Da, na sta? 

Pa ne uci se istorija samo u skoli. Tacnije, ja sam istoriju imao samo u osnovnoj skoli i nesto malo u srednjoj, na fakultetu nista. Isao sam u tehnicke skole 

Pa tacno je da istoriju pisu pobednici, ali ako sklonis sve te hvalospeve i komunisticka preuvelicavanja, mozes da dodjes do same srzi. U principu istina nije daleko od onoga sto se ucilo, ako mislis na WWII, jer ja jos uvek imam zivih rodjaka ucesnika, a pogotovo onda sam ih imao.
Npr. baba mi je pricala da se u pocetku tamo narod bojao nekih komunista koji su se krili u sumi 

Dok nisu polako prisli narodu i organizovali taj njihov bunt protiv neprijatelja u nesto smisleno i disciplinovano.
Isto tako su se bojali cetnika i ustasa vise nego djavola. Za njih su oni bili jedno te isto. Ne znam samo kako su dopustili da se rehabilituje Drenovic, kada se zna da je on pravio darmar po manjaci i hvatao decu po Kozari i odvodio u Jasenovac.
I ta baba i deda nikad nisu prestajali da slave slavu, iako su bili clanovi partije. Niko im nikad nije to uzeo za zlo. I uvek se u selu organizovao zbor kod crkve, gde su se momci i devojke gledali i gde su jedino vidjali slatkise.
U tim krajevima se znalo. Sunku su im jeli pop, lugar i zandar 

Tako da kada je dosao tito posle rata i svima umesto ognjista instalirao shparet, istrebio buve iz njih, poslao svu decu u skole, otvorio neke fabrike, gde su i zene mogle da rade, a ne samo da muzu koze, otvorio domove kulture u svakoj vukojebini, jbg, to je bio u ono vreme veliki korak napred. Nisu vise morali da cuvaju sunke za popove, lugare i zandare