Kakav je grad kao turistička destinacija, ima li smisla ići tamo turistički? Napominjem da bi ekipu za tamo činila grupa momaka željna dobre zabave, lakih žena i jeftinog alkohola

) granicu i krenete prema glavnom gradu Minsku vozite se dobrim putevima (autoputevima) uglavnom kroz gustu ali mladu borovu šumu. Tačnije, smenjuju se šume i (obrađena) polja zasejana uglavnom žitaricama. Zemlja je peskovita pa zato valjda ima toliko borovih šuma.
) granicu i krenete prema glavnom gradu Minsku vozite se dobrim putevima (autoputevima) uglavnom kroz gustu ali mladu borovu šumu. Tačnije, smenjuju se šume i (obrađena) polja zasejana uglavnom žitaricama. Zemlja je peskovita pa zato valjda ima toliko borovih šuma.

) i obavezno da na njemu piše da je za Belorusiju a poželjno je i pozivno pismo, rezervacija smeštaja i šta god već imate. Zeleni karton za automobil takođe. Kompletno osoblje na prelazima je neverovatno mlado, ja im ne bih dao više od 20-22 godine (čuli smo još ranije da ih namerno drže tako mlade i da ih često menjaju, kako ih stariji ne bi naučili "poslu"). Auto ostavljate tamo zajedno sa ona druga dva u liniji gde ste ušli i svi idete šaka-pe na neki šalter. Neverovatno su revnosni, golobradi uniformisani službenik za šalterom nam je detaljno prepipao sve pasoše, stavljao ih pod UV svetlo, gledao nekom sajdžijskom lupom, opipavao ivice, šavove, gledao sve stranice sa pečatima... To još nigde nisam video. Na kraju ako je sve u redu lupi vam pečat (vizu), idete dalje, sledi ponovo pregled auta (došao drugi službenik pa sve Jovo nanovo) i kažu vam da odete u susednu zgradu i tražite "deklaraciju za mašinu" (mašina - auto valjda na ruskom). Tu vam popune neki papir, platite to 12.3 rubalja (u rubljama ili karticom, ne primaju direktno evre već postoji šalter za plaćanje gde morate prvo zameniti evre u rublje pa platiti)... Probao da platim karticom no službenica koja radi tamo se nešto smotala, plaćanje nije moglo da prođe pa sam izvadio evre i platio. Dobijete usput informaciju da kupite obavezni tag za autoput (dobijete i neke prospekte). Ako ga nemate odnosno vozate se bez njega kazne su velike (drugar platio 400 evra kaznu pre par godina jer tag nije zalepio gde treba odnosno nije bipkao i skidao pare a on to nije primetio)... i to bi bilo to. Ako je sve ok - otvore vam konačno rampu na samom prelazu pa vozite par stotina metara do još jedne/izlazne rampe, tu vas pitaju koliko vas je... dižu rampu i tek tada izlazite sa prelaza...
) i obavezno da na njemu piše da je za Belorusiju a poželjno je i pozivno pismo, rezervacija smeštaja i šta god već imate. Zeleni karton za automobil takođe. Kompletno osoblje na prelazima je neverovatno mlado, ja im ne bih dao više od 20-22 godine (čuli smo još ranije da ih namerno drže tako mlade i da ih često menjaju, kako ih stariji ne bi naučili "poslu"). Auto ostavljate tamo zajedno sa ona druga dva u liniji gde ste ušli i svi idete šaka-pe na neki šalter. Neverovatno su revnosni, golobradi uniformisani službenik za šalterom nam je detaljno prepipao sve pasoše, stavljao ih pod UV svetlo, gledao nekom sajdžijskom lupom, opipavao ivice, šavove, gledao sve stranice sa pečatima... To još nigde nisam video. Na kraju ako je sve u redu lupi vam pečat (vizu), idete dalje, sledi ponovo pregled auta (došao drugi službenik pa sve Jovo nanovo) i kažu vam da odete u susednu zgradu i tražite "deklaraciju za mašinu" (mašina - auto valjda na ruskom). Tu vam popune neki papir, platite to 12.3 rubalja (u rubljama ili karticom, ne primaju direktno evre već postoji šalter za plaćanje gde morate prvo zameniti evre u rublje pa platiti)... Probao da platim karticom no službenica koja radi tamo se nešto smotala, plaćanje nije moglo da prođe pa sam izvadio evre i platio. Dobijete usput informaciju da kupite obavezni tag za autoput (dobijete i neke prospekte). Ako ga nemate odnosno vozate se bez njega kazne su velike (drugar platio 400 evra kaznu pre par godina jer tag nije zalepio gde treba odnosno nije bipkao i skidao pare a on to nije primetio)... i to bi bilo to. Ako je sve ok - otvore vam konačno rampu na samom prelazu pa vozite par stotina metara do još jedne/izlazne rampe, tu vas pitaju koliko vas je... dižu rampu i tek tada izlazite sa prelaza...  Sve ovo može da potraje od sat-sat i po vremena (minimum) do 5-6 sati - ako niste došli pripremljeni sa svim što treba. I da, upozore vas i da vas obavezno prijave tamo gde ćete boraviti i da ponesete na granicu taj papir.
 Sve ovo može da potraje od sat-sat i po vremena (minimum) do 5-6 sati - ako niste došli pripremljeni sa svim što treba. I da, upozore vas i da vas obavezno prijave tamo gde ćete boraviti i da ponesete na granicu taj papir. Ograda ima samo ako je pored autoputa kakva močvara i slično, ili ako imaju neki stubovi rasvete (tek na ulazu u grad). Dakle – u šumu možete da uletite, ali u močvaru ne.
 Ograda ima samo ako je pored autoputa kakva močvara i slično, ili ako imaju neki stubovi rasvete (tek na ulazu u grad). Dakle – u šumu možete da uletite, ali u močvaru ne.  Druga čudna stvar su pešački prelazi po sred autoputa i to na bezbroj mesta (njih nažalost nisam slikao ali su žuto-beli kao ovaj na slici sa Dusterom):
 Druga čudna stvar su pešački prelazi po sred autoputa i to na bezbroj mesta (njih nažalost nisam slikao ali su žuto-beli kao ovaj na slici sa Dusterom):
 Ako nema nikog pređete preko prelaza, podižete brzinu i idete dalje… Kamera ima na sve strane i to za moj pojam jako puno, pa pazite. U Minsk ulazi/izlazi više autoputeva a oko samog grada ima veliki “prsten” na koji su svi oni povezani. U samom gradu i oko njega autoputevi imaju u svakom smeru po 4 do 6 traka a manje-više svi poštuju ograničenja (kako i neće kad su kamere na svakom koraku).
  Ako nema nikog pređete preko prelaza, podižete brzinu i idete dalje… Kamera ima na sve strane i to za moj pojam jako puno, pa pazite. U Minsk ulazi/izlazi više autoputeva a oko samog grada ima veliki “prsten” na koji su svi oni povezani. U samom gradu i oko njega autoputevi imaju u svakom smeru po 4 do 6 traka a manje-više svi poštuju ograničenja (kako i neće kad su kamere na svakom koraku). Po svemu onom što sam video - još jedna istočna zemlja koja je za nas odavno postala zapad i gde ljudi mnogo bolje i stabilnije žive. Čuo sam da im je režim (Lukašenko) tvrd i da ne daju nikom da bilo šta zucne o vlasti (grb im je i dalje kao onaj naš nekadašnji iz SFRJ, sa uvezanim snopovima žita i zvezdom petkokrakom
 Po svemu onom što sam video - još jedna istočna zemlja koja je za nas odavno postala zapad i gde ljudi mnogo bolje i stabilnije žive. Čuo sam da im je režim (Lukašenko) tvrd i da ne daju nikom da bilo šta zucne o vlasti (grb im je i dalje kao onaj naš nekadašnji iz SFRJ, sa uvezanim snopovima žita i zvezdom petkokrakom  ), granica im je takođe baš tvrda ali im bar daju da normalno žive, imaju niske cene goriva i troškova života, niske cenove stambenih kvadrata, a plate solidne/dobre, voze dobre aute, putevi dobri, nema putarina na autoputevima, sve uređeno i pod konac. Recimo, bio sam u nekom državnom (olimpijskom) veslačkom centru - ulazim unutra a portir uniformisan i na svom mestu, čuvari uniformisani (druge uniforme), čovek što kosi travu - uniformisan... Sve sređeno, pokošeno i top izgleda, ni traga od oronulosti a vidi se da nije novo. Sve su svemu bilo je to vrlo zanimljivo iskustvo. Toliko od mene.
 ), granica im je takođe baš tvrda ali im bar daju da normalno žive, imaju niske cene goriva i troškova života, niske cenove stambenih kvadrata, a plate solidne/dobre, voze dobre aute, putevi dobri, nema putarina na autoputevima, sve uređeno i pod konac. Recimo, bio sam u nekom državnom (olimpijskom) veslačkom centru - ulazim unutra a portir uniformisan i na svom mestu, čuvari uniformisani (druge uniforme), čovek što kosi travu - uniformisan... Sve sređeno, pokošeno i top izgleda, ni traga od oronulosti a vidi se da nije novo. Sve su svemu bilo je to vrlo zanimljivo iskustvo. Toliko od mene. 
 pa ti idi opet ukradi.
 pa ti idi opet ukradi.
Saša napisao: 02 Avg 2019, 00:01 Suprugina sestra od tetke je trenutno takođe u Minsku i evo njen komentar sa Fejsa:
"sa početnom platom od 650 $ pa na više"

