Motorna ulja

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2013, 11:35

Re: Motorna ulja (opšta tema)

Post od DS9 »

I da ima DPF, tema teško da je omašena jer famovo ulje zadovoljava ACEA C3. Osim toga se za PSA vozila, čak i ona koja imaju hdi sa dpf kroz servisne knjižice i PSA dokumenta u određenom periodu preporučivalo i totalovo ulje koje ne zadovoljava neku od ACEA C normi, a toga se i dan danas neki ovlašćeni servisi drže (sipajući quartz 9000 5W-40 u hdi sa dpf). Zvuci motora, pa i dizela iako vrlo zavise između ostalog od goriva, naravno da zavise i od (viskoznosti) motornog ulja.

To što je potrošnja navedenog totalovog i navedenog famovog ulja slična ne znači da sam igde naveo da imaju slične karakteristike, niti da sam igde pomenuo da total nije valjao. Čak šta više, i naveo sam pominjući objavljenu viskoznost oba ulja - da su različitih karakteristika.

Čini se da si ti promašio temu, generalizujući sve navedeno, a neuniformonost koju pominješ i nekakve šeme se mogu olako pripisati svakom proizvođaču i/ili uvozniku maziva. Doduše, kod nekih mejdžorsa je ona sasvim regularna i ogleda se u različitim specifikacijama istog maziva namenjenom različitom tržištu.
Predrag B.
Reactions:
Pridružio se: 30 Sep 2012, 15:22
Garaža: Fabia 1.2 TSI, Florida 1.4 HDI, Tempo 1.1

Post od Predrag B. »

DS9
Moj čovek :D

U 1.4 HDI sipam Optimu Magnum i nema nikakvih problema. Ulje je za svaku preporuku. Ima da se kupi u Kući ulja gde kada se uzme 5 l izađe po 465 din./l što je smešna cena za sintetiku. Svi proizvođači ulja sa ovih prostora su prilično dobri i neuporedivo pouzdaniji izbor od čuvenih firmi. Čak i u napaćenoj RNB kada prave Galax koriste Lubrizol aditive. Kada nema para, nema ni ulja, a kvalitet mora da se održi.

Svaki dan imam susret sa taxi vozilima koja su bez generalne prešla preko 300, čak i 400 hiljada km i u 90% slučajeva koriste domaća ulja (Galax ili Optimu GAS)

Gde si kupio Fam?
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Niko nije rekao da su to losa ulja.
Radio se posle njegovog izmisljanja mogao praviti (sklapati) i u Smiljanu da je bilo dovoljno interesenata za tako nesto. Poenta je bila dati kes da se dodje do takvog otkrica. Tako je to u tehnici. Sam razvoj necega cenovno zna da nadmasi sve ostale troskove.
Mi sad jedemo iz posudja koje je nasa koristila pre 50 godina. Sto ne znaci ako znaju da ga naprave u Staroj Pazovi, da su na nivou nase :)

Kako si ustanovio da je jedno ulje bolje od drugoga? Samo po tome sto ga motor trosi/ne trosi?
Da li si siguran u poreklo ulja?
Verujem da je lakse naci nisotec original, nego castrol.
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:

Post od DS9 »

Predrag B. napisao:DS9
Moj čovek :D

U 1.4 HDI sipam Optimu Magnum i nema nikakvih problema. Ulje je za svaku preporuku. Ima da se kupi u Kući ulja gde kada se uzme 5 l izađe po 465 din./l što je smešna cena za sintetiku.

Gde si kupio Fam?
Hvala za informaciju oko Magnuma 5W-40 u 1.4 hdi, jer ga na jednom forumu onih koji su korisnici tih motora, bar niko nije naveo da je probao. Sa obzirom na karakteristike a i na poreklo i ne čudi da je više nego korektno.
Ono što me čudi je da ga u modričinoj Kući Ulja ima po toj gotovo neverovatnoj ceni :thumbup: jer sam ga u prodavnicama većih distributera autodelova viđao po praktično duplo većoj ceni, za oko 200 din višoj nego npr. totalova ulja iste viskozne gradacije. Inače sam prijatelju izabrao HC Power 10W-40 za njegov audi 100 quatro i nešto nema primedbi, a plaćen je oko 600 din/L.

Famov premium sam kupio prošle godine u Višnjičkoj Banji od Bogoslovije gde je radio tigrov servis/prodavnica (oni su bili distributeri fam-a, ali npr. i total-a) po ceni od 480 din/L, ali sada imam informacije da je ta tigrova prodavnica/servis zatvoren pa ću morati da se snađem. Takođe, u telefonskom razgovoru predstavništvom fam u beogradu rečeno mi je da njihova ulja drže neke pumpe na periferiji Beograda. Koje su to nisam zapamtio, ali znam da nisu NIS-ove, što je i logično.

