Takodje stilo bele boje , lagano sa 2 zetona kad je samo prasina i sitna prljavstina po njemu.Ako ima skorelog blata po gumama i oko tockova onda 1 viseKuzmanovic napisao:Upravo je beli auto i na celicnim felnama.nidza napisao:Sa 2 žetona moja Alfa ne može da se opere. Ako nije mnogo prljav, može i sa 3, bez voskiranja. Ako je prljav, jedan žeton ide samo na felne.
Teoretski bi moglo 2, ali to neki beo ili srebrn auto. Tamna boja mora dobro da se ispere.
Tapatalk 4
Pranje automobila za početnike
- iggyboy
- Pridružio se: 16 Jul 2012, 14:31
- Garaža: 407 coupe 2.2 petrol
Re: Pranje automobila za početnike
▒▓██ P █ A █ R █ T █ I █ Z █ A █ N ██▓▒
Danas sam prvi put oprao auto u samousluznoj praonici.
Auto je bio katastrofa prljav, ali su 3 zetona izvukla stvar kolio toliko. Ipak cu morati sundjer u nekom trenutku.
Postoje cetiri programa:
1. Pranje sa nekim mikroprahom
2. Ispiranje hladnom vodom
3. Neko voskiranje
4. Osmoza, ispiranje bez mrlja
Utrosio sam zetone za 1, 2 i 4.
Pitanja za iskusne:
- Ako je auto relativno cist, da li je OK kombinacija 1 i 4?
- Da li umesto 2. mogu direktno na 4?
- Voskiranje ide na mokar auto nakon ispiranja programom 2 ili nakon 4? Da li je potrebna osmoza nakon voskiranja ili ne?
Inace zeton traje 2 minuta.
Hvala
Auto je bio katastrofa prljav, ali su 3 zetona izvukla stvar kolio toliko. Ipak cu morati sundjer u nekom trenutku.
Postoje cetiri programa:
1. Pranje sa nekim mikroprahom
2. Ispiranje hladnom vodom
3. Neko voskiranje
4. Osmoza, ispiranje bez mrlja
Utrosio sam zetone za 1, 2 i 4.
Pitanja za iskusne:
- Ako je auto relativno cist, da li je OK kombinacija 1 i 4?
- Da li umesto 2. mogu direktno na 4?
- Voskiranje ide na mokar auto nakon ispiranja programom 2 ili nakon 4? Da li je potrebna osmoza nakon voskiranja ili ne?
Inace zeton traje 2 minuta.
Hvala
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Da, neophodno je ispiranje posle voska jer ostanu bele tačkice od vode kada se osuši. Probao sam vosak bez ispiranja 
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Naravno da mozes 1 pa 4, pranje/ispiranje.
Kada je jako prljav auto, tacnije kada nije pran dugo(2-3 nedelje) mora sundjer ili brisanje magicnom posle(moze i jelenska), a bitno je da je i vruca voda u toku pranja.
Kada je jako prljav auto, tacnije kada nije pran dugo(2-3 nedelje) mora sundjer ili brisanje magicnom posle(moze i jelenska), a bitno je da je i vruca voda u toku pranja.
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Toga kod nas u provinciji nema...
Imamo na raspolaganju samo dva dugmeta, crveno i plavo. Na prvo ide topla voda + šampon, na drugo hladna čista voda (ispiranje). Sa dva žetona (100 nečega, odbrojava, a toliko jedan i košta, 100 din) operem Punta ma koliko je prljav. Ako je slabije prljav onda je dovoljan i jedan žeton + 4-5 kovanica od po 5 dinara. I da, obavezno brisanje posle toga jelenskom kožicom, jer ostane onaj neki fini sivi sloj dole po donjoj polovini vrata, kao da i nisi prao...
Imamo na raspolaganju samo dva dugmeta, crveno i plavo. Na prvo ide topla voda + šampon, na drugo hladna čista voda (ispiranje). Sa dva žetona (100 nečega, odbrojava, a toliko jedan i košta, 100 din) operem Punta ma koliko je prljav. Ako je slabije prljav onda je dovoljan i jedan žeton + 4-5 kovanica od po 5 dinara. I da, obavezno brisanje posle toga jelenskom kožicom, jer ostane onaj neki fini sivi sloj dole po donjoj polovini vrata, kao da i nisi prao...
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Kada mi je auto baš prljav (znači često) ne može nikako bez krpice, a kada treba samo da ga malo osvežim onda lepo radi posao puškiranje...
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
@Sale kako nema, ti si koliko sam skontao na Satelitu, a u Ilirskoj imas perionu samousluznu gde ima ta 4 dugmeta. Mozes cak i chip kupiti i prati koliko ti treba, da li za 150din ili 165...
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Ne znam za tu perionicu, stvarno, najčešće perem na onoj velikoj na Novom Naselju tamo kod pruge i ponekad na onoj maloj perionici na Somborskom bulevaru (iza NIS pumpe na Futoškom putu)... Obe imaju samo 2 dugmeta. Ma, dovoljno... 
Napraviste filozofiju od pranja na samousluznoj 
- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
Pročitaj prvu poruku u ovoj temi.NexT napisao:Napraviste filozofiju od pranja na samousluznoj
Sent using Tapatalk
Širim haos!
Naglasio sam "na samousluznoj", jarce matori 
Ne treba krpa koliko god da je prljav auto na puškama na početku Ledina. Škodu potpuno prekrivenu izmetom sam oprao da se sva sija. Treba vremena i dobro ispiranje jer je auto crn, ali može da se opere u potpunosti. Čak i felne mogu da se ispuškiraju koliko god da su masne ili prljave od pločica, ali treba ceo žeton.
Tapatalk 4
Tapatalk 4
Meni se cini da na nekim delovima uvek ostane taj fini sloj prljavstine... Na koliko cm od kola drzis pusku ?
Da pitam ove što ne peru kola tvrdom vodom zbog tragova kamenca koji potencijalno mogu ostati nakon sušenja vozila, šta raditi kad opereš auto vodom punom algi?