Tesla automobili

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
Nemanja987
Reactions:
Pridružio se: 28 Mar 2013, 20:46

Re: Tesla automobili

Post od Nemanja987 »

Beru kafu i igraju fudbal.
Korisnikov avatar
Blackshadow
Reactions:
Pridružio se: 22 Dec 2013, 01:41
Garaža: W 211 2004 E200 NGT 163KS

Post od Blackshadow »

Za mene koji živim od pređenog kilometara bi bilo
zanimljivo imati u posedu jednog Teslu, vrlo bih bio zainteresovan kakva bi bila računica kw/h. Prelazim u proseku 200km/dan. Moje kolege u Holandiji ga kupuju skoro za 1/2 cene!
Kanis li pobijediti, ne smijes izgubiti!
Korisnikov avatar
Nemanja987
Reactions:

Post od Nemanja987 »

Holandija je pored Norveške najbolja zemlja u Evropi za kupovinu Tesle, mislm da imaju neke znatne olakšice.

Kod nas je druga priča, a opet model s spada zaista u skupe automobile da bi ti ostvario ikakvu uštedu preko goriva.
Recimo, ja sam skoro računao za sebe, za godinu dana sam prešao službenim autom oko 48000km a potrošio oko 2600 litara, znači potrošnja mi je bila oko 5,4 litre, ukupno potrošeno oko 3000e na gorivo. Znači računaj da na 100 hiljada km potrošiš oko 6000e na gorivo i novce za šest servisa, verovatno oko 1000e. Sve su to male pare u odnosu na Teslu koja košta bar 80000e, makar je punio za džabe konstantno, što je nemoguće.

Za oko godinu i po izlazi nova generacija nissana leaf, obećali su 250 milja dometa, a za dve i po izlazi jeftinija tesla sa sličnim dometom.

Ti modeli će imati mnogo više finansijskog smisla za nas ovde.
Poslednja izmena od Nemanja987 u 28 Jul 2015, 19:36, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
rade74
Reactions:
Pridružio se: 31 Mar 2013, 17:29

Post od rade74 »

Sve je to mali domet.
Korisnikov avatar
Nemanja987
Reactions:

Post od Nemanja987 »

Ajde sad kad si već tu, koliko prelaziš godišnje? Koliko maksimalno dnevno?

Ja sam rekao svoje, pređem još oko deset hiljada privatnim automobilom. Ukupno 60000km. Preko 300km vozim pet ili šest puta za godinu.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Meni bi Tesla sluzila samo u Bg i neke krace destinacije po Srb, Ns, Sabac...
Mogao bih mozda i do Zg sa spavanjwm, pa da se puni u hotelu preko noci.
Meni najvise smeta vreme za punjenje, jer mi se desava da po par dana auto bude u garazi samo 5-6 sati nocu. Plus sto on u gradu nema sile da napravi 400 km autonomije, kapiram da bi bio na oko 250... Sto je i dalje malo.
Ako busu jedtini kao polovnjaci, mozda bih i razmislio o njoj.

Zanima me samo kako se servisira, plocice, trap, gde postoji dijagnostika za teslu, ako pobrljavi elektronika...
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Nemanja, kako to predjes 60k godisnje a samo 5-6 puta vise od 300 u jednom danu, sta propustam?
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Mozda tada predje 5000 po danu :kezo:
A mozda svaki dan ide BG-NS i nazad.

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Nemanja987
Reactions:

Post od Nemanja987 »

Rakhil napisao:Nemanja, kako to predjes 60k godisnje a samo 5-6 puta vise od 300 u jednom danu, sta propustam?
Takve su rute koje vozim. Pet radnih dana, svaki dan između 120 i 250km. Oko 1000 za jednu radnu nedelju. Vikendom se još malo luta ali sve je tako nekako blizu.

Letovanje, zimovanje i godišnji na proleće se putuje dalje, 500-600km u jednom pravcu za jedan dan. Znači, tri puta, tamo i nazad i eto, šest dužih putovanja godišnje.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Blackshadow napisao:Za mene koji živim od pređenog kilometara bi bilo
zanimljivo imati u posedu jednog Teslu, vrlo bih bio zainteresovan kakva bi bila računica kw/h. Prelazim u proseku 200km/dan. Moje kolege u Holandiji ga kupuju skoro za 1/2 cene!
Kada sam racunao pre 4 godine odgovor na slicno pitanje, dosao sam do cifre od oko 250Wh potrebne energije po toni vozila. Bez elektrike za ostalo, samo pogon. (bez radija, svetla, grejanja, hladjenja, brisaca ventilacije itd)

Za 1km puta. Da probam.
U tvom slucaju procenjujem da bi izaslo na oko 50000 Wh odnosno 50kWh za 200km.
Usao bi u crvenu zonu verovatno, to znaci oko 1800kwh mesecno na brojilu od toga 1250 u plavoj tarifi, oko 200 u crvenoj i oko 350 u zelenoj ako bi imao zasebno brojilo.
Ako bi koristio postojece brojilo izracunaj sam koliko imas lufta leti koliko zimi do crvene tarife, pa ostalo smatraj da je crvena po oko 25din za 1kWh.

Auto gas je sada litar oko 74 dinara i sadrzi oko 7kWh sto znaci da je kWh oko 11 dinara.

Ali na autogas motor potrosi oko 3x puta vise energije, pa je to ekvivalent od oko 33 dinara efektivno u novcu.

Razlika bi bila oko 8dinara ili nesto vise (opet zavisno od raspodele potrosnje struje po bojama) po kWh na stetu autogasa ili oko 2 dinara po km predjenog puta.

Za 200 km dnevno oko 400 dinara razlike, jeftinije uz EV.

To sve ako se koristi dnevna tarifa struje, ako iskljucivo nocu punis EV sve se mnozi sa koefi 4 pa je prednost na struju oko 8dinara po kkm odnosno oko 1600 dinara dnevno.

Racunica je samo priblizna da pokaze odnose, ali nije daleko od realno ostvarive u nasim uslovima.

Slicna je racunica ako se koristi dizel umesto autogasa jer je otprilike duplo manja potrosnja u litrama a cena otprilike duplo veca.

Treba bas mnogo kilometara da se investicija u EV isplati bez subvencija drzave.

Moguce da ima neka greska, ima aproksimacije ali brojke ustede sa EV nisu impresivne koliko sam ja ocekivao pre racunice.
Poredim sa autogasom jer je to omiljeno kod taksija a brojke su vrlo slicne i za dizel pri gradskom voznji.
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

I na to oduzmes servisiranje i eto ti neverovatne ustede :)

Sent from my Sony
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

AcaKayak napisao:Pa I nije bas, mada u vecini slucajeva jeste.

Da napravis zgradu od 50 stanova sumnjam da moras da znas ne znam koga.

Inace, Bograd ima jako malo poslovnog prostora I moguce da bi projekat slican airport citiju mogao da zazivi, naravno ko ima 120 miliona e da ulozi.

Airport city je neko vreme u ful kapacitetu I gradi dodatne zgrade. Takvog mesta je toliko malo da ih ni najvisa kriza nije nesto mnogo poremetila, 10ak%.
Dozvole, krediti, tenderi... za sve ti manje vise treba veza. Ovo posebno vazi za firme koje posluje sa drzavom (recimo uvoz ili proizvodnja el. energije).
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Beograd ima malo poslovnog prostora?
Boringly average, but also perfect for school run mums
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

To i ja sada gledam, a znam da je bilo prica da pola poslovnog prostora zvrji prazno.

Sent from my Sony
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Trenutno se gradi bar 3-4 poslovne zgrade na nbg i to jedna od 8 spratova. Meni nije jasno koje firme oni misle tu da stave. usce i airport city su uvek bili popunjeni al to ne vazi za sve, pogotovo za stari deo grada.
Odgovori