. Pao sam samo i iskljucivo svojom krivicom. Pad je uzrokovao pesak, ali sam ja kriv sto nisam uzeo u obzir sta radimo, koliki je rizik, koliko mi je blizu pesak.

To mi je nauk, pa od tada vozim sa ocima na ledjima, i normalno se trudim da izbegnem sve potencijalno rizicne situacije. Vec sama svesnost situacije smanjice ti mogucnost udesa bar 50%.

Slika
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Koji god bili razlozi protiv (pogledao sam sta je postovano ranije - nesto uopste nisu argumenti protiv kacige a nesto je, bar meni, jako mrsav argument), ne moze se osporiti da ja jesam pao direktno na glavu i da mi je kaciga direktno istu glavu sacuvala. Super sto cu ubuduce biti daleko oprezniji, ali mislim da je vrlo bitno da sam to naucio na relativo bezbolan nacin.

Ove kacige sa slika su mi malo overkill za rekreativce, narocito zbog cene, ali ok, deluju impresivno. Ipak, ne slazem se sa tezom koja provejava da ako nemas ovo bolje da nemas nista.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

zuzazu napisao:@Paja, najveca greska koju covek pravi u komunikaciji sa drugim ljudima je da polazi od cinjenice da je njegov sagovornik isti kao on. Tvoj poslednji post i tvoj potpis u potpunosti potvrdjuju ovu cinjenicu.
Na ovaj nacin, kako ti mislis, ja ne zelim da diskutujem sa tobom.
Jasno je meni da ti misliš da si bolji, lepši i pametniji od otalih. To ne moraš da mi objašnjavaš.
Tvoj nivo komunikacije je takav da ne možeš da istrpiš da nekada nisi upravu pa kreneš u lični obračun, u koji čak ne smeš da uđeš direktno i otvoreno, već to radiši preko potpisa. Kao što je taj iz citata mislio da ima monopol na znanje i istinu, tako misliš i ti.

Nikolaj Velimirović je, ma šta ja mislio o njemu, imao pokriće za stav da je crkvena istina jedina, ali ti nemaš. Biciklizam nije dogma.

Btw ako ti je CB izvor sveg biciklističkog znanja i ako se materijali, kako si rekao, nisu promenili poslednjih 20 godina, onda budi dosledan pa ga smatraj autoritetom i na temu kaciga.

Nebitno je da li do pada dolazi našom ili tuđom greškom, bitno je da se pad desi.
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

@Rakhill, ne znam koliko si detaljno citao to sto si nasao.

Tamo su data neka iztrazivanja i neke cinjenice.

Koliko ti je to nedovoljno ili "tanko" ne znam. Zavisi od nivoa tvoje skepse.

Najbitnije je sto kazes da si naucio, i da ces u buduce vise voditi racuna.

Vozis li inace bicikl ovih dana posle pada?

@Pajo, tvoj post govori o nekom problemu koji imas sa mnom. Nemoj da ti predje u patologiju. Kada vidis moje postove koji se kose sa tvojim idejama -sto rece Trojke, izadji na sladoled u poslasticarnicu. Iskuliraj...
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Procitao detaljno, ne volim pricati napamet. Stvari tipa "kaciga nije osnova bezbednosti" nisu argument nego zdrav razum, to ignorisem. Ponasanje vozaca kad vide nekog sa kacigom je opet prihvatljivo, ali nije argument; vozaci biciklistu pod punom opremom sa pravom vide kao iskusnog i informisanog, pa ga tako i tretiraju, a ako nije takav nema sta da trazi na ulici. Anatomija kacige pri padu i povecanje obima glave je onako, meni mrsavo ali ostavljam prostora za diskusiju sigurno. I dalje sam uveren da je bolje imati kacigu kao moju nego voziti gologlav.

Vozim nakon pada, naravno, cim se rame oporavilo seo sam na bajs. Sad sam oprezniji i bezbedniji, ali kacigu tek sad ne skidam.
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Svakako imas pravo da ne budes zadovoljan procitanim.

I ja citam, i volim da sam detaljan.

