Nov automobil - budžet 25k

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
milanns
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2012, 18:25

Re: Nov automobil - budžet 25k

Post od milanns »

pedalaš napisao:
pedalaš napisao: 08 Mar 2026, 19:49
Saša napisao: 08 Mar 2026, 12:11 Pa ko bi to želeo? To će kupiti samo neko totalno nesvestan problema. Ja iz predstrožnosti više nikad ne bih uzeo nijedan od njih.
Ja sam par puta u skorije vreme razgovarao sa nekim prijateljima koji su već duže vreme "nanišanili" baš Fronteru kao moguće sledeće njihovo vozilo, pri čemu apsolutno nisu u toku sa savremenim automobilima.

Zbog svoje mirne savesti sam ih u dva navrata detaljno upozorio na 1,2 MHEV (da za sada nema dokaza da je po bilo čemu faličan (motor i/ili menjač), ali "da vuče poreklo iz jako loše porodice", tj. da je nastao na bazi motora koji je četiri godine zaredom osvojao nagradu kao motor godine u svojoj kategoriji, a onda je vreme pokazao da je verovatno najproblematičniji motor u poslednjoj deceniji u Evropi).

To što sam im rekao ih nije ni najmanje zabrinulo ( "Šta nas briga, pa, ima garanciju ..." ). Nju je više interesovalo da li ima "topao i ušuškan enterijer", a njega je brinulo da li je onaj gepek dovoljno veliki za njihove želje i šta bi od gepeka ostalo kada unutra ubaci i rezervni točak. I oduševio se kada sam mu rekao da se kod Frontere (kao opcija) ćopavi "veša" (putem vitla) ispod zadnjeg dela i bude odozdo "zalepljen" za pod (što je sistem koji je PSA i ranije koristio na nekim vozilima).
Kaže mi danas ta moja drugarica da su se ipak odlučili za Fronteru.
Upitah da li su primili ka znanju ono što sam im rekao za motor, njegovo poreklo i probleme pretka.
Reče da jesu i da to ne vide kao problem.
Sve okej. Ali Frontera bas baaaas nema "topao i ususkan enterijer". Bas naprotiv. A ni neki gepek. Sta je onda presudilo: motor ipak? :D

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

grujicd napisao: 10 Mar 2026, 15:42 Nije u ovoj temi za auto od 25k ali nije ni offtopic, kumovi koji su gledali auto za ćerku uzeli su C3 1.2 2021 godište. Baš smo danas to završili. Uz potpuno znanje o wet belt problemu. Ali za 7k dobili auto koji ne izgleda izraubovano, enterijer kao nov, ima ok opremu, multimediju, led svetla... Njima je to četvrti auto u kući koji će se vozikati po gradu, da li će da prelazi 5k godišnje, pitanje je. Održavaće se u skladu sa preporukama, verovatno će odmah da urade veliki servis. Ne mogu da kažem da je to loša kupovina u skladu sa svim parametrima, tj alternative su ili mnogo skuplje ili mnogo starije/više prešle.Slika
Cactus
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: Vitara S 1.4T

Post od pedja »

grujicd napisao: Ne mogu da kažem da je to loša kupovina u skladu sa svim parametrima, tj alternative su ili mnogo skuplje ili mnogo starije/više prešle
Tržište često lepo odredi cenu, a ovo iznad je prava definicija toga:

Da se ceni, bio bi skuplji, a ne u rangu izraubovanih vozila.

Na stranu to koliko će i kako trajati. Ovaj će verovatno lepo da poživi, sa malo km i uz pravilno održavanje.

TapaT

Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

BigMazzy napisao:
Saša napisao:Pa ko bi to želeo? To će kupiti samo neko totalno nesvestan problema. Ja iz predstrožnosti više nikad ne bih uzeo nijedan od njih.
Po toj logici , nakon fijaska Renaulta dvehiljaditih sa dizel motorima 1.5 kojima se krunila osovina pumpe i sjebavala dizne redom pa bacala vlasnike u velike troskove dok nisu zamenili pumpom drugog proizvidjaca, kao i u 1.9dci motorima, pogotovo na Scenicu 2 generacije, gde se desavalo da se radilice naprave nenadano havariju motora i radile se generalne svako malo, onda niko ne bi iz predostroznosti nikad vise kupovao renoe!?
Au bre Sale, ajmo malo realnosti i razuma.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk
Ne Renoe nego Renoe sa baš tim motorima - dok god se ne pouzdano utvrdi da je problem zaista rešen. Mi ovde i dalje ne znamo 100% sigurno da li su u poslednjim verzijama tog motora stavili lanac ili ne. Meni je stvarno suludo znati za takav katastrofalan problem i ipak kupiti auto jer eto ima garanciju. Ma, možeš tu garanciju okačiti mački o rep.

Ili - kupiti taj auto zato što je sad (a opet naravno zbog svega toga) jako povoljan i bogat opremom? Jednostavno ne razumem i ne bih tako nešto kupio i to je to a ko ipak želi da kupi - samo napred.
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

Da znamo tacno koji modeli idu sa lancem, tu vise nema dileme.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

To je bar lako proveriti i verujem sa će svaki prodavac biti dovoljno pismen da to kaže. Meni više efekta ima to kad se napravi ozbiljna revizija koja apsolutno eliminiše mogućnost prethodnog problema (ne može lanac da se raspadne) nego neke satro izmene kao što je i PSA radio na 1.5 hdi, imali smo tanak lanac, sad je malo deblji, problem je rešen...a nije rešen.

