Kineski automobili

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
Dzona
Reactions:
Pridružio se: 16 Nov 2023, 10:01
Garaža: VW Arteon 2.0TDi

Re: Kineski automobili

Post od Dzona »

Ovo je valjda multilink - sad sama implementacija... Ne znam da li je dobra ili loša (mada ne volim kada je nešto bespotrebno komplikovano i ima dosta delova)
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Jeste, očigledno je multilink. Ali su linkovi šipke. To sam bio davno zapazio kod Dustera 4x4. Nekako neubedljivo izgleda, bar meni :)
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

Jeftino za proizvodnju. Cevi na metar, isecene u raznim dimenzijama, sablon sa prostim granicnicima. Izvari covek ili robot, ubacis gumene caure i to je to. Ako hoces presovani lim mora alat za presu. Aluminijum, livenje pa obrada. To je skupo, jer alat da napravis kosta mnogo, kao i kalupe. A i za to ti trebaju masine i precizna obrada ali i metalurgija. Ali rezultat moze da bude isti. Radi posao i jedno i drugo. Pogledaj samo kako izgleda neki trkacki auto pre ere karbon-fibera i 3d stampe. Isto tako. Problem je verovatno sto oni taj multilink koriste samo na tom modelu. Pa nema smisla ici u drugaciji proces. Obicno proizvodjaci naprave jedan sistem, vrlo malo ili gotovo nikakve izmene izmedju modela i onda stancuju samo. Onda se komplikovanija proizvodnja isplati, jer pravis milione komada.
Ima ovde masinaca, sigurno znaju bolje od mene. Ja znam onoliko koliko sam proveo na letnjim raspustima radeci u prozvodnoj hali firme koju je tada imao moj otac.
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Slažem se potpuno.
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

Multilink, kakav god da je, poskupljije proizvodnju a opet je bolji od vecine drugih vrati vesanja na zadnjoj isivini.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

plasma
Reactions:
Pridružio se: 25 Avg 2016, 21:58

Post od plasma »

Mnogi proizvođači stave gredu,a naplate kao da je multilink,to je po meni veći problem.Jednostavno prodaju ime,zna se da je greda jeftinija u proizvodnji, dok taj potez pravdaju većim gepekom i tobože nekakvim sportskim osobinama.
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Spider

Post od TheWickerMan »

Vozim se danas u BYD limuzini sa 8600 km na satu, lupa trap gore nego 147ica posle 15 godina srpskih puteva. Kvalitet unutra dobar.
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:

Post od Dzoni_m »

Brate kad alfista koristi poredjenje da je nesto pokvareno kao Alfa……znas da je lose

Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Korisnikov avatar
Dzona
Reactions:

Post od Dzona »

Vidim da se pojavio Tiggo 9 u prodaji...
Dosta lima za cenu prosečnog Kodiaq-a
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Kineski automobili

Post od Saša »

Hmmm…. trebaš biti ozbiljno ćaknut da umeš tog Kineza (kakav god da je) umesto Kodiaka.

Da mi ponude auto u klasi Q7 i još bolji za tu cenu, pa da još i razmislim…
Korisnikov avatar
Dzona
Reactions:

Post od Dzona »

Ne deluje loše, što se phev pogona tiče... A i nisu više ni oni od juče.

Mada, sada, o kupovini i ne razmišljam (bilo kakvoj)
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

I dalje mislim da je (još uvek) nerealno da Kinezi koštaju samo 10-15% manje od ekvivalentnog neKineza, ipak oni i pored svih njihovih "izuma" i dalje moraju i cenom da osvajaju tržište. Ne samo u apsolutnoj vrednosti pri kupovini, nego kad se sve stavi na papir (servisna podrška, pouzdanost, držanje vrednosti, itd.), a ima slučajeva gde je u suštini ta razlika u ceni. Svi pričaju kako je BYD napredovao pa od plagijatorskog brenda od pre 15 godina, postali konkurentni, ali oni su tad bili upola cene Evropljana, a sad su mrtvi egal, glupo je hvaliti ih i dizati u nebesa, nisu oni sad ništa naročito napredniji od VW-a, MB-a, Toyote i sl. a sa cenom su tu negde. A ne verujem da je vlasniku isti stres i da ga iste peripetije čekaju ako mu stane 3 godine star BYD i 3 godine stara Škoda npr.

A i niko od Kineza ne nudi beskamatno finansiranje npr. :D
Имам једно потпитање...
Korisnikov avatar
Dzona
Reactions:

Post od Dzona »

Ne znam da li je baš 10-15% razlika u odnosu na Evropljane/Japance sa adekvatnom tehnologijom (hibrid, PHEV, Full EV)...

Recimo PHEV Tiguan košta 55k+, a on je u klasi kao Tiggo 8, koji u PHEV varijanti košta 36k
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

TheWickerMan napisao:Vozim se danas u BYD limuzini sa 8600 km na satu, lupa trap gore nego 147ica posle 15 godina srpskih puteva. Kvalitet unutra dobar.
To nisu uspeli da prekopiraju

Gesendet von meinem Blauwei mit Tapatalk

Dzoni_m
Site Admin
Reactions:

Post od Dzoni_m »

Taj Tiggo 8 pro je prilicno cudna prica. Prvo na sajtu stoji "dolazi uskoro" (internacionalnom sajtu) u EU ne mozes da ih kupis (UK nije EU :D ) osim u Spaniji, ali ne pod tim imenom, vec pod drugim i npravljen je u okolini Barselone, ali ne znam koliko modela i kakva je to prica.
Jel se on zaista prodaje u Srb? Mislim ne cenovnik i sajam, vec ono moze da se kupi? Nesto mi deluje da taj auto nije bas cista prica i onaj na fotkama u cenovniku Grand Motorsa deluje kao stari model. Da li su oni uopste homologovani za EU prodaju?
Odgovori