Banke - odabir, utisci...
Re: Banke - odabir, utisci...
Aj sad kad si već tu, pa kontam da možeš dati info detaljniji od operatera i onih na šalteru što znaju kako je u teoriji. Ako prebacujem novac sa svog računa u ino banci na svoj račun u srpskoj banci (Intesa je u oba slučaja), za koliko mogu da ga očekujem na računu? Ne koristim svoj srpski devizni u suštini ni za šta, pa me zanima da li je brže/jeftinije tako raditi transakcije kad mi treba novac na srpskom računu.
Имам једно потпитање...
-
Vukasin994
- Pridružio se: 31 Jul 2018, 17:57
- Garaža: Octavia A7 1.6 TDI Style
U principu to sa istim bankama u različitim zemljama nije baš kako ljudi zamišljaju, da je to običan interni transfer i da mogu očekivati pare na računu odmah. Sa druge strane kako nema korespodentske banke kao kod redovnih SWIFT transakcija, sama transakcija je brža (trebalo bi da se realizuje isti poslovni dan, naravno zavisi i u koje doba dana iniciraš transakciju i trebalo bi da bude povoljnija varijanta). Što se deviznih transakcija tiče instant i jeftine transakcije možemo očekivati tek kad krenu trans preko SEPA, spominje se maj ali se to uvek malo razvuče, a i neće krenuti sve banke u isto vreme.
Skroz korektno preko Intese. Može da bude isti dan, može sutradan.elMaestro napisao:Aj sad kad si već tu, pa kontam da možeš dati info detaljniji od operatera i onih na šalteru što znaju kako je u teoriji. Ako prebacujem novac sa svog računa u ino banci na svoj račun u srpskoj banci (Intesa je u oba slučaja), za koliko mogu da ga očekujem na računu? Ne koristim svoj srpski devizni u suštini ni za šta, pa me zanima da li je brže/jeftinije tako raditi transakcije kad mi treba novac na srpskom računu.
- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Treba mi savet/pomoć ako je neko imao skorašnja iskustva.
Treba da otvorim devizni račun u Srbiji da bih mogao neki novac prebaciti ovde u D. U petak sam po difoltu otišao u Intesu da otvorim račun i ladno su me odjebali i rekli da treba 4-5 dana ranije da zovem call centar i da napravim termin, da ne mogu taj dan da mi otvore račun. Ja kažem da dolazim za dva petka opet, da li mogu odmah da napravim termin, kaže gospođa ne može, moraš 4-5 dana ranije nazvati.
Pošto nisam imao vremema da idem po drugim bankama odustao sam taj dan od bilo čega jer sam imao još 100 stvari da pozavršavam i da se vraćam u D.
Moje pitanje je da li neko ima da mi predloži neku drugu banku gde to otvaranje računa (provereno) ide brže? Da napomenem da mi ne treba tekući, ali ako je neophodno otvoriću i njega ako može sve u istom danu. Krajnja opcija mi je da sledeći utorak zovem Intesin call centar pa da za taj drugi petak napravim termin, ali su mi ostavili malo bezveze utisak, pa bi ih rado izbegao ako nađem nešto jednostavnije.
Treba da otvorim devizni račun u Srbiji da bih mogao neki novac prebaciti ovde u D. U petak sam po difoltu otišao u Intesu da otvorim račun i ladno su me odjebali i rekli da treba 4-5 dana ranije da zovem call centar i da napravim termin, da ne mogu taj dan da mi otvore račun. Ja kažem da dolazim za dva petka opet, da li mogu odmah da napravim termin, kaže gospođa ne može, moraš 4-5 dana ranije nazvati.
Pošto nisam imao vremema da idem po drugim bankama odustao sam taj dan od bilo čega jer sam imao još 100 stvari da pozavršavam i da se vraćam u D.
Moje pitanje je da li neko ima da mi predloži neku drugu banku gde to otvaranje računa (provereno) ide brže? Da napomenem da mi ne treba tekući, ali ako je neophodno otvoriću i njega ako može sve u istom danu. Krajnja opcija mi je da sledeći utorak zovem Intesin call centar pa da za taj drugi petak napravim termin, ali su mi ostavili malo bezveze utisak, pa bi ih rado izbegao ako nađem nešto jednostavnije.
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Nista ti to nije cudno danas sa bankama, kakve sve spodobe rade tamo. Mene su tako odj.ali u Erste na telepu. Ja dosao u 3, oni rade valjda do 4, samo ja i jos jedan klijent koji je zavrsavao. Ja dosao da otvorim racun, kao da sam dosao reket da joj lupim. Tako da, probaj online, mozda raiff, jer ti je slicna situacija danas svuda sa uposlenicima tamo.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
@Gaginh0
Pogledaj ovo:
https://www.raiffeisenbank.rs/sr/stanov ... racun.html
Ćerka je otvorila u rajfu jedan od tih onlajn računa, autentikacija se obavlja preko video poziva, ne moraš ni da budeš u zemlji... Doduše piše da moraš da budeš rezident, je li i dalje imaš našu LK i prijavljen boravak na nekoj adresi?
