PayPal

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Re: PayPal

Post od stefanan »

Jel moze neko U DETALJE da mi objasni sta sve treba da uradim da bi mogao da narucujem preko neta ? (ili da me uputi na mesto gde to ima da se procita)
Znaci do sad nisam imao uopste iskustva sa bilo kakvim oblicima elektronske kupovine,u banci jedino znam uplatnicu da posaljem,nemam racun, kod mene u kuci niko ne koristi kartice totalno sam needukovan sto se toga tice :zbunjen:
I drugo pitanje,jel sad moze da se narucuje sa americkog ebay i od ovih kineskih prodavaca ? Znam da je pre bio neki fazon da je moglo samo iz evrope
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Ajd za pocetak: treba ti kartica. Mozes uzeti kreditnu karticu (ako si zaposlen i imas prostora za limit), a jednostavnije je da uzmes internet karticu, npr. Intesinu. Te kartice su dzaba obicno, a rade kao debitne, tj. moze se potrositi samo ono sto je na njima u tom trenutku. Uzmes takvu karticu u nekoj banci, metnes neke evre na nju odmah i onda za komp.
Ako hocs da otvaras PayPal, moras vezati neku karticu za njega. Otvoris nalog, uneses sta ti trazi od podataka sa kartice, cekas da prodje verifikacija i onda imas i PayPal.
Sledece je da nadjes gde bi kupovao. Sa karticama koje su validne mozes kupovati bilo gde, ali je pitanje da li prodavac salje u Srbiju i koji su troskovi, da ti ne bi sve izaslo 10 puta skuplje nego da si ovde kupio. Imas u ovoj i jos par tema brdo sajtova koji salju dzaba ili sa min. troskovima u Srbiju, ovde platis samo PDV ako se drzis ispod 50 evra i miran si.
Ajd sad napisi sta bi kupovao i podpitanja pa da pisemo dalje.
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:

Post od stefanan »

Zaboravio sam da napisem,student sam tako da nemam nikakve zvanicne prihode znaci da trazim internet karticu. Shvatio :D
Sto se tice ovog povezivanja sa PayPal-om, on je koliko sam ja skapirao posrednik na neki nacin izmedju kupca i prodavca. E kada ja povezem karticu j paypal jel cu automatski imati celu sumu sa kartice tamo na raspolaganju ili ja biram koliko zelim da prebacim?
Narucivao bih vecinom uobicajene gluposti za kola,mob,odecu, to sve ide ok vidim da ljudi dosta kupuju. Ali bi mi trebalo i za narucivanje malo specificnijih stvari caletu za posao. Npr sinoc sam nasao nekog prodavca i pise da je kine (jel to znaci da se i stvari salju iz kine ili da oni negde blize imaju skladisteno ?) i ako predmet vredi 5dolara i pise free shipping, znaci ja bih to mogao da narucim i platim samo 5dolara bez obzira sto je on iz azije?
I cuo sam da oni hoce da napisu i za skuplje predmete da vrede samo 40ak ako ih zamolis u mailu

Sent from my XT910 using Tapatalk 2
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Dobro, uzimaj internet karticu. Ja sam probao samo Intesinu i radila je uvek, Uros je uzeo istu ako se ne varam. Vidi ako ti neka druga banka vise odgovara.
Na PayPal vezes karticu koju koristis. Kad treba da platis, prebacis preko PayPala prodavcu pare, sama procedura zavisi od tipa kartice i tipa placanja, ali uglavnom sa debitne ces trebati da prebacis na PayPal pre placanja. To je posao od 3 sekunde, pa ne misli o tome, ali procitaj uputstvo i pravila da te ne izjebe nesto.
Ako iz Kine narucis nesto od 5 dolara i free shipping, u 99% slucajeva ces platiti 5 dolara plus pdv i troskovi otvaranja paketa. Kinezi hoce da pisu i da je poklon ako ih pitas ali je pitanje da li ce nasa carina da poveruje u to :mrgreen:
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Ja sam sa Intesa internet karticom placao (na eBay-u) bez prebacivanja na PayPal. Singapurcani su mi pisali da je poklon, a nisam cak ni trazio, jer je bilo nesto sitno.

TT
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:

Post od stefanan »

Hvala momci :D
Jos ovo da vas pitam, te internet kartice jel to ja kupim sa npr 50-100 ili se ona izdaje na moje ime i ja posle stavljam i podizem novac kad hocu?

Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:

Post od pedja »

Podneses zahtev u banci, kao i za bilo koju drugu karticu. Razlika je sto ne moras imati tekuci racun i sto ne placas clanarinu, odrzavanje i sl.
Otvara ti se besplatan* namenski devizni racun. Kada hoces da uplatis pare, odes u poslovnicu i uplatis. Ja u paketu tekuceg racuna imam i taj Intesa online, pa mogu prebacivati kako mi volja, sa dinarskog/deviznog.

