Dobro veče
- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
- maxer
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
- Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V
Re: Dobro veče
Jutros je baš bilo
(ovo je 06:30 tj. prikazana je Grinička vremenska zona)

- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Sto nisi poranio pa palio Focusa na -20 i snimao? 
- maxer
Nemam zimske gume ... a ovde je još sneg, pa ga ni nevozim
A i šta da snimam - pali on kao da je +20C
A i šta da snimam - pali on kao da je +20C
Poslednja izmena od maxer u 20 Jan 2016, 11:51, izmenjeno 1 put ukupno.
-
Ogi
- Banned
- Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
- Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017
Sta je fora sa Zajecarom, kao da je u drugoj dimenziji ? Kada je svuda do -10 tamo je -20 a skoro je u BG bilo -puno a tamo tipa 2. Ajde razumem za Sjenicu ali ne znam geo karakteristike Zajecarskog kraja. 
- maxer
To niko ne zna
Kažu da nama klimu donose vetrovi sa Karpata, koji prate geografiju terena i preko Dunava i dolinom Timoka stižu do Knjaževca tj. Tresibabe (planina između Knjaževca i Niša).
Problem je što u toj klimi Timočke Krajine, sam Zaječar ima drugačiju klimu (sam za sebe), zbog toga što je u kotlini sa brdima koja ga "štite" od direknog duvanja Košave ali to stvara nepomerljiv sloj smoga ili magle koja stoji iznad grada i zimi ga izoluje od priliva toplog vazduha a leti ga dodatno zagreva jer ne dozvoljava priliv hladnog vazduha
Kad je ovakvo vreme, popneš se na vrh Kraljevice ili Belog brega (to su ta dva brda između kojih je grad) i tamo je toplije nego u gradu. Kako silaziš sa brda tako ti se čini kao da ulaziš u podrum tj. ulaziš u neku hladnu prostoriju.
Ali sada je hladno u celoj Timočkoj Krajini ... Negotinska Krajina je drugačija po geografiji i klimi bez obzira što se fizički nadovezujemo jedni na druge ali su to ipak dve različite klimatske oblasti.
Kažu da nama klimu donose vetrovi sa Karpata, koji prate geografiju terena i preko Dunava i dolinom Timoka stižu do Knjaževca tj. Tresibabe (planina između Knjaževca i Niša).
Problem je što u toj klimi Timočke Krajine, sam Zaječar ima drugačiju klimu (sam za sebe), zbog toga što je u kotlini sa brdima koja ga "štite" od direknog duvanja Košave ali to stvara nepomerljiv sloj smoga ili magle koja stoji iznad grada i zimi ga izoluje od priliva toplog vazduha a leti ga dodatno zagreva jer ne dozvoljava priliv hladnog vazduha
Kad je ovakvo vreme, popneš se na vrh Kraljevice ili Belog brega (to su ta dva brda između kojih je grad) i tamo je toplije nego u gradu. Kako silaziš sa brda tako ti se čini kao da ulaziš u podrum tj. ulaziš u neku hladnu prostoriju.
Ali sada je hladno u celoj Timočkoj Krajini ... Negotinska Krajina je drugačija po geografiji i klimi bez obzira što se fizički nadovezujemo jedni na druge ali su to ipak dve različite klimatske oblasti.
Temperaturna inverzija. To obicno bude do nekih ranih jutarnjih casova, dok posle, tokom dana sve dodje na svoje. Hladan vazduh je tezi pa tokom noci ostaje dole. Na Rudniku zimi oko 6 ujutru nekad bude i do 4-5 stepeni toplije nego na nekih 400m nize.maxer napisao:
TT
Имам једно потпитање...
- maxer
Da, eno na onoj jutrošnjoj tabeli (par postova više) na Crnom Vrhu (kod Bora) je -10C a u Zaječaru -20C.
To je normalna pojava (povremeno) ali glavni problem je ta veoma slaba cirkulacija vazduha u Zaječarskoj kotlini.
Vi nemate pojma koliko je u ovom gradu vazduh zagađen dimom od grejanja i automobila. Smrdi nam odeća kao da nas je neko upravo izvadio iz pušnice
To je normalna pojava (povremeno) ali glavni problem je ta veoma slaba cirkulacija vazduha u Zaječarskoj kotlini.
Vi nemate pojma koliko je u ovom gradu vazduh zagađen dimom od grejanja i automobila. Smrdi nam odeća kao da nas je neko upravo izvadio iz pušnice
- samo polako
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15
Treba da odeš zimi u Užice da vidiš šta je zagađenje.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
- maxer
Verovatno smo identični: jednostavno grad se kupa u dimu. Sad sam na poslu pa nemam pri ruci ni jednu fotografiju, postaviću je večeras - kad se vratim sa slave 
- samo polako
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15
U Beogradu delovi Vračara znaju da budu isto tako zagađeni zbog loženja ali imamo košavu koja sve to rastera. 
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
- maxer
Ja kad odem kod tetke u BG - Zvezdara, nadišem se čistog vazduha 
Baš sam ovo hteo da napišem. Kad se spusti magla pa još počne grejna sezona sunce ne može nikako da se probije. A zbog konfiguracije terena u gradu je kao u loncu u tom periodu (grad okružen brdima sa svih strana). I zbog brda koja okružuju grad nema šanse da pirne neki vetar koji bi pročistio vazduh.samo polako napisao:Treba da odeš zimi u Užice da vidiš šta je zagađenje.
A recimo kreneš autom iz grada, ili još bolje kad silaziš ka gradu iz Čajetine/Zlatibora lepo ispod kamenoloma možeš da vidiš liniju gde se ulazi u "sveži užički vazduh".