Pa eto i na 1.3 tce sa problemom koji si i sam pominjao, sa kućištem termostata. Čemu tri revizije jednog dela, kad i ona treća može da pukne na isti način kao i prva.
Имам једно потпитање...
Korisnikov avatar
Dzona
Reactions:
Pridružio se: 16 Nov 2023, 10:01
Garaža: VW Arteon 2.0TDi

Post od Dzona »

PSA 1.2 u zadnjoj iteraciji je dosta izmenjen i ide sa lancem...
Izjava je da su adresirali sve probleme u prethodnim iteracijama
Sad vreme će pokazati, ali kaiš više neće biti problem - jer ga nema
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Sad ce biti neki drugi problem vrv, jedan rese drugi se pojavi, tako to ide u modernoj auto industriji, nemam ja poverenja u te psa motore od kad su poceli vti da ugraduju, do tada su imali stvarno dobre i pouzdane benzince i onda poceli da se gube
Korisnikov avatar
Dzona
Reactions:

Post od Dzona »

Sad, ne bih baš previše brinuo - naći će se neko rešenje jer je ogroman broj vozila sa tim motorom sada... A teško da mogu sebi dozvoliti još neki veliki fail

A za ovo drugo, recimo 1.6THP je bio katastrofa što se tiče pouzdanosti. Ali su uspeli da ga ispeglaju i postao je jedan od najpouzdanijih motora kasnije. Na žalost njega je PSA ugasio u Evropi - zbog normi.

To je nova realnost u Evropi, ljudi jednostavno biraju ove motore zbog normi, jer što je motor 'zeleniji' to je dosta jeftiniji za eksploataciju (a naročito za firme). Takođe kazne su drakonske, pa je ljudima svejedno da li voze 1.2 ili 2.0.
Još samo Nemačka (razumljivo) i neke istočne (slabije razvijene) zemlje EU nemaju drakonske poreze za jaču motorizaciju

Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: CL203 C160, PUG Expert 2.0hdi

Post od Darko »

Pitanje.
Kako mazda moze da napravi 2.5 benz i 3.3 dizel da budu u eu normi. Dok evropski proizvodjaci se ubise sa malim trocilindrasima da zadovolje te norme?
Korisnikov avatar
Momčilo
Reactions:
Pridružio se: 21 Mar 2020, 22:44

Post od Momčilo »

Isto može i kontra pitanje, kako Mazda napravi 2,5 motor sa 141 ks kad drugi imaju više snage iz manjih motora. :)
Korisnikov avatar
Dzona
Reactions:

Post od Dzona »

Mislim da nije najveći problem samih normi i da zadovoljiš iste - već da ljudi, a naročito firme - gledaju ekonomsku računicu kroz poreze...
Tako da ćeš teško, skoro nemoguće, naći te Mazde u voznim parkovima firmi (koje su i dalje jedne od najvećih potrošača na zapadu)

Doduše i neki dizeli se i dalje dobro drže, očigledno se isplate na većim kilometražama - a i imamo najave da će EU ponovo revidirati svoje zacrtane norme.
Ne zaboravimo da firme takođe razvijaju te motore sa ciljem prilagođavanja najavljenim regulativama koje tek trebaju biti 'u upotrebi' - a to što EU ne zna gde će, to je neki drugi problem (koji zadaje ogromne probleme auto kompanijama koje posluju u istoj)
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

OMP napisao: 11 Mar 2026, 08:26 Sad ce biti neki drugi problem vrv, jedan rese drugi se pojavi, tako to ide u modernoj auto industriji, nemam ja poverenja u te psa motore od kad su poceli vti da ugraduju, do tada su imali stvarno dobre i pouzdane benzince i onda poceli da se gube
Onda si izgubio poverenje u PSA pre skoro 20 godina :)
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Svaki od modernih motora nažalost ima neku slabu tačku/Ahilovu petu zbog preteranih težnji ka uštedama. Pomenuti termostat na 1.3 TCe da su napravili od metala nikad ne bi bio problem (ili bar da su na spoju dva dela stavili vijke) ali nažalost nisu, mnogo je jeftinije i lakše to napraviti/“ispljunuti” iz mašine pa zavariti jer ne zahteva maltene nikakvu naknadnu mašinsku doradu. Samo što ja eto igrom slučaja i srećom mogu to da kontrolišem i budem miran dok vozim dok neko sa 1.2 Pure Shitom ili Eko Bumom nema tu “sreću”. Nadam se da su zaista to popravili u poslednjim verzijama tog motora i da će ubuduće odustati od takvih idiotskih ideja.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

pedalaš napisao: 11 Mar 2026, 09:05
OMP napisao: 11 Mar 2026, 08:26 Sad ce biti neki drugi problem vrv, jedan rese drugi se pojavi, tako to ide u modernoj auto industriji, nemam ja poverenja u te psa motore od kad su poceli vti da ugraduju, do tada su imali stvarno dobre i pouzdane benzince i onda poceli da se gube
Onda si izgubio poverenje u PSA pre skoro 20 godina :)
Svakako nisam fan te grupacije tacnije modela novijeg datuma tako da me licno ne pogadja problematika sa motorima jer sigurno ne bih kupio neki PSA auto novijih generacija jer mi se retko sta i svidja a poslednji modeli te grupacije koji su izlazili sa TU motorima su 2013. ili 2014. to su pezo 207 i citroen c3 druge generacije i mislim pezo 301 i c-elise da su imali neku osvezenu verziju TU motora a oni su se pravili i kasnije, kao i neka komercijalna vozila npr. qubo, berlingo, partner tih nekih godista.... steta sto su prvo sa VTI motorima pokvarili pricu pa onda i pjur šitovi i koji vec jos.
Odgovori