Plate i životni standard u razvijenim zemljama
- passenger
- Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
- Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Džabe i C2, kad ti lokalac progovori na dijalektu, gledaćeš ga kao siroče u sladoled. Na primer ljudima sa dijalektom iz Lihtenštajna j pograničnog dela AT odgovaram sa zakašnjenem od 2 sec uvek. Tek pisanje im je užasno, komplet drugi jezik.

''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''

A sto ne ides u IT? Tamo ti sa HR pasoswm ne treba radna dozvola za razliku od CH?

Pa on nije Hrvat. Ima još dosta zemalja koje su u Uniji 

- 
				Cherokee
- Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
- Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI
Polagao sam pre 3 godine na Goethe univerzitetu u Beogradu za B1 sertifikat.passenger napisao:Džabe i C2, kad ti lokalac progovori na dijalektu, gledaćeš ga kao siroče u sladoled. Na primer ljudima sa dijalektom iz Lihtenštajna j pograničnog dela AT odgovaram sa zakašnjenem od 2 sec uvek. Tek pisanje im je užasno, komplet drugi jezik.
I dodje na red deo ispita gde slusas neku scenu iz zivota i odgovaras na upitnik - kao scenu su izabrali konverzaciju 2 tipa u vozu za Interlaken koji pricaju Schwitzerdeutsch .
Citava ucionica je bila u WTF fazonu

Dijalekt je nebitan. Pola miliona Nemaca koji rade u CH ga nikad ne prihvate a mnogi od njih su na visokim pozicijama.
Kad kažem lokalni, mislim na francuski, nemački i italijanski u zavisnosti od kantona.
Ja se nikada nisam trudio da pričam CH dijalekt. Hochdeutsch je ipak korisniji globalno.

Kad kažem lokalni, mislim na francuski, nemački i italijanski u zavisnosti od kantona.
Ja se nikada nisam trudio da pričam CH dijalekt. Hochdeutsch je ipak korisniji globalno.
Nije mi bas jasno gde je potreban Nemacki uu EUu osim u zemljama gde se prica kao glavni jezik - Nemacka, Austrija i delimicno Svajcarska? Znam dosta Nemackih firmi gde je Engleski vise nego dovoljan. Kao sto neko rece dobro sporazumevanje za nize placene (a i sve ostale poslove) je esecijalno, nije bitno u kom jeziku. A certifikati su vazni zamo za prvi korak - preeliminarnu selekciju (HR ili kod Agencija), a za sve dalje korake potpuno nepotrebni...Nemacki ti je bitan bilo gde da se nadjes u EU.
PS: Ove godine sam se osecao bas hendikepirano sto nisam znao Nemacki u Nemackoj
 , svi zivi oko nas nisu pricali ni jedan prugi jezik i natpisi su bili naravno samo na Nemackom
, svi zivi oko nas nisu pricali ni jedan prugi jezik i natpisi su bili naravno samo na Nemackom  ko sisa sve druge... Najgore je sto razumem podosta, ali se sve svede kao na razliku izmedju Srpskog i Bugarskog, sve razumes, ali kada ti nesto treba ne razumes ni rec
 ko sisa sve druge... Najgore je sto razumem podosta, ali se sve svede kao na razliku izmedju Srpskog i Bugarskog, sve razumes, ali kada ti nesto treba ne razumes ni rec 
Kao i obicno najbolja kombinacija za nalazenje posla (bilo gde) je necija preporuka, a za to ni jezik ni obrazovanje nisu previse bitni... ili mnogo srece

- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Mislim da se dijalekat u ticinu ne razlikuje mnogo od ostalih sa severa italije. Slusao sam par puta " Italian swiss radio" i manje vise sve mi je delovalo standardno. Skroz je druga prica kad neki jezik ucis kao hobi pa imas opciju da ga koristis i poslovno. U odnosu na one koji moraju na silu sto pre da nabubaju svedski, nemacki, holandski samo zbog posla.
@ikac, u pitanju je ovo sto floyd kaze.
Inace, italija nije u nekom ekonomskom stanju, mnogi beze iz nje. Imali su industijski procvat posle 2 svetskog rada, medjutim cini mi se da sve to stagnira godinama.
Oni su i poznati vekovima kao iseljenicka zemlja. To govori podatak da od 120 miliona italijana, samo 55 zivi u maticnoj zemlji.

@ikac, u pitanju je ovo sto floyd kaze.
Inace, italija nije u nekom ekonomskom stanju, mnogi beze iz nje. Imali su industijski procvat posle 2 svetskog rada, medjutim cini mi se da sve to stagnira godinama.
Oni su i poznati vekovima kao iseljenicka zemlja. To govori podatak da od 120 miliona italijana, samo 55 zivi u maticnoj zemlji.
Jako mnogo Italijana je emigriralo u Holandiju, mada severna Italija nije losa, ako nista drugo po klimi i hrani. Malo se prica na forumu prica o Americi. Tamo je relativno lako (mozda od Trumpa malo i teze) otici i raditi. Lako se sporazumes i plate nisu lose... Jedino je ogromna zemlja pa je tesko odluciti gde ici. Daju (turisticke) vize relativno lako, i jako su tolerantni na nedostatak papira...

- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Floyd napisao:Hochdeutsch je ipak korisniji globalno.

Ja kad gledam neki švajcarski TV kanal na "švajcarskom nemačkom" sve razumem, a kad čujem u nekim drugim emisijama dva švajcarca kako pričaju to je onda neka sasvim druga kategorija, nahvatam par reči pa mogu da ukapiram o čemu razgovaraju, ali bih mogao da se uključim u razgovor samo na Hochdeutsch ili ako im je milije, eventualno na bavarskom ( koji je priča za sebe).
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac

Ljuba Moljac
Da radis nesto ozbiljno s turistickom vizom, tesko.ljuba napisao:Jedino je ogromna zemlja pa je tesko odluciti gde ici. Daju (turisticke) vize relativno lako, i jako su tolerantni na nedostatak papira...
Može ako imaš SSN a to znači da si u nekom trenutku imao radnu vizu. Mada se tu nešto menjalo, pa sad valjda više ni on nije neograničen, osim za državljane i one sa GC.

Nesto ozbiljno radis bez problema, jer ako zele srede ti brzo radnu vizu, a o onome sta se ovde pricalo, radu u prodavnici, kaficu, bastovan nije bas ozbiljan posao  Istao tako sam imao iskustva za Englezima, ako njima treba srede ti radnu vizu za jedno prepodne....
 Istao tako sam imao iskustva za Englezima, ako njima treba srede ti radnu vizu za jedno prepodne....

Istao tako sam imao iskustva za Englezima, ako njima treba srede ti radnu vizu za jedno prepodne....
 Istao tako sam imao iskustva za Englezima, ako njima treba srede ti radnu vizu za jedno prepodne....Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Ako nekom trebas to je druga prica, svako ce ti srediti vizu 

- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Copy/paste za one bez pretplate...

Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...