Domaće auto emisije

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Octa IV RS
Kontakt:

Re: Domaće auto emisije

Post od dragvorl »

Koliko samo ima tih koji su poceli razne restauracije na osnovu emocija, a nisu bili svesni koliko to kosta para i vremena, pa se pojavljuju oglasi sa nezavrsenimrestauracijama, ali ima svedelove, treba samo ovo ili ono... I za jeftina auyo da se uradi sve kakotreba sa originalnim delovima i u dobrom kvalitetu uopste nijejeftino. A bez toga nema ni vrednost, niti moze da se registruje na OT tablice (za Srbiju ne znam, ali znam uHU ne prolazi nista sto nije originalno). Kad je na OT tablice osiguranje placa vecu vrednost u slucaju udesa. Moj pokojni cale je tako krenuo u restauraciju Pezoa 205, na zalost nije bio svestan da ce ga to kostati ozbiljnog vremena i novca.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

@OMP Upravo tako, jako je mali broj onih koji poseduju neki redak auto i imaju znanja/mogućnosti da ga sami zaista restauriraju, takvih ljudi maltene da nema. Krpljenje pur penom, novinama, varenje i trpanje gita kao maltera, nemaju veze sa restauracijom. Ljudi uglavnom nisu svesni da kad to rade uglavnom samo skrnave vrednost tog auta i te fore "ful restauriran" mogu da prođu kod nekoga ko nije naročito iskusan eventualno prve sezone dok ne počne da pokazuje svuda. A da ima ljudi koji rade restauracije, ima, ali to su ljudi koji se samo time bave. Što bi neko spasavao krilo tog Mustanga 7 dana, kad će za to vreme da izvari 15 trulih sajtni. Pa Bubu ne možeš da restauriraš bez petocifrene cene, a da ne pričamo o ovom Poršeu ili Mustangu. Sva je prilika da je vlasnik to hteo, da se uglanca i toeto. U jednom od tih videa je i rekao da je planirao da se uradi nešto najosnovnije "zamena ulja i sl.", pa je izgleda hteo da usija ovakva dva oldtajmera za par soma € i da pritom budu zvezde yt kanala.
Имам једно потпитање...
Korisnikov avatar
YUgisa
Reactions:
Pridružio se: 29 Jan 2014, 18:52
Garaža: Yugo 1.3EFI Stroker i Yugo 1.3EFI
Kontakt:

Post od YUgisa »

Ja sam jednom otisao na "druzenje" sa ljubiteljima oldtajmera i nikad vise :kezo: Svima je prica kako je to zivotna zelja od auta ali za pravu cenu svi bi ga prodali. Samo se pricalo o tome koji auto koliko vredi i naravno moralo je minimum duplo od materijala jer mnogo je ljubavi, paznje i vremena posveceno. Vecina je imala neki mehanicki problem, ali sve je to "standardno za ta vozila", tako je bilo i "iz fabrike". Nas trojica je bilo sa obicnim autima, niko od nas nije bio u fazonu da auto vredi vise od prosecne trzisne vrednosti i niko nije bio u fazonu da bi ga prodao :kezo: Prica o ogromnim cenama ulaganja u originalnost koje sam ja mislio da su samo stvar normalnog odrzavanja auta.

