Uroš S. napisao:Nije akciza vezana za štetne stvari, potražnja je kriterijum.
http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/2216 ... u-proslost
Prva rečenica.
Ali ovo nije ni bitno, jer sam svakako štetnost pročitao u knjizi s faxa, ne u blicu, samo mi ovo prvo izašlo kad sam kucao na netu. Ne mislim po tome da je štetnost jedini kriterijum, već da su ti proizvodi podležni akcizama.
EDIT: Evo preciznije:
За акцизе се не може утврдити заједнички принцип, односно јединствени основ њиховог постојања. Тако се овим порезом оптерећује потрошња једног броја прехрамбених производа свакодневне неопходне потрошње(али не свих) чиме се обезбеђује њихова издашност, тј, постизање основног фискалног циља. С друге стране, акцизама се опорезују и неки
производи луксузне потрошње, што може да буде подстакнуто социјалним ефектима опорезивања. Акцизама се надаље, опорезују и неки производи који су штетни за здравље, односно који угрожавају човекову околину. Има међутим и производа који су оптерећени акцизама, а не могу се сврстати ни у једну од поменутих група. Одсуство јединственог основа и различитост опорезивања акцизама се делимично може објаснити историјским разлозима(спорадично увођење акциза од случаја до случаја), али се данас процењује да је оваква недоследност у опорезивању пре свега у недоследности законодавца.