Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Re: Dobro veče

Post od starac vujadin »

methane.master napisao:
zex napisao:Floyd,
nikoga ne etiketiram, ali ih gledam po Heilbronnu...Ko potpisuje kola? Ko navrce muziku da ne mozes trotoarom da ides koliko je glasna? Ko divlja u saobracaju?
Turci i Albanci...
Slično su pre 30-ak godina pričali u SLO za nas "Južnjake". :kezo: I zaista kada sam se '80-i-neke zadesio na železničkoj stanici u LJ ako bi se neko drao imao je upadljivo bosanski akcentat. Predrasude i stereotipi umeju da budu nezgodni.
Velja napisao:I ne samo oni...

Ja se uvek setim Rumuna, tj. kako smo ih mi nekad kapirali isključivo kao Cigane, a u stvari sasvim OK nacija - samo nismo videli normalan deo populacije.
U vezi Rumuna, one koje sam sreo, iznenadili su me se koliko su se trudili da naprave otklon od predrasude koje postoje o njima i itočnoevropljanima, generalno. Jbg oni napreduju, a mi nazadujemo u svakom pogledu. Poražavajuće.
Da, oni se strahovito trude da naprave otklon i da budu honorable EU members...toliko da je to često parodično. Imam dosta iskustva s njima kao klijentima.
zex
Reactions:
Pridružio se: 23 Feb 2013, 17:52
Garaža: Audi A3 Sportback

Post od zex »

passenger napisao:
Milos napisao:Sta vise imas protiv Turcina,evo ja sam Turcin,hajde napisi mi sta imas toliko protiv celog naroda.
Uglavnom izbegavam kontakt sa turcima, ali ajd da ti odgovorim :kezo:

Šalim se, ali u ovom delu austrije gde sam živeo ima dosta turaka. Gotovo svaki kriminal koji se desio, oni su. Skoro svaka tuča, oni su krivi. Ne pričam to samo ja. Meni je bilo muka da slušam generalizovanje po nac. osnovi, jer sam i ja ''auslender''. Posle par meseci provedenih tamo, shvatio sam o čemu se priča. Takav su narod. Ne poštuju nikoga. Žene sputavaju na najniži mogući nivo (npr supruga radi u jednoj firmi i došao jedan turčin kao klijantela te firme da sklopi neke ugovore i pozdravlja se sa kolegom moje supruge, sa njenim šefom i ona mu pruža ruku i on joj je rekao da se ne pozdravlja sa ženama), bave se sitnim, a i krupnim mutljavinama, biju se često, svadjaju, deru, puštaju turske pesme pojačane do kraja, bacaju smeće non stop na ulicu i svakodnevno ih vidjam da to rade, boli ih uvo za sve.

Uvek imaju neke nove zahteve za svoja prava, koja im se nažalost usvajaju. Drugarica moje drugarice mora da uči turski jezik (rodjena austrijanka), jer roditelji turske dece u jednom vrtiću zahtevaju da vaspitačice uče turski da bi deca mogla da komuniciraju. Ni sličajno da deca ne uče nemački jezik u sred austrije. I sad rodjena austrijanka mora da uči turski jezik da ne bi izgubila posao. Meni je rodjak, koji je rodjen u austriji, rekao da postoji mnogo turaka starosti 25-30 godina koji ne govore nemački jezik. Rade kod turaka i druže se sa njima. Ni osnovna integracija u novoj zemlji: bar osnovno učenje jezika.

Prijatelj ima firmu i par kombija i jedan je kupio skorije 25000 eura i nije ni 10k km dogurao, razvaljen krov, ulubljen prag i syebana vozačeva vrata. Sve od jednog turčina. I kaže da 7 godina radi taj posao i da mu je više dosta turaka, jer samo mu oni prave probleme, krše kola i neljubazni su prema mušterijama i stvarno lik ne zapošljava turke više. Kroz njegovu firmu je prošlo bar 50 radnika, pa ga uzimam za ozbiljno kad to kaže. Sad je dao otkaz dvojici turčina i doveo neke švabe.

Stvarno je teško generalizovati, ali u ovom slučaju, jer sam proveo godinu i po dana gde ih ima dosta, shvatio sam da jesu različiti, da ne mogu da se uklope u sistem kakav vlada u EU. I ako mi ne veruješ, pitaj sve ljude koji žive u njihovoj blizini. To će ti reći bankar, advokat, moler, mehaničar. Ne bitno ko, srbin, austrijanac, nemac koji živi u austriji, ali svi će ti reći ko je najgori stranac u austriji. Iako nemam mnogo kontakta sa njima, jako su primetni u negativnom smislu.

Zex, i moj stric iz austrije nosi toalet papir kad dodje u srb :kezo: :kezo:
Isto mislimo.... :)
Vidi, ja u Srbiju nosim licne stvari i poklone deci. I to je to....Stvano mi je neverovatno da neko 1200 km vozi toalet papir, hranu, kucnu hemiju i slicno...Sve price kako su Milke u D bolje nego u Srb su mi neverovatne. Ja nisam primetio razlliku u bilo kom proizvodu koje se prodaje u D i u SRB...
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

I ja nosim lične stvari, stvari koje mi je neko naručio (sat, peraja, naočare za ronjenje, nešto od tehnike itd) i poklone za sestrinu decu. Od hemije samo četkicu za zube i pastu, jer mi je to u kolima i perem zube katkad usput kad pravim pauzu.

Stric je posebna sorta. On ode dole sa tolet papirom, a vrati se sa kiselim kupusom, babura paprikom, 3 lubenice i jabukama :kezo:

Prošle godine me je drug iscimao i doneo sam mu 30 dasaka (oštećenih, polomljenih) za skejt. Na carini su me debelo iscimali za to i rekao sam cariniku da ih uzme slobodno, svih 30. Jedva sam prošao.
Sad je drugi drug hteo da me iscima da mu donesem 30 kg kanapa, neki EM i još neke sklopove za mašinu. Vozim li ja auto ili šleper? Pokušavam da smanjim te usluge na minimum, jer mi je previše cimanja.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
zex
Reactions:

Post od zex »

Ja sam kad sam kupio kola svima rekao da zaborave na te usluge...Ne vozim i ne kupujem nikome nista. Poklone tipa garderobe, majice...Mogu kola da dovezem nekome, to da, ali da mu kupujem buter, cokolade, nema sanse...
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

passenger napisao::kezo: :kezo: :rofl:

Zovu me često iz Ciriha zbog nekih anketa. Verovatno su i ovi neki anketari ili nude neke jastuke, posudje, kurtone ili druge proizvode.

Odakle im moj broj, kad je nov kupljen pre mesec dana :glavomuzid: :glavomuzid:
Možda si kačio neki oglas pa je broj na netu. Verovatno je marketing. Blokiraj ga i rešen problem.
Velja napisao:U sred Londona, krajem '80ih. Srpska kolonija/kvart. Doseljenici koji tu žive 20-30 godina. Niko ne govori engleski, polovina ga ni ne zna pošteno. Skoropridošli ni da beknu, samo međusobna komunikacija i kontakt. Jedino je bitno da u svakoj sobi na zidu visi Draža.
Nemoj tako. Prestolonaslednik je primer uspešne integracije :)
Poslednja izmena od Floyd u 15 Jun 2016, 12:31, izmenjeno 2 puta ukupno.
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Meni drugar trazio da mu moji donesu avionom set kvacila i farove iz amerike kada su se vracali :D

Послато са GT-N7100
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

starac vujadin napisao:
dunx81 napisao:I protiv R32 :)
On ima nešto protiv Type Rdogana ;)
https://www.youtube.com/watch?v=R2e2yHjc_mc
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

Ivan napisao:Meni drugar trazio da mu moji donesu avionom set kvacila i farove iz amerike kada su se vracali :D

Послато са GT-N7100
Hahahah, car
zex
Reactions:

Post od zex »

Ivan napisao:Meni drugar trazio da mu moji donesu avionom set kvacila i farove iz amerike kada su se vracali :D

Послато са GT-N7100
Ozbiljno? :kuku:
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

passenger napisao:Floyd,

opet me zove isti broj iz Lozane. Nema ga u local.ch i kad se javim, ne pričaju ni nemački ni engleski, samo francuski.

021 519 04 70
Uzmi bele strane. To je NS broj :)

Sent from my SM-J500FN using Tapatalk
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Ozbiljno, samo naravno da nije bilo nista od toga :)

Послато са GT-N7100
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
zex
Reactions:

Post od zex »

Sta sve ljudima nece pasti na pamet...
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Sto nije poslao sam sebi brodom? :D
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Nije isto kad pricas u kaficu da si poslao nekog da ti donese i kad si svoje dragoceno vreme utrosio.

Sent from my LG-H440n
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Lik priča o VW fetonu:
To mi je bio sluzbeni auto 2 godine. Vozio sam ga od 6 km na tahu do 82000 km na tahu. Najbolji auto koji sam vozio u zivotu. Dok se nesto ne pokvari. A kvari se stalno. Prvi kvar na 29 tkm prednji kocioni diskovi. Mijenjani kao reklamacija. Onda naprijed su 4 xenonske lampe (2 za kratka i 2 za duga svjetla) sve 4 pregorile u roku 6 mj. Mijenjane jedna za drugom. Odlijepila se sofersajba!!! Dijagnoza: nestalo ljepila robotu. Slomili sa kablovi u bunkeru kojima putuje struja na zatvaranje i otvaranje poklopca bunkera. Dijagnoza: konstrukcijska greska. Motor svako malo isao samo na 5 cilindara. Dijagnoza: iz glavnog kompa ne ode signal na jednu stranu V motora. Rjesenje: ugasi pa ponovo upali. Na 60 tkm otisel jedan turbo. Konstatacija servisa: pa to je normalno, vec ima 60 hiljada!!!. Permanentni allrad trosi gume. Ne da ih trosi ali za sezonu otrgne iz profila kao da cekicem i stemajzlom odlupas. Na cca. 70 tkm iscurilo ulje iz nekog malog amortizera na spuru naprijed. Mjenjac OK. Podvozje super. Komfor nemas boljeg (zracni jastuci) u snijegu ko buldozer. Sjedala za mene najbolja u klasi. Oprema kolko je love, ali nije losa (moj je bil full). Ispod 18 cola nemres staviti kotace jer nejdu navuci na kocnice. O tome da se u voznji palio radio sam od sebe i da su se tu i tam kod 160 km/h otvorili svi prozori a sef otraga cita novine... O tome necu, to su sitnice... Sve u svemu super auto kao sluzbeni ali kao privatni nikad. Potrosnja u gradu prosjek 22 l nafte na 100km. Na autoputu najniza 7.8 sa laganom nogom inace oko 9-10. Eeej u motor ide skoro 12 l ulja! I pravilno svaku hiljadarku jednu pojede ma kak se vozio. Nemrem se odmah vise sjetiti ali to je bil avantura auto
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Odgovori