Dobro veče
Re: Dobro veče
Pa ne kapiram koji je to lokalni kompanijski, a da nije samo wrapper ili agent koji koristi neki poznati model? Firma može zabraniti da koristiš neki javni model jer se tvoji podaci koriste za trening tih modela i onda nije zgodno da šalješ osetljive podatke, ali isto tako kad se plati enterprajz licenca onda se to ne radi i zato kažem, ozbiljna firma će platiti claude ili chatgpt enterprise verziju a ne zabranjivati.
Isto tako, to što kažeš u složenim projektima će ai agent(claude ili cursor npr) koji ima uvid u ceo tvoj kod pre prepoznati uticaj izmena na celokupnu strukturu nego bilo koji iskusan programer. Da ne pričam o tome da sa svakom novom verzijom modela skokovi u rasuđivanju su ogromni. Jedino što i cena svakim danom skače.
Isto tako, to što kažeš u složenim projektima će ai agent(claude ili cursor npr) koji ima uvid u ceo tvoj kod pre prepoznati uticaj izmena na celokupnu strukturu nego bilo koji iskusan programer. Da ne pričam o tome da sa svakom novom verzijom modela skokovi u rasuđivanju su ogromni. Jedino što i cena svakim danom skače.
Opera ima svoj AI u browseru. Sigurno ima dosta takvih u ozbiljnijim kompanijama.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

To nije njihov ai nego kao sto rekoh to je wrapper koji koristi neki poznati model da bi ti davao odgovore. Nijedna kompanija ne može i neće razviti 'svoj ai' tek tako.
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Polako AI ulazi i u finansije, nije samo ajti ugrozen. To sto se zaposlilo i kuso i repato jbg. Nije ni bilo realno da diznilend traje doveka.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Naravno da llm biblioteka nema zillion. Pa to se podrazumeva. Nece sad firma kupiti nuklearku i super kompjutere da bi sacuvala podatke. ALi npr nije da ce google programeri koristiti Claude jelte. Stvarno ne znamo sta enterprise resenje pamte, no sto se tice biznis logike i dalje je programer potreban. Ali sve manje jelte.
Ono gde ja vidim, gde stvarno moze zameniti programere, jeste osim ovih juniorskih taskova (trenutno) jeste i kada se radi na softveru koji gadja sire narodne mase, tipa da se napravi aplikacija koja radi to-do i da se to integrise na nekim sistemom (tako to).
Medjutim kod nekih spacificnih stvari je domain knowledge mnogo bitan (tipa hvatanje podataka iz nekih SAP modula, koji su totalno razliciti od instalacije do instalacije) i ovde moze tako da napravi sr*nje ako se ne kontrolise detaljno - jer je moguce da primeni neko mixed resenje jer je na netu neko postovao nesto slicno, ali za totalno drugu organizaciju cija je struktura dosta drugacija...
Medjutim kod nekih spacificnih stvari je domain knowledge mnogo bitan (tipa hvatanje podataka iz nekih SAP modula, koji su totalno razliciti od instalacije do instalacije) i ovde moze tako da napravi sr*nje ako se ne kontrolise detaljno - jer je moguce da primeni neko mixed resenje jer je na netu neko postovao nesto slicno, ali za totalno drugu organizaciju cija je struktura dosta drugacija...
SAP ce da razvali zbog njegove rigidnosti. Najveci problem ce biti hiperprodukcija, to ce biti sledeca faza…
- shandu90
Sve ce to trziste da isfiltrira, kao i u farmaciji.
Nisam u IT niti znam da kodiram ali meni je google gemini napravio neke alate (za geodeziju) čime sam za neke manuelne i dosadne operacije smanjio vreme potrebno za izradu skica sa par sati na 10-15 minuta a uz to smanjio i mogućnost za grešku.
- shandu90
Gemini je solidan alat. Kum ga hvali, na samsungu kaze da razbija. Meni je npr. slike za oglas sredio bolje nego canva i drugi alati. E sad, za neke moje potrebe jos se nisam ‘nasao’.
Meni treba za AutoCAD i Excel i tu radi vrh.
A sta je tu vestacka inteligencija ako nema inteligenciju nego samo ume da obradi podatke koji vec postoje negde na internetu?
To je meni hit, zapravo meni kao laiku deluje kao naprednija vrsta web pretrazivaca.
To je meni hit, zapravo meni kao laiku deluje kao naprednija vrsta web pretrazivaca.