A evo i da ti pomognem, posto drzis do svoje bezbednosti a vidim da ne znas.

Tu kacigu koju nosis na glavi, kao i da je nemas. Posle pada mozes odmah da bacis slem. Cudi me da ti neko od sveznajucih drugara vec nije skrenuo paznju.

Did you crash in it?

For starters, most people are aware that you must replace a helmet after any crash where your head hit. The foam part of a helmet is made for one-time use, and after crushing once it is no longer as protective as it was, even if it still looks intact. Bear in mind that if the helmet did its job most people would tell you that they did not even hit their head, or did not hit their head that hard. And the thin shells on most helmets now tend to hide any dents in the foam. But if you can see marks on the shell or measure any foam crush at all, replace the helmet. (Helmets made of EPP foam do recover, but there are few EPP helmets on the market. Yours is EPS or EPU unless otherwise labeled.)
You can also crack the helmet foam or damage it by dropping the helmet on a hard surface. The cracks may be small and hard to see, so you need to look carefully. Cracks in the foam always require replacement of the helmet.

You may be reluctant to replace a helmet that looks almost as good as new, but if you did hit, you don't want to take chances on where you will hit next time. If the foam is cracked under the thin shell, it will be more likely to fly apart in your next crash.

http://www.bhsi.org/replace.htm

Helmets should be replaced roughly every 5 years and after any crash where your head makes contact with the ground.

Helmets will crumble, compress or otherwise deform in sometimes hard to see ways when you hit the deck. The structural integrity of the thing will be massively diminished after even a relatively tame fall. This is one area where you don't want to mess around much.

http://bicycles.stackexchange.com/quest ... ike-helmet

Pun internet.

Nadam se da ti ovo postovano "pije vodu", za razliku od onog prethodnog.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Evo zu mog dedu je potkacio auto, izlazio je auto iz ulice u zabranjenom smeru i uključivao se u ulicu kojom je moj deda vozio uredno kao i prethodnih 60 godina, samo ga je pipnuo po zadnjem točku, dovoljno da ga izbaci iz ravnoteže, pao je i udario glavom u asfalt, dobio izliv krvi u mozak i umro sutradan. Da je imao kacigu sada bi ja sedeo sa njim na terasi a on bi možda imao ožiljak od ogrebotine na laktu.
Inače je u datom trenutku bio neverovatno fizički jak (nosi po pun kanister 30l u svakoj ruci i tako ide niz plac u papučama), fantastičan vid, nije nosio naočare, dozvola mu produžavana maksimalno, a psihički je bio vrlo britkog i nimalo zardjalog, usporenog, ostarelog uma i refleksa.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Vidim da opet preterujes, donosis zakljucke unapred, I bivas sarkastican, ali ok. Svestan sam vrlo, proces zamene kacige je u toku, ista je prethodno pregledana detaljno prema uputstvu proizvodjaca (vise njih) I procenio sam da mogu da je koristim dok ne izaberem drugu, bolju, u skorije vreme.
Siguran sam da ce svako umeti citajuci tebe I mene da sam proceni sta je najbolje za njega I to uradi, te je edukativna funkcija foruma sasvim ispunjena.
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

^ Rakhill, nista nisam preterao niti sam sarkastican izuzev u delu za sveznajuce drugare. Jedini zakljucak koji imam je na osnovu tvojih reci da i dalje posle pada nosis kacigu, gde jedino mogu da zakljucim da ne znas da ti ista vise ne obavlja zastitnu funkciju, pa ti dajem na uvid sta je ispravno.

Na taj nacin, citajuci postovano, kao sto kazes, ljudi mogu da saznaju nesto sto do sada mozda nisu znali.

Evo Urose, 1969 godine moj deda polomi kuk, posle toga, lezao u kuci, pridigao se, pao i dobio izliv krvi u mozak i umro.

Da je nosio kacigu, mozda bi imao privilegiju da ga pamtim drugacije.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Brate brate niđe veze, porediš polunepokretnog čoveka sa slomljenim kukom.
Odgovori