Usput, za one koji bi nekim slučajem želeli da probaju nisotecovo ulje za renault benzince i dizele bez dpf, dakle po Renault RN 0700/ RN 0710, tj. AUTOLINE RN SAE 5W-40 jedan od takvih je dobio informaciju od nisotecovih zvaničnika iz Kragujevca da im je potražnja tog ulja bila toliko mala da ga više i ne nude (i najverovatnije ne proizvode). Šteta, ali i to dosta govori o prisutnosti totala (odnosno elfa). Obaška reklame po celoj dužini nekih autobusa GSB-a.

Pomenut je RNB odnosno Galax, pa ako se ne varam njihovi kapaciteti sada rade za bugarsku Prista Oil koja je ulila značajan kapital.

Kako god, ponuda maziva je vrlo obilna i dobro je da na tržištu ima što više konkurencije
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Re: Motorna ulja

Post od nikaragva »

Evo malo o FAM uljima, koga zanima:
http://motornaulja.blogspot.com/2009/09 ... -oils.html
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Koja alternativa postoji za Fordovo 5w30, mislim da je Formula F oznaka

Castrol nudi Edge, ali bih da znam koje jos alternative postoje
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Verujem da ima dosta alternativa, samo treba videti koje specifikacije treba da zadovoljava ulje za taj motor.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:

Post od McGruja »

:)

Pa to mi i treba
Po ceni (ispod 700din) bih rekao da nema nesto mnogo specifikacije

Nemam ambalazu kod sebe da bacim pogled
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Korisnikov avatar
DS9
Reactions:

Post od DS9 »

Ako dobro shvatam taj ford focus je 1.6 16v benzinac, pa bi trebalo da najpre da zahteva Ford M2C913-B (tj. noviji Ford M2C913-C koji pokriva i prethodni B), tako da mislim da ima dovoljno (odličnih) alternativa. Biće da je taj poslednji navedeni Motul među najboljim varijantama (na našem tržištu). Između ostalog, nizak viskozitet (pa i niska potrošnja goriva) a istovremeno dobar HTHS - sve u svemu odličan predlog za one koji biraju za benzince.

Iz Britanije imam informaciju od poznanika da mu tamo (verovatno) u isti motor, ali Fusion-a iz 2005. - sipaju Edge. Auto je do sada prošao nešto više od 100,000 km, imao je svakakve intervencije u poslednje vreme - ali ono što se motora tj. podmazivanja tiče nije zadalo nikakav problem. Ulje je menjano na godinu dana, prilikom servisa tj. pripreme za ono što bi bila registracija kod nas.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:

Post od McGruja »

Da, to je stari Zetec, preimenovan u Duratec od redizajna, 1.6 16 v

Ovaj Motul da trazim pod ovim nazivom?
Kako bese firma gde se kupuje Motul?

Hvala svima na info :)
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

http://www.e-mass.rs/proizvod.php?idA=9 ... pupoyecgtj

Bas je skupo ulje. Ja bih trazio neku drugu alternativu :D

Edit: Inace, ako sme da se pise, njihova ulja su i KitKomercu jeftinija, ne znam zasto. 8100xcess 5l je jeftiniji 500+ dinara.
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

McGruja napisao:Koja alternativa postoji za Fordovo 5w30, mislim da je Formula F oznaka

Castrol nudi Edge, ali bih da znam koje jos alternative postoje
Motul je dobra alternativa ( sipano i meni jedanput na servisu jer nije bilo originala ), a inače ne igraj se mnogo sa uljem kod forda, jer ti neče biti zahvalan.

Zašto ne sipaš jednostavno original? Mislim da nije baš skup i dobro radi.

Inače evo ti neke variante 5w 30 ulja:

http://www.avto.net/_OPREMA/results.asp ... ubZNAMKA=0
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:

Post od McGruja »

Ma ja bih bolje ulje sipao, ovo original mi deluje prejeftino
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Mi smo u Fiestu kupljenu sa 90kkm sipali orig Fordovo ulje i prodali je sa oko 205kkm i majstor koji ga je pregledao za kupca je rekao da je motor u savršenom stanju i baš ga ishvalio. Nikad nije trošio ulje. Sećam se da je i ono bilo nešto smešno jeftino tipa 400 din/l.

HUAWEI P6 via TT
Odgovori