zex napisao:U Nemackoj nema sanse da uzmes stan bez kaucije. Ovde su agencije mnogo manje zastupljene od Nove godine kada su im ukinuli pravo da od zakupca uzimaju kauciju. Inace je bilo da platis agenciju 2 kirije+38% porez, +2-3 kirije depozit+1kirija za prvi mesec tako da ti u startu bez namestaja treba 6000 evra...Onda krece kupovina namestaja, pa roikovi isporuke 8-12nedelja (krace sam cekao auto nego sofu)

. Zena popizdela...
Ovde nema sanse da u stanu, zateknes ves masinu...
Čuo sam da je zakon u D drugačiji od NG. Ne znam na koji način oni sada zaradjuju.
Znači u austriji je sad najgore. Poskupljuju za 10% stanarine, ne znam po kom osnovu. Ali i dalje moraš da platiš agenciju par bruto (sa troškovima struje, vodei grejanja???), onda kauciju platiš 2-3-4 kaucije i to te ubije. Veš mašinu moraš da doneseš, kuhinja svuda ima (to za Nemačku sam čuo da nema kuhinje, nisam mogao da poverujem). A tek sam kupio Miele veš mašinu, dao za nju 900 eura čini mi se, posle sam je prodao za oko 500 pre prelaska u ovaj stan, jer je mašina već tu.
Ja sam nameštaj već imao, nešto sam uzeo džabe (ima FB stranica gde ljudi dele džabe sve živo. Uzeo sam dva snowborda, L kauč u super stanju, lance za kola, monitore za PC i još 300 stvari. Donosio dole za Srb, pa mi se smučilo i ne uzimam ništa više. Takođe sam i davao sve šta mi nije trebalo i ljudi uzimali. Jeftinije nego da se baci), a nešto sam i kupovao u polovnom odličnom stanju (super očuvana komoda od milion kg za spavaću, koja u radnji nova košta 300 eura, a ja sam je platio 80e (cenio je lik 100) i sto za ručavanje od 25 eura. Sto za ručavanje moram platim bar 1500 eura za ono što se meni svidja, tako da će čekati).
Plan mi je da promenim i set za TV (dva viseća i donji deo), ali nije žurba, ovaj je praktično nov, star ispod dve godine. Stolice za sto za ručavanje sam jeftino platio. Plaćao sam ih 20 eura komad, bio popust sa 80 eura. Na poslu na pauzi listao malo one reklame i video i odmah posle posla uzeo 4. Žao mi je što nisam uzeo još 2, ali uzeću onu klupu i držaću je u podrumu, pa kad dodju gosti, onda je donesem.
Još jedan orman bi trebalo da kupim. Žena u mene ima 2900 komada odeće. Jedan mi je u podrumu za sezonsku odeću.
U suštini, cela dnevna sa trpezarijom i kuhinjom: 3 elementa za TV (viseći i polica za TV), sofa i stočić za sofu. Sto i 4 stolice.
Spavaća soba: komoda, orman, krevet i dva noćna stočića. Minimalno i to je bila rasprava sa gospodjom mi oko toga, ali sam pobedio