Auto sijalice
Re: Auto sijalice
Kad imas DRL svaka ce vise trajati nego kad nemas i far stalno radi
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Ja sam zamenio sijalice za dnevna, kao i za kratka i poziciju, kad sam uzeo auto prošle godine. Uzeo sve Philips Vision Plus. U suštini klasična sijalica, samo pojačana. Veoma sam zadovoljan kako sijaju, a nisu ni različite nijanse, što mi je isto bilo bitno. Obzirom da imam projketor u faru, glavna svetla su baš dobra i ne verujem da ću menjati za nešto jače, a kraće. Eventualno pri nekoj zameni stavim neku LED varijantu u dnevna, ali nije nešto neophodno. Uglavnom moja preporuka je Vision Plus, deluje mi da je to neka optimalna vaerijanta osim ako se juri izgled.
Posetite www.garaza.rs !
a kako svetle zuckasto kao klasicna ili belo kao led?
edit sad nadjoh da su 3300k ja bi isao na 5-6k k
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Meni je o taman kako treba, iz ugla vozača. Kako izgledaju spolja me najmanje interesuje.
Posetite www.garaza.rs !
- Kornjaca Rade
- Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
- Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet
Imaj u vidu da generalno kod halogenih sijalica sto su belje/plavlje slabije osvetljavaju, po kisi pogotovu.OMP napisao:a kako svetle zuckasto kao klasicna ili belo kao led?
Belja/plavlja svetlost nego kod običnih.OMP napisao: 19 Jul 2025, 20:44 Pa dosao bi i filips u obzir ako imaju neke bele sto blize led-u, a te bosch gigalight jel su one bele?
Nego, »Filips« je pokrenuo »Ultinon« liniju ledica. Navodno su legalne. Ima li neko konkrentan podatak — da li je to tako, važi li za sve modele automobila, i jesu li legalne i kod nas? »Osram« odavno preti legalnim ledicama, ali do sada su sve serije bile “legalne za unutrašnje osvetljenje”, “legalne van javnih puteva”, “ograničeno legalne u eksperimentalnoj fazi u nemačkoj” i slične fraze koje opisuju kako u Srbiji zapravo nisu legalne.
ECE R37 sertifikat: Ne;
ili
Homologation ECE: NO
Dakle, nisu legalne ako neko bude proveravao homologaciju.
ili
Homologation ECE: NO
Dakle, nisu legalne ako neko bude proveravao homologaciju.
Ko ce proveravati kod nas, policija te sigurno nece cimati zbog toga a ove na tehnickom bas briga to odavno i ne gledaju prolaze i kola sa aftermarket xenonima a ko ce da te cima za led pogotovo ako je neki noviji auto i imas projektor
jel ima negde u kš da se kupe?
Najnovijih generacija nije bilo (tipa u autodelovima ili na pumpama je +120 a na sajtu već možeš da poručiš malo bolji +150) pa sam pre nekoliko godina prestao da se interesujem. Imam i blesavo radno vreme koje poklapa u većini slučajeva ostala pa realistično ionako moram da naručujem poštom... Koliko se sećam bilo je pojačanih »Osramovih« tada. Tako da ti je i ovo dosta stara informacija.
@Heinz
Onda ja čekam dalje. Mada me stvarno pozicija pozicionog i vađenje fara radi zamene nervira.
@Heinz
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Pored LED svetla i led dnevnog svetla, imam žuto dugo svetlo i bezvezno/bespotrebno žutu poziciju.
Ta pozicija mi deluje kao W5W.
Da li je svejedno koju ću sijalicu udenuti, kada je u pitanju boja? Pozicija ionako ne baca nikuda, pa računam da nema nekog pravilnika i problema na tehničkom.
Tačnije, pitanje glasi:
Da li je bitna boja pozicije, te da li je neko imao slilnu situaciju i koliko je kelvina stavio pored LEDa?
Npr Philips White Vision Ultra 3300K je OK?
-
Za dugo svetlo, koje verovatno neću dirati, ide HB3. Isto pitanje, da li na nešto treba obratiti pažnju prilikom odabira? Imaju oznake "road legal", da li je to dovoljno? Postoji sličan Philips, Osram NB...
Послато са SM-G980F помоћу Тапатока
Ta pozicija mi deluje kao W5W.
Da li je svejedno koju ću sijalicu udenuti, kada je u pitanju boja? Pozicija ionako ne baca nikuda, pa računam da nema nekog pravilnika i problema na tehničkom.
Tačnije, pitanje glasi:
Da li je bitna boja pozicije, te da li je neko imao slilnu situaciju i koliko je kelvina stavio pored LEDa?
