Sniženja i promocije ovlašćenih distributera

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Re: Sniženja i promocije ovlašćenih distributera

Post od elMaestro »

Ali kod Toyote troškovi finansiranja nisu uračunati u cenu vozila. Da jesu, drugi načini finansiranja bi bili oslobođeni od istih. To što je zastupnik digao cenu u ekvivalentnom iznosu, apsolutno ne mora da znači da je to nužno na ime troškova finansiranja (iako je vrlo verovatno da jeste). Hoćeš li reći da ako dođe do promene u cenovniku, prošle godine je jedan auto koštao 20k, ove godine 21k, da ti možeš da se tužiš sa npr. bankom ili AK zato što su promenili uslove finansiranja, a na reklami stoje isti kao i pre.

Možda Toyota u Srbiji ne želi keš, možda želi da ispromoviše to "svoje" finansiranje, možda, možda...

Ne možeš reći da je prevara samo zato što ti nisu dali popust kao "keš kupcu".
Имам једно потпитање...
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Post od pedalaš »

Šta neki prosečan kupac, kome treba finansiranje za nabavku vozila putem lizinga, uradi pre nego se odluči kod koje lizing firme će da zaključi ugovor o finansijskom lizingu za vozilo koje je odabrao, pri čemu je unapred spreman da na ime učešća pri zaključenju ugovora plati 50% od nabavne cene i želi lizing na 5 godina, sa fiksnom kamatom i indeksiran u EUR? Recimo da je to neka Toyota sa cenom od 24.000.

Pa, taj čovek će valjda da ode na sajtove raznih lizing firmi, na njihove kalkulatore, unese u kalkulator potrebne podatke (cena 24.000, učešće 12.000, 60 meseci, fiksna kamata, indeksirano u EUR)i da vidi koliko iznosi lizing rata i tako sazna, izmedju ostalog:

- da bi kod Erste leasinga rata iznosila 237,56 EUR ( a da je NKS 6,99% )
- da bi kod Intesa leasinga iznosila 221,34 EUR ( a da je NKS 4,00% ),

dok mu na sajtu Toyote već piše da ako izabere Raiffeisen leasing, da je rata samo 200,00 EUR ( a da je NKS navodno 0,00% ).

Zamislimo i da taj čovek verujući da je Toyota na svom sajtu jasno, potpuno i istinito navela sve bitne elemente ponude Raiffeisen leasinga, da zato i nije otišao na sajt samog Raiffeisen leasing-a i nije pogledao tamo prikazan reprezentativni primer Raiffeisen leasinga, a u kom primeru lepo piše da Raiffeisen leasing za navedenu vrstu lizinga naplaćuje kamatu (NKS) od 5,99%. Tamo piše kamata 0,00%, a ovde piše 5,99%, sve za isti finansijski proizvod i to sve kod Raiffeisen leasinga.

Takodje, pošto to nije navedeno u ponudi i cenovniku na sajtu Toyote, taj čovek kao deo oglasne poruke/reklame ( Toyote i Raiffaisen leasinga ), nema predočen i podatak da je u ceni vozila, kao osnovici za obračun lizing naknade, već uračunat trošak finansiranja preko Raiffeisen leasinga ( koji pod uobičajenim tržišnim okolnostima naplaćuje onoliko koliko piše na njegovom sajtu - NKS 5,99% ) i da će Toyota to da plati (samo) Raiffeisen leasingu.

I sad, taj čovek ima samo podatak da su moguće rate 200, 237,56 i 221,34 EUR.

A onaj sa ratom od 200% zapravo zaračunava kamatu po NKