Nemanja987 napisao:@Ljubitelj
Drugo, rizikujem da započnem novu raspravu a tiče se navika u vožnji. Iskreno ne mislim i da je to tvoje sporo punjenje uopšte tako sporo. Model s je ogroman i težak, prosečan masovni elektromobil će biti manji bar 20% tako da će za recimo 50kwh moći da pređe cca 350km.
E sad ja pitam čiji je to prosek po danu?
50kWh se sa 5kW punjacem puni 12sati, minimum. U praksi oko 16-18 sati jer opada struja punjenja kako se aku puni.
Nije vreme punjenja ozbiljan problem za tipicnu licnu upotrebu a to je do 50tak km dnevno.
Kao sto je i sasvim dovoljno 15tak KWh akumulacije za jedan dan tipicne upotrebe gradskog auta.
Tesla je ekstrem u industriji EV. I po velicini, i po kapacitetu baterija, i po luksuzu, i po ceni, koji retko kome treba u smislu nekog navodnog proseka sto je gradski auto ali opet neka postoji jer ima kupaca kojima to treba.
I bice jos takvih vozila drugih proizvodjaca.
Ta prica o brzom punjenje je po meni isforsirana i nepotrebna. I resiva uz odgovarajuce planiranje i dobru volju.
Renault ima citavu gamu vozila na elektro pogon koji su i razvijeni i u proizvodnjii i sve je lepo na papiru a opet Francuska je zemlja dizela i nuklearki.
Evropa je ispresecana mrezom gasovoda za kucnu primenu, i maltene svaki grad i svaka kuca ima lak dostup do metana. Pa opet pogon na metan (CNG tzv) je slabo razvijen kao udeo u ukupnom broju vozila iako je ekoloski cist. Isti je problem sporog punjenja na kucnom prikljucku ali to opet ne smeta za 80 ili 90% vozila koja se pretezno koriste u lokalu.
Pa pitanje autobusa vs trolejbusa po gradovima kao javni prevoz.
Da se htelo moglo se do sada znatno umanjiti prisutnost nafte sa derivatima u saobracaju.