Ali ovaj deo je više zabrinjavajuć:
Pogledaj ovo:
https://www.raiffeisenbank.rs/sr/stanov ... racun.html
Ćerka je otvorila u rajfu jedan od tih onlajn računa, autentikacija se obavlja preko video poziva, ne moraš ni da budeš u zemlji... Doduše piše da moraš da budeš rezident, je li i dalje imaš našu LK i prijavljen boravak na nekoj adresi?
Ali ovaj deo je više zabrinjavajuć:
Devizna plaćanja uvek kod nas povlače neke birokratske zavrzlame. Mada evo gledam u rajfajzenovoj mobilnoj aplikaciju imaš opcije devizno plaćanje, možeš da kažeš da je za fizičko lice i da izabereš stavku "Devizne doznake ka članovima porodice u inostranstvu", ili "Pomoć i pokloni - pomoć, poklon, nasledstva...", za takve stvari ne bi trebalo da se traži ikakva papirologija.Treba da otvorim devizni račun u Srbiji da bih mogao neki novac prebaciti ovde u D
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Octa IV RS
- Kontakt:
Kod Erste je devizno slanje para u inostranstvo izuzetno iskomplikovano, verovatno zbog zakona iz doba Tita.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- grujicd
Još nešto, za razliku od dinarskog računa, na devizni možeš samo ti da uplaćuješ, ili neko kome si dao ovlašćenje. Ne može čak ni supruga ni drugi najbliži članovi porodice.
- Gaginh0
Treba da prebacim pare sa tog (mog budućeg) deviznog računa, na moj račun u D. Znači šaljem sam sebi, iz razloga da bih se opravdao u D odakle mi pare, jer ako ih samo donesem i uplatim na račun kreću institucije za 2 dana
I preko telefona su u Intesi rekli da je provizija 0.3%-05% zavisi na koji način šaljem pare, a ta gospođa mi rekla da je provizija uvek 0,4%
Debilana.
@grujicd nije mi jasno, šta ako prodam auto za tipa 30.000€, ispada da kupac auta ne može da mi uplati te pare na moj račun već daje meni na ruke (ili ovlašćenoj osobi) i onda ja uplaćujem na moj račun?
I preko telefona su u Intesi rekli da je provizija 0.3%-05% zavisi na koji način šaljem pare, a ta gospođa mi rekla da je provizija uvek 0,4%
@grujicd nije mi jasno, šta ako prodam auto za tipa 30.000€, ispada da kupac auta ne može da mi uplati te pare na moj račun već daje meni na ruke (ili ovlašćenoj osobi) i onda ja uplaćujem na moj račun?
- grujicd
Pazi, moja informacija je od pre korone, kad sam hteo da uplatim na suprugin devizni račun rekli su mi da ne može bez ovlašćenja. Možda se nešto promenilo, ali znajuči kolika je to sve inertno...
A za kola mislim da kupoprodaja mora da se obavi u dinarima, bar na papiru. Jedini izuzetak koji je zakon poznaje su nekretnine. U praksi, ti možeš sa kupcem da odeš u banku i tamo da se uplati keš, ali tu ostaje problem dokazivanja porekla, sve i da je kupac legalno podigao svoje legalne devize sa svog računa.
Ne bi bilo loše da se priključi neko ko je u skorije vreme imao transakcije tog tipa.
A za kola mislim da kupoprodaja mora da se obavi u dinarima, bar na papiru. Jedini izuzetak koji je zakon poznaje su nekretnine. U praksi, ti možeš sa kupcem da odeš u banku i tamo da se uplati keš, ali tu ostaje problem dokazivanja porekla, sve i da je kupac legalno podigao svoje legalne devize sa svog računa.
Ne bi bilo loše da se priključi neko ko je u skorije vreme imao transakcije tog tipa.
preko racuna auto mozes prodati samo u dinarima 
- Gaginh0
A dobro, dao sam primer, nemam auto te vrednosti ni u D 
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Octa IV RS
- Kontakt:
Ako ti nije hitno sacekaj dok profunkcionise SEPA, tu koliko znam nece biti provizija.Gaginh0 napisao: 07 Apr 2026, 10:25 Treba da prebacim pare sa tog (mog budućeg) deviznog računa, na moj račun u D. Znači šaljem sam sebi, iz razloga da bih se opravdao u D odakle mi pare, jer ako ih samo donesem i uplatim na račun kreću institucije za 2 dana
I preko telefona su u Intesi rekli da je provizija 0.3%-05% zavisi na koji način šaljem pare, a ta gospođa mi rekla da je provizija uvek 0,4%Debilana.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
ОДЛУКA О СЛУЧАЈЕВИМА И УСЛОВИМА ПЛАЋАЊА, НАПЛАЋИВАЊА, УПЛАТА И ИСПЛАТА У ЕФЕКТИВНОМ СТРАНОМ НОВЦУgrujicd napisao: 07 Apr 2026, 10:37 Pazi, moja informacija je od pre korone, kad sam hteo da uplatim na suprugin devizni račun rekli su mi da ne može bez ovlašćenja. Možda se nešto promenilo, ali znajuči kolika je to sve inertno...
14. Уплату ефективног страног новца на рачуне физичких лица, осим тих лица и лица која су та лица овластила, може вршити и супружник физичког лица, односно крвни или адоптивни сродник тог лица до трећег степена сродства, уз одговарајући доказ о том сродству, који може бити и изјава о уплати на рачун супружника, односно сродника до трећег степена сродства.