*Nadam se da nisu promenili nista po pitanju placanja. U okviru HIT tekuceg racuna je sigurno besplatna, a bila je i za one koji nemaju racun.
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:

Post od stefanan »

Nisi procitao ceo prvi post,nemam uopste iskustva sa karticama niko moj ih ne koristi :mrgreen:
Otici cu onda do intese neki dan pa cu da izvadim

Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Ima i opcija "poklon kartice" u Erste banci, s tim sto je ne poklonis nego je koristis ti. Vodi se kao klasicna Visa Electron. Pisao sam ranije vec. Ja sa njom placam na Sportsdirectu npr.

sent from my HTC Sensation
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Imam tu Intezinu kao i Rakhil, besplatna je, za 2 nedelje od podnošenja zahteva je bila gotova. Podigneš je u ekspozituri gde si je i zahtevao. Uplatiš pare, mislim da je minimum 5 eura ili dinarska protivvrednost, i ne možeš uplatiti npr. 16 eura, nego u koracima od po 5.
Imam i tu Erste junior, takođe je besplatna ali do 26. godine, i radi isto kao i Inteza internet.

Inteza ima bolji online servis, pregled stanja, od Erste-a.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Slažem se sa svime što je napisano, ali bih dodao: Bolje je da u Intesi uzmeš Visu Electron, a ne Visu Internet. Ova prva se osim za Internet, može koristiti i za klasična plaćanja i podizanje novca sa bankomata. Isprobano u prodavnicama i bankomatima u Evropi i Americi, sve radi bez problema. Inače je postupak za Electron i Internet kartice potpuno isti, može ih dobiti bilo ko (ja sam bio student i nisam imao nikakav posao i prihode kada sam je otvorio) i potpuno su besplatne. Za razliku od npr. Raifeissen Visa Electron kartice, Intesa ne zahteva bilo kakav depozit. Sve što uplatiš, možeš odmah i da trošiš. Takođe, za razliku od EFG-ove, ne naplaćuju se nikakve "provizije za korišćenje u inostranstvu" ili bilo kakve druge provizije. Čak mislim da i prilikom podizanja novca na bankomatima tuđe banke, ova kartica predstavlja ubedljivo najjeftiniji izbor. Inače, možeš na račun uplaćivati ako hoćeš samo jednu valutu (npr. evre), ali ti mogu otvoriti i više "partija" u okviru računa, i onda uplaćuješ npr. evre, dolare i šta god hoćeš (ne moraš odmah da tražiš, nego kad ti bude trebalo). To mnogo znači ljudima koji npr. imaju dolare i kupovali bi u Americi (ili na bilo kojim sajtovima koji imaju cene u USD), pa da izbegnu konverziju u evre po nekom bančinom kursu.

Edit: kad budeš išao po karticu, traži na šalteru da ti daju LIB (lični identifikacioni broj), pa onda možeš s njim na https://online.bancaintesabeograd.com da otvoriš nalog i uvek gledaš stanje na računima, kao i sve transakcije.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:

Post od stefanan »

Evo tek sad sam stigao da se ulogujem na forum,juce sam bio ceo dan u guzvi ( dat uslov za 4. godinu :cool!: ), planiram danas da odem do intese ako stignem. Hvala snork za info,pitacu u banci jos da mi kazu konkretne razlike izmedju te 2 kartice mozda ima neka napisana sitnim slovima ali ako je ovako kao sto si rekao onda cu uzeti Electron :doubleup:
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Ne znam kako je danas ali ranije mnogi sajtovi nisu prihvatali visu electron. Ona je otprilike kao maestro kod mastera, tj. nije standardna visa kartica.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:

Post od pedja »

Debitna je, nije kreditna.

TT
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

ftj napisao:Ne znam kako je danas ali ranije mnogi sajtovi nisu prihvatali visu electron. Ona je otprilike kao maestro kod mastera, tj. nije standardna visa kartica.
Ličnom karticom sam plaćao najrazličitiju robu i usluge, a na poslu imam službenu Visu Electron kojom sam takođe kupovao svašta. Nikad nisam imao ni najmanji problem. Zapravo, sajtovi ni ne znaju da li je kartica "starinska" ili electron, kao ni da li je kreditna ili debitna. Samo provere da li mogu da alociraju sredstva i to je to. Jedina situacija gde su potrebne klasične kartice sa ispupčenim brojevima je ako prodavac i dalje nema elektronski terminal, već ono sa indigo-trakom i prevlačenjem. Takvi terminali nemaju stalnu elektronsku vezu, već se kasnije sinhronizuju sa bankom Ja sam ih poslednji put video pre 20 godina. :)

Da rezimiram: electron kartica zahteva elektronsku vezu u trenutku obavljanja transakcije. A to danas svi imaju, tako da praktično nije problem. Internet kartica je electron kartica koja je ograničena samo na internet transakcije (verovatno nema čip niti magnetni zapis, pa ne može da se očita na terminalu).
Poslednja izmena od snork u 25 Jun 2013, 13:23, izmenjeno 2 puta ukupno.
Ђенерал Јанковић
Odgovori