Banke - odabir, utisci...
Re: Banke - odabir, utisci...
nidzo kolko vidim svi se ovde slazu da je kartica nakon svega bolje resenje i prica je pocela od toga jer jedino inteza prvo da karticu pa posle pare.
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Opet si obrnuo 
hahaha necu vise da se oglasavam na ovu temu.
Kao sto vidite, tesko je zauzeti jedan stav da svima odgovara a set up moze biti jedan.
realno gledano, koliko nas (korisnika kartica) koristi "vezane" transakcije da na kraju nije potrebno izbaciti karticu, ako smo je uopste ubacili ?
Realno, Wallleti daju velika olaksanja u koriscenju ali i tehnicka ogranicenja u smislu dostupnosti svih vrsta transakcija.
Neko vec rece, u inostranstvu je situacija gora i bankomatska mreza je starija, sa slabijom podrskom za beskontaktne transakcije.
Sent from my SM-S936B using Tapatalk
Realno, Wallleti daju velika olaksanja u koriscenju ali i tehnicka ogranicenja u smislu dostupnosti svih vrsta transakcija.
Neko vec rece, u inostranstvu je situacija gora i bankomatska mreza je starija, sa slabijom podrskom za beskontaktne transakcije.
Sent from my SM-S936B using Tapatalk
Ni ja.
Pritom nigde ni ne spomenuh da je scenario jedan bolji (a tek ne gori) od drugog. Kriterijum od kog je banka pošla i nije da korisniku bude udobnije, već kako je njima jeftinije.
Pritom nigde ni ne spomenuh da je scenario jedan bolji (a tek ne gori) od drugog. Kriterijum od kog je banka pošla i nije da korisniku bude udobnije, već kako je njima jeftinije.
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Upali smo u dan mrmota, svaki dan kad otvorim forum bude red kartica, red beskamatnog finansiranja.
Danas pričam sa kolegom, kaže mi mora da izadje, treba u banku da potpiše ugovor o kreditu za kola ( kupuje neka polovna kola od 28 hiljada, pa deo od 18 hiljada ide iz kredita na 60 meseci ).
Veli da je u prethodnih nedelju dana prikupio ponude „od 7-8 banaka“ i ta banka koju je izabrao je navodno bila najpovoljnja sa NKS 4,99%.
Priča mi po povratku da kada je potpisao sve papire u banci i kada je trebalo da se puste sredstva na račun prodavca, da je nakon odobrenja transakcije zabagovao sistem i da su svi u čudu čekali preko sat vremena da sistem opet dodje sebi i da pare „prodju“
Veli da je u prethodnih nedelju dana prikupio ponude „od 7-8 banaka“ i ta banka koju je izabrao je navodno bila najpovoljnja sa NKS 4,99%.
Priča mi po povratku da kada je potpisao sve papire u banci i kada je trebalo da se puste sredstva na račun prodavca, da je nakon odobrenja transakcije zabagovao sistem i da su svi u čudu čekali preko sat vremena da sistem opet dodje sebi i da pare „prodju“
Prvi u mesecu je uvek najveći udar na infrastrukturu aplikacije banke, to zna svako ko koristi banka inteza app prvog.
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Nama Erste isto pravi problem kad pustamo plate.
Sent from my iPhone using Tapatalk
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: Vitara S 1.4T
A zamislite kolegu koji je pustio 70k€ za stan, a para nigde. Jedna banka kaže da je pustila, prodavac i njena banka ne znaju ništa o tome 
TapaT
TapaT
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Veliki nalozi pre prodju nego manji. Mi npr kad pustimo milion din i vise, brze prodje nego manji iznosi. Zasto, ne znam.
-
Vukasin994
- Pridružio se: 31 Jul 2018, 17:57
- Garaža: Octavia A7 1.6 TDI Style
Da dam objašnjenje pošto sam iz finansijske branše. Preko 300k dinara nalozi idu u RTGS platni sistem, odnosno idu u realizaciju odmah po potvrdi, do 18h svakog radnog dana. Nalozi ispod 300k RSD, osim ako nije naznačeno da se realizuju kroz IPS sistem, idu kroz kliring sistem i realizuju se u ciklusima 4 puta dnevno.
Što se problema tiče, realnost je da im je jako često informacioni sistem zastareo, da kubure da privuku kvalitetan IT kadar, a problemi se javljaju sve frekventnije, a najčešće kad treba obraditi veliki broj transakcija (početak, kraj meseca, ponedeljak posle vikenda ili praznika itd).
Što se problema tiče, realnost je da im je jako često informacioni sistem zastareo, da kubure da privuku kvalitetan IT kadar, a problemi se javljaju sve frekventnije, a najčešće kad treba obraditi veliki broj transakcija (početak, kraj meseca, ponedeljak posle vikenda ili praznika itd).
@Vukasin994 ajd kad si vec iz te branse, jedno laicko pitanje, da li se u ovom modernom digitalnom bankarstvu e-nalozi (placanja) realizuju u potpunosti automatizovano ili ipak postoje tamo neki ljudi sto sede za kompom i pregledaju da li su nalozi ispravni pre nego sto se proslede na naplatu? 
Cudi me da kada npr. sebi pustam platu (koja je ispod 300k jelte), legne mi za par sekundi na racun (mada mi je firmin i licni racun u istoj banci), a za tako neke random naloge znam da se spominje taj kliring sto znaci da ne prolaze odmah sa realizacijom. Sto ne mogu svi nalozi odma ili npr u nekoliko minuta da se realizuju ako ne postoji ljudska kontrola?
Cudi me da kada npr. sebi pustam platu (koja je ispod 300k jelte), legne mi za par sekundi na racun (mada mi je firmin i licni racun u istoj banci), a za tako neke random naloge znam da se spominje taj kliring sto znaci da ne prolaze odmah sa realizacijom. Sto ne mogu svi nalozi odma ili npr u nekoliko minuta da se realizuju ako ne postoji ljudska kontrola?
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Octa IV RS
- Kontakt:
U Madjarskoj vec godinama svi transferi radnim danima funkcionisu momentalno, kao da se poruka salje. Kad sam kupovao stan kod advokata sam pred prodavcem poslao novac, i sve reseno odmah.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
-
Vukasin994
- Pridružio se: 31 Jul 2018, 17:57
- Garaža: Octavia A7 1.6 TDI Style
@Mares Sve je naravno automatizovano, pa i kontrole ispravnosti naloga. Ljudi su i dalje uključeni eventualno kada treba pregledati neku propratnu dokumentaciju koja prati transakciju (recimo plaćanja pravnih lica u inostranstvo).
Ukoliko se radi prenos u okviru banke, transakcija se ne realizuje preko platnih sistema Narodne banke, već u okviru internog informacionog sistema banke i prenos se realizuje u nekoliko sekundi. Ako nalog ide preko kliring sistema i recimo nešto platiš u 9 sati ujutru, biće realizovano u 10:30 kad je prvi kliring ciklus. Kliring i RTGS rade samo u radno vreme pa ako platiš nešto u petak u 7-8 uveče biće realizovano tek u ponedeljak. Sa druge strane imaš IPS kojim takodje upravlja Narodna banka (radi non stop, sredstva dostupna odmah jedino postoji ograničenje od 300k)
Ukoliko se radi prenos u okviru banke, transakcija se ne realizuje preko platnih sistema Narodne banke, već u okviru internog informacionog sistema banke i prenos se realizuje u nekoliko sekundi. Ako nalog ide preko kliring sistema i recimo nešto platiš u 9 sati ujutru, biće realizovano u 10:30 kad je prvi kliring ciklus. Kliring i RTGS rade samo u radno vreme pa ako platiš nešto u petak u 7-8 uveče biće realizovano tek u ponedeljak. Sa druge strane imaš IPS kojim takodje upravlja Narodna banka (radi non stop, sredstva dostupna odmah jedino postoji ograničenje od 300k)