Inače, ne verujem da je videla nešto naročito unutrašnjost. Bila je pre par dana u nekom etno selu "Dudutki" ili tako nešto, 50-tak km južno od Minska, no i to je sve sređeno i podešeno za turiste. Ona je inače profesorica istorije u jednoj srednjoj školi pa školski raspust koristi da putuje po celoj Evropi. Ove godine je bila na jedno 10-tak destinacija, možda i više. No to su sve turističke ture busom od po dan eventualno dva na jednom mestu i mahom turističke atrakcije pa se ono ostalo tj. "iza kulisa" i ne stigne nešto naročito videti. Danas je već u Ukrajini (Kijev).
  Inače, ne verujem da je videla nešto naročito unutrašnjost. Bila je pre par dana u nekom etno selu "Dudutki" ili tako nešto, 50-tak km južno od Minska, no i to je sve sređeno i podešeno za turiste. Ona je inače profesorica istorije u jednoj srednjoj školi pa školski raspust koristi da putuje po celoj Evropi. Ove godine je bila na jedno 10-tak destinacija, možda i više. No to su sve turističke ture busom od po dan eventualno dva na jednom mestu i mahom turističke atrakcije pa se ono ostalo tj. "iza kulisa" i ne stigne nešto naročito videti. Danas je već u Ukrajini (Kijev). 
Pa ja sam očekivao u najboljem slučaju nešto slično našoj zemlji odnosno jednu od zemalja bivšeg SSSR-a gde baš ne cvetaju ruže (sličnu recimo pomenutoj Ukrajini), kad ono baš pozitivno iznenađenje, otišli su dosta ispred nas.