Npr Philips White Vision Ultra 3300K je OK?
-
Za dugo svetlo, koje verovatno neću dirati, ide HB3. Isto pitanje, da li na nešto treba obratiti pažnju prilikom odabira? Imaju oznake "road legal", da li je to dovoljno? Postoji sličan Philips, Osram NB...
Osram odavno ima legalne LED za glavne farove a sada je aktuelna druga generacija.motorista napisao: 20 Jul 2025, 03:04 »Osram« odavno preti legalnim ledicama, ali do sada su sve serije bile “legalne za unutrašnje osvetljenje”, “legalne van javnih puteva”, “ograničeno legalne u eksperimentalnoj fazi u nemačkoj” i slične fraze koje opisuju kako u Srbiji zapravo nisu legalne.
Imaju homologaciju u Nemačkoj, KBA broj, i to tačno prema modelima auta i godištima za koje važi KBA:
H4, H7 tipovi.
Za moj auto npr je Osram LED dobio KBA i nalazi se na spisku u pdf fajlu na samam Osramovom sajtu, za Volvo je uradjena homologacija za opseg 1957-1998- godina modele./122, 1,2,7,9 serije/
Korisnici su već ugradjivali, pravili snimke pre i posle ugradnje LED i iskustva su odlična naročito po pitanju preciznosti snopa ovih LED H4 verzije što je ranije bila rak rana.
Osram LED H4 prve generacije se nisu proslavile sa spojem na štampanoj ploči, tu hoće da nastane prekid i nema popravke, tj tako je pravljen spoj (varenjem) da ne može samostalno da se popravi bez uništenja samih LED od kojih se sastoji. Radni vek je bio kratak, često manje od 1000 radnih sati.
Ova druga generacija je to ispravila, prema onome što su pokazala rastavljanja radi testa.
E sad, cena za ove legalne LED Osram nije baš mala, tamo u Nemačkoj je nešto ispod 200 evra bio par H4 na proleće.
H3 još nisu imali homologovane, tako da onda treba da se kombinuje LED h4 sa halogenima H3 za dugo dodatno i maglu.
Dodatno, Osram nudi i posebne LED H4 za oldtimere koji imaju boju/temperaturu koja vuče na žućkasto tako da izgledom svetlo podeseća baš na stare klasične sijalice Bilux tipa.
ps., u tabeli pdf treba naći da li za konkretan model i godište auta odgovara jer je u tabeli navedeno i odobrenje po modelu reflektora unutar fara. Tako da isti model auta različite proizvodne serije može da Osram LED bude i dozvoljena i zabranjena zavisno od tog parametra.
https://look.ams-osram.com/m/279bdebe1f ... ist-en.pdf
Poslednja izmena od ljubitelj u 28 Sep 2025, 17:57, izmenjeno 2 puta ukupno.
@pedja
Neće praviti problem.na tehničkom za led poziciju jer su ti dnevna i oborena LED, kao ni za oavetljenje tablice.
Ti gledaj da uzmeš LED poziciju u rangu 4500k, većina stavlja, do 6000k.
Jedino je pitanje kako će ih elektronika auta prepoznati, jer možeš staviti obične LED pozicije a auto prijavi da je sijalica crkla, onda ide LED sijalica sa canbusom.
3300k je warm/topla boja i vuče na žuto.
Za dugo svetlo te nisam ništa skapirao

Sent from my SM-S926B using Tapatalk
Neće praviti problem.na tehničkom za led poziciju jer su ti dnevna i oborena LED, kao ni za oavetljenje tablice.
Ti gledaj da uzmeš LED poziciju u rangu 4500k, većina stavlja, do 6000k.
Jedino je pitanje kako će ih elektronika auta prepoznati, jer možeš staviti obične LED pozicije a auto prijavi da je sijalica crkla, onda ide LED sijalica sa canbusom.
3300k je warm/topla boja i vuče na žuto.
Za dugo svetlo te nisam ništa skapirao

- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Neću LED, samo da baš nije žuto svetlo, baš bezveze izgleda ona mala žuta sijaličica.
Ima ovih 3300-4000k, radiće posao.
Za duga nije ni bitno
Za duga nije ni bitno
Ja sam sad skoro uzeo Philips Extreme Vision Pro 150 u H7 varijanti, nisam hteo da uzimam nelegalni LED. Kod nas ne postoji legalna H7 sijalica.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Onda juri 4000k, sve ispod toga ti neće biti u nijansi sa fabričkimpedja napisao:Neću LED, samo da baš nije žuto svetlo, baš bezveze izgleda ona mala žuta sijaličica.
Za duga nije ni bitno