Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)
- ivke74
- Pridružio se: 21 Dec 2013, 13:07
- Garaža: Punto emotion tng abs & Audi A3 1.6TDI & Toyota Yaris cross
Re: Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)
Ja stavljam Denso iridijum svecice menjam ih na 40000km rade perfektno presao sa Puntom 160000km, cena oko 1400din 4kom u radnji u servisu gde mi odrzavaju auto zadnjih 8godina (od kada sam izasao iz ovlašćenog servisa).

To je prejeftino za iridijum.
Sent from my LG-E988 using Tapatalk

Sent from my LG-E988 using Tapatalk
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.

- ivke74
- Pridružio se: 21 Dec 2013, 13:07
- Garaža: Punto emotion tng abs & Audi A3 1.6TDI & Toyota Yaris cross
Da jako povoljna cena odlicno sluze vec osam godina samo njih stavljam .  Vlasnik servisa i prodavnice auto delova mi je dobar prijatelj tako da delove dobijam jako povoljno.

Trenutno je vreme prilično toplo, ali su pre par nedelja jutarnje temperature bile oko 5-6 stepeni, pa se javilo poznato "kuckanje" iz motora dok se ne zagreje. Auto je do sada prešao 70 hiljada km, ulje i filtere menjam na 10-13 hiljada. Prvih par puta je to bila Selenia 20K 10-40, a onda sam, po novim preporukama fabrike, dva puta sipao Seleniu K Pure Energy 5-30. Kuckanje se znatno utišalo, ali nije nestalo. Ovog leta sam, u lokalnom servisu sipao Valvoline 5-40 (ne znam detaljniju oznaku) i, po svemu sudeći, ponašaće se isto.
Kakva su vaša iskustva? Da li je neko uspeo da u potpunosti eliminiše ovaj zvuk?

Kakva su vaša iskustva? Da li je neko uspeo da u potpunosti eliminiše ovaj zvuk?
Ђенерал Јанковић

Kuckaju i moja 2 komada koja sam imao benzinke. Inace ima dva kuckanja, prvo kao sajla neka, to kucka svima neki ventil navodno. Drugo kuckanje je kad je jako hladno, i cuje se iz glave 1min, to ima veze sa uljem i 10w40 to ima, dok 5w40 nema...

To prvo kuckanje ne čujem, govorim o onom kada je hladno.  Koje 5w40 ulje je kod tebe rešilo problem? Koliko znam, Selenia nema ništa u toj gradaciji, samo K Pure Energy 5w30 koje kod mene jeste utišalo ovaj zvuk, ali ga nije otklonilo.
 Koje 5w40 ulje je kod tebe rešilo problem? Koliko znam, Selenia nema ništa u toj gradaciji, samo K Pure Energy 5w30 koje kod mene jeste utišalo ovaj zvuk, ali ga nije otklonilo.

Koje 5w40 ulje je kod tebe rešilo problem? Koliko znam, Selenia nema ništa u toj gradaciji, samo K Pure Energy 5w30 koje kod mene jeste utišalo ovaj zvuk, ali ga nije otklonilo.
 Koje 5w40 ulje je kod tebe rešilo problem? Koliko znam, Selenia nema ništa u toj gradaciji, samo K Pure Energy 5w30 koje kod mene jeste utišalo ovaj zvuk, ali ga nije otklonilo.Ђенерал Јанковић

To sto traje 1 minut, se culo kad je mraz ujutro, i reseno je trakno sa Mobil 3000.
PS. Ja sam ubedjen da je nova preporuka fabrike 5w40, a ne 5w30, to pise i na Stalkerovom blogu.
Takodje na Eneos OIL selektoru kazu 5w40.

PS. Ja sam ubedjen da je nova preporuka fabrike 5w40, a ne 5w30, to pise i na Stalkerovom blogu.
Takodje na Eneos OIL selektoru kazu 5w40.
					Poslednja izmena od Bax u 16 Okt 2019, 21:30, izmenjeno 1 put ukupno.

Ne moras se striktno drzati fabricke preporuke i uvek sipati Seleniu, ja sam na prethodnom punticu sipao Shell HX7 ali 10w40, nisam probao 5w40 i nije puno chukao dok je sa Seleniom ubijao.snork napisao:To prvo kuckanje ne čujem, govorim o onom kada je hladno.Koje 5w40 ulje je kod tebe rešilo problem? Koliko znam, Selenia nema ništa u toj gradaciji, samo K Pure Energy 5w30 koje kod mene jeste utišalo ovaj zvuk, ali ga nije otklonilo.
Sada sam u G.punta 1.4 16V sipao Motul 5w40
Sent from my SM-A520F using Tapatalk
Bax, Rage_man, hvala! Pa evo sada nisam sipao Seleniu, već Valvoline 5w40, ali se ipak čuje.  Probaću sledeći put neko od ovih što ste preporučili.
 Probaću sledeći put neko od ovih što ste preporučili.

Probaću sledeći put neko od ovih što ste preporučili.
 Probaću sledeći put neko od ovih što ste preporučili.Ђенерал Јанковић

Stvarno je veliki izbor ulja, e sad sve je stvar koliko ko moze da izdvoji za tu stavku koja je po meni veoma bitna i ne treba gledati uvek najjeftiniju varijantu, mozes birati izmedju Castrola, Syntiuma, Motula, Shella....samo je preporuka ispostovati gradaciju

Nekada davno sam slao sliku na neki od foruma, gde he u sekundama pisalo koliko sec ulju treba, da zalije ceo gornji motor, kad je ladno, i tu je bilo ako se secam skoro ceo minut za 10w40, tipa 10sec za 5w40, i mozda sec za 0w40...

- Eskimko
- Pridružio se: 14 Jan 2018, 22:15
- Garaža: Citroën C5 X7 Exclusive 2.0 HDI
Jel na ovaj zvuk mislis

Ovo se ne resava sa uljem, to je prvi zvuk koji sam ja opisao.

- Eskimko
- Pridružio se: 14 Jan 2018, 22:15
- Garaža: Citroën C5 X7 Exclusive 2.0 HDI
Ovo lupkanje sa snimka to je evap ventil pisao sam u ovoj temi ranije o tome, zimi se cuje vise nego leti

- Kuzmanovic
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
Meni se ovo lupkanje sa snimka cuje stalno kada padne spoljna temperatura, nezavisno od temperature motora, i kada je gas pritisnut, cim pustim gas taj zvuk prestane. Pricam o ovom zvuku koji se cuje na oko 2000rpm, ne o ovom pocetnom struganju. Moze li se to otkloniti nekako? 
Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk