Banke - odabir, utisci...

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Re: Banke - odabir, utisci...

Post od ftj »

nidzo kolko vidim svi se ovde slazu da je kartica nakon svega bolje resenje i prica je pocela od toga jer jedino inteza prvo da karticu pa posle pare.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Opet si obrnuo :)
ftj
Reactions:

Post od ftj »

hahaha necu vise da se oglasavam na ovu temu.
kod
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 19:19

Post od kod »

Kao sto vidite, tesko je zauzeti jedan stav da svima odgovara a set up moze biti jedan. :) realno gledano, koliko nas (korisnika kartica) koristi "vezane" transakcije da na kraju nije potrebno izbaciti karticu, ako smo je uopste ubacili ?

Realno, Wallleti daju velika olaksanja u koriscenju ali i tehnicka ogranicenja u smislu dostupnosti svih vrsta transakcija.

Neko vec rece, u inostranstvu je situacija gora i bankomatska mreza je starija, sa slabijom podrskom za beskontaktne transakcije.

Sent from my SM-S936B using Tapatalk

Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ni ja. :D

Pritom nigde ni ne spomenuh da je scenario jedan bolji (a tek ne gori) od drugog. Kriterijum od kog je banka pošla i nije da korisniku bude udobnije, već kako je njima jeftinije.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Upali smo u dan mrmota, svaki dan kad otvorim forum bude red kartica, red beskamatnog finansiranja.
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

Danas pričam sa kolegom, kaže mi mora da izadje, treba u banku da potpiše ugovor o kreditu za kola ( kupuje neka polovna kola od 28 hiljada, pa deo od 18 hiljada ide iz kredita na 60 meseci ).
Veli da je u prethodnih nedelju dana prikupio ponude „od 7-8 banaka“ i ta banka koju je izabrao je navodno bila najpovoljnja sa NKS 4,99%.
Priča mi po povratku da kada je potpisao sve papire u banci i kada je trebalo da se puste sredstva na račun prodavca, da je nakon odobrenja transakcije zabagovao sistem i da su svi u čudu čekali preko sat vremena da sistem opet dodje sebi i da pare „prodju“ :)
ftj
Reactions:

Post od ftj »

Prvi u mesecu je uvek najveći udar na infrastrukturu aplikacije banke, to zna svako ko koristi banka inteza app prvog.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Nama Erste isto pravi problem kad pustamo plate.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: Vitara S 1.4T

Post od pedja »

A zamislite kolegu koji je pustio 70k€ za stan, a para nigde. Jedna banka kaže da je pustila, prodavac i njena banka ne znaju ništa o tome :D

TapaT

Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Veliki nalozi pre prodju nego manji. Mi npr kad pustimo milion din i vise, brze prodje nego manji iznosi. Zasto, ne znam.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Vukasin994
Reactions:
Pridružio se: 31 Jul 2018, 17:57
Garaža: Octavia A7 1.6 TDI Style

Post od Vukasin994 »

Da dam objašnjenje pošto sam iz finansijske branše. Preko 300k dinara nalozi idu u RTGS platni sistem, odnosno idu u realizaciju odmah po potvrdi, do 18h svakog radnog dana. Nalozi ispod 300k RSD, osim ako nije naznačeno da se realizuju kroz IPS sistem, idu kroz kliring sistem i realizuju se u ciklusima 4 puta dnevno.
Što se problema tiče, realnost je da im je jako često informacioni sistem zastareo, da kubure da privuku kvalitetan IT kadar, a problemi se javljaju sve frekventnije, a najčešće kad treba obraditi veliki broj transakcija (početak, kraj meseca, ponedeljak posle vikenda ili praznika itd).
Mares
Reactions:
Pridružio se: 13 Avg 2012, 19:44

Post od Mares »

@Vukasin994 ajd kad si vec iz te branse, jedno laicko pitanje, da li se u ovom modernom digitalnom bankarstvu e-nalozi (placanja) realizuju u potpunosti automatizovano ili ipak postoje tamo neki ljudi sto sede za kompom i pregledaju da li su nalozi ispravni pre nego sto se proslede na naplatu? :D

Cudi me da kada npr. sebi pustam platu (koja je ispod 300k jelte), legne mi za par sekundi na racun (mada mi je firmin i licni racun u istoj banci), a za tako neke random naloge znam da se spominje taj kliring sto znaci da ne prolaze odmah sa realizacijom. Sto ne mogu svi nalozi odma ili npr u nekoliko minuta da se realizuju ako ne postoji ljudska kontrola?
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Octa IV RS
Kontakt:

Post od dragvorl »

U Madjarskoj vec godinama svi transferi radnim danima funkcionisu momentalno, kao da se poruka salje. Kad sam kupovao stan kod advokata sam pred prodavcem poslao novac, i sve reseno odmah.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Vukasin994
Reactions:
Pridružio se: 31 Jul 2018, 17:57
Garaža: Octavia A7 1.6 TDI Style

Post od Vukasin994 »

@Mares Sve je naravno automatizovano, pa i kontrole ispravnosti naloga. Ljudi su i dalje uključeni eventualno kada treba pregledati neku propratnu dokumentaciju koja prati transakciju (recimo plaćanja pravnih lica u inostranstvo).
Ukoliko se radi prenos u okviru banke, transakcija se ne realizuje preko platnih sistema Narodne banke, već u okviru internog informacionog sistema banke i prenos se realizuje u nekoliko sekundi. Ako nalog ide preko kliring sistema i recimo nešto platiš u 9 sati ujutru, biće realizovano u 10:30 kad je prvi kliring ciklus. Kliring i RTGS rade samo u radno vreme pa ako platiš nešto u petak u 7-8 uveče biće realizovano tek u ponedeljak. Sa druge strane imaš IPS kojim takodje upravlja Narodna banka (radi non stop, sredstva dostupna odmah jedino postoji ograničenje od 300k)
Odgovori