Sto se tice tematike, problem kod nas je da onako kako majstori naplacuju, to je preskupo za kvalitet radova koji nude. Ali za tu cenu jednostavno ne moze kvalitetno da se uradi. Npr ja sam radio par Yugica limarijski i treba da uradim jos par komada i ne bih to nazvao restauracijom iako bih rekao da je blizu, barem ja sam zadovoljan da potrosimo manje od 500g gita na auto u to je samo limarijski da se uradi oko 500 evra u potrosnom materijalu (gas, zica za varenje, listovi za secenje, brusenje, razne rotacione cetke itd) i elementima karoserije. Na to treba dodati jos cenu ruku, po autu izadje 200 do 300 radnih sati. Istina potrosili sam jos oko 100h za modifikacije slabih tacaka jer nam nije bio cilj originalnost. I gde je tu jos onda farbanje celog auta, mi smo potrosili jos 400-500 evra samo na farbanje i zastitu patosa i supljina, a to se ni ne vidi :D Naravno mogli smo tu jeftinije proci da smo hteli to uraditi na fabrickom nivou, ali nismo hteli toliki rad da ostane nedovrsen kao fabricki :rofl:
Being second is to be the first of the ones who loose...
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Ja sam primer nekog ko je nekoliko godina pokusavao da restaurira oldtajmera, prilicno retkog kod nas, kad sam ga kupovao delovao je kao dobra osnova i kostao je malo i to me je privuklo, medjutim kad sam ga rasturio do gole skoljke video sam da sam se zeznuo u proracunu ne samo finansijskom nego i sta mogu ja sam da uradim a mislio sam da mogu 60-70% toga ali onda je ispalo da je obrnuto da ja mogu mozda 30% ostalo moraju majstori ali dobro nisam odustao odmah. Entuzijazam me je drzao nekih 5-6 godina, skupljao sam delove malo po malo sta je falilo, do nekih sam jedva dosao, radio sam sta sam mogao oko auta sam, malo po malo kako su vreme i finansije dozvoljavali, onda je doslo vreme da treba neki majstor da se umesa, da izvari sta je trebalo a trebalo je zameniti sajtne i rubove i jos neke stvari sto ja nisam ni znao ni imao uslova, onda krece muka sa majstorima , jedva nadjem nekog, taj nije to uradio kako sam ja zamislio i kako bi u stvari trebalo nego ga je varo kao da radi neki prosecan auto pa kao ovo ce git da pokrije, ovo ce ovako ovo onako, vidim ja da tu nema posla, tako da se mucim jos neko vreme sto sam sto sa majstorima i odlucujem da taj auto prodam onako rasturenog, 40% odradjenog sa delovima spakovanim u kutije i prilicno razocaran sto je moralo da dodje do toga ali jednostavno nisam imao ni volje, ni zivaca ni finansija pa na kraju ni prostora da u nekom relativno skorom periodu sredim taj auto a nije mi bila poenta da se razvlaci jos 5 godina.
Tako da vrlo dobro znam sto po sebi ali i nekih ljudi koje znam kakve muke te cekaju sa svih strana kad krenes u tako neki projekat, nije nekad poenta ni platiti 30k eura i reci odradi mi sve, jer opet ne znas kako ce taj neko da odradi.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

ftj napisao: 29 Mar 2026, 22:36
Ima još

Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:

Post od elMaestro »

Ja rekoh, hteo čovek džaba da mu se radi. :) "Pristao bih da ih objavi, pod uslovom da ih on restaurira", dobro ne reče i pod uslovom da mu se plati "kol'ko daš" metodom.

Al dobro, srele se dve krajnosti, jedan zavrće uši, jedan voli džabe, nije to ni mirisalo na saradnju. :D
Имам једно потпитање...
Korisnikov avatar
Momčilo
Reactions:
Pridružio se: 21 Mar 2020, 22:44

Post od Momčilo »

Bez obzira na situaciju, ovaj lik mi je jako antipatican i tezak za slusanje.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Skipper
Reactions:
Pridružio se: 26 Jul 2016, 21:02
Garaža: Toyota Avensis MK3

Post od Skipper »

Za nas sa jeftinijim ulaznicama. Ko je ovaj lik?
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Niko ne zna...

A svi ga znaju...

Sent from my CPH2581 using Tapatalk

Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:

Post od elMaestro »

Ne znam ni ja i očigledno da ga niko ne zna, ali jasno je da mu je to i bio cilj, da se pročuje malo za njega jelte.

Meni deluje ko neki naš tamni brat koji uzeo neku kintu za volanom u Amerikama pa bi sad ovde da obrće laku lovu, prodaje influens i frlja se sa "ne znam kako se to ovde kaže".
Имам једно потпитање...
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Kako mu je Borko spakovao delove rekao bih da je tu bilo čestitanja nove godine uzajamnog.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
Kabe
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 05:47
Garaža: Japanska vozila
Kontakt:

Post od Kabe »

ОПРЕМ ДОБРО! Posetite blog - Kabe.Space
Korisnikov avatar
Momčilo