Kineski automobili
- srdjanyo
- Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
- Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
- Kontakt:
Re: Kineski automobili
Kineska agenda razvoja, da je tako nazovem, datira od ranih 1950-ih, a verovatno i odmah posle oslobođenja od japanske čizme. Trebalo im je malo vremena od istrebljivanja vrabaca i sličnih gluposti do zamaha ka sveukupnom razvitku. Ali, za tako staru civilizaciju 90 godina je ništa. I biće to dobro, odnosno sve bolje. Jer su pamet vratili u Kinu, pokupili znanje, a ideje polako dolaze. I biće sve manje kopiranja US i EU tehnologija, izuma i sličnog.
Pre par dana, kaže meni jedan čova u perionici, inače vozi novu Toyotu HILLUX, da će za 10 godina biti neizbežno da će svaki 2 auto biti kineske proizvodnje /brend.
Послато са SM-S926B помоћу Тапатока
Pre par dana, kaže meni jedan čova u perionici, inače vozi novu Toyotu HILLUX, da će za 10 godina biti neizbežno da će svaki 2 auto biti kineske proizvodnje /brend.
Послато са SM-S926B помоћу Тапатока
Verovatno smo sada u fazi da postoji neko poverenje u brendove koji su tu par godina kao Chery, BYD, Geely i ne znam ko još pa se oni kupuju češće nego neki tek pristigli Kinezi.
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Ako se ne budu glupirali, za 10-15g ce sigurno doci do veceg poverenja kupaca. I koreance su svi izbegavali u sirokom luku, pre su birali golf dvice i matore mecke nego zutaca.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ja sam se iznenadio jer pre možda 2 godine sam na sajmu u Nišu video SWM i to je bio baš užas, ona jeftina plastika unutra, neki glup dizajn itd. Ovo što sam sad u salonu video je nebo i zemlja.
SWM je baš druga liga u odnosu na gore navedene kineze. Imaju kinezi sada dosta brend-ova koji zavređuju pažnju. Samo Chery i Geely imaju u svojoj grupaciji više od 5 različitih brendova 
Ali ja i dalje kod kineza gledam samo PHEV i EV varijante. Ako Bog da da proširimo porodicu i posao opstane - definitivno ću razmisliti o BYD/Chery većem automobilu (jer Kodiaq i Tayron su mi podosta skupi u hibrid varijantama, a da ne pominjem EV).
Mada kada vidim spisak troškova koji me čekaju, Bože zdravlja, mislim da ću i Arteon voziti kao i prethodni C5 do 400k km

Ali ja i dalje kod kineza gledam samo PHEV i EV varijante. Ako Bog da da proširimo porodicu i posao opstane - definitivno ću razmisliti o BYD/Chery većem automobilu (jer Kodiaq i Tayron su mi podosta skupi u hibrid varijantama, a da ne pominjem EV).
Mada kada vidim spisak troškova koji me čekaju, Bože zdravlja, mislim da ću i Arteon voziti kao i prethodni C5 do 400k km

- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: Vitara S 1.4T
SWM je zastarela tehnologija.
Chery mi se nekako najmanje dopada od tih "zvučnijih".
TapaT
Chery mi se nekako najmanje dopada od tih "zvučnijih".
TapaT
- mix024
- Pridružio se: 25 Apr 2012, 22:12
- Garaža: VW Caddy 2.0 TDI 150 KS
Ja bih bio spreman da trenutno rizikujem sa jednim BYD ATTO 2 DM-i Boost.
Pri tom ni ne mislim da bi to bio bilo kakav rizik.
Pri tom ni ne mislim da bi to bio bilo kakav rizik.
Chery se, cini mi se, prvi zapatio ozbiljnije kod nas. I to sa benzinskim varijantama. I to dok nisu ozbiljnije dosli ozbiljniji ostali. Sad kao su uveliko tu byd, lync, novi modeli geely-ja (previse Kinezi imaju svako malo skroz novih modela
) moguce da ce opasti.
Chery je ubedljivo najprodavaniji.
https://www.uvoznicivozila.rs/mediaDown ... 20AUTO.pdf
Sent from my 2407FPN8EG using Tapatalk
https://www.uvoznicivozila.rs/mediaDown ... 20AUTO.pdf
Ova statistika je samo za nova vozila?
Da.
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Jedan klijent je vagao između Čerija i MG i danas dolazi, kaže jel imaš minut... da bacim pogled. Uzeo je zeleni MG ZS. Onako na prvu, sve što sam i ranije mislio, dizajn korektan, od svega po malo su uzeli, ali na gomili ništa karakterno, ništa po čemu se može zapamtiti. Ono što mi je upadljivo na svakom MG-u... nekako premali i uvučeni točkovi, felne apsolutno jadne. Međutim, unutrašnjost je na nivou kola koja ne koštaju 23-25 hiljada, nego 10 više. Ja zaista ne znam, kakvi su to materijali, od čega ih prave, jesu li nezdravi itd. ali izgled, čvrstina i preciznost izrade su za deset. E, sad, to su sve utisci sa strane, kako se voze ta kola, to ne znam, ali javlja mi se da u tom segmentu još uvek zaostaju za proizvođačima sa 100+ godina iskustva. Što se tiče pomenutog gospodina iz perionice i pretpostavke da će za 10 godina svaki drugi automobil biti kinez... Ne verujem. Verovatnije je da će evropski proizvođači posle maksimalno zasluženog šamara, promeniti ploču, a moraće ako im je život mio. I ne samo oni, nego i čitava eu ekonomija koja je finim delom zavisna od autoindustrije.
Sent from my SM-S916B using Tapatalk
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Zapravo samo oko 7% EU ekonomije čini autoindustrija, i to sa sve dobavljačima logistikom i celim lancem. Direktno proizvodnja čini oko 1.5%. Samo 0.5% GDP-a je prodaja vozila u celom EU GDP.
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
7% nije "samo".
Kineski automobili
Slazem se. To i ja ocekujem. Ne verujem da ce sve te auto korporacije nestati. Samo ce se morati prilagoditi. Na kraju dana iako tih, recimo, chery suvova ima dosta nisu ni cene ni zastupljenost qq, sportage tucsona (na primer) pa odskoro i tiguana bas nesto porazavajuci.O premijumima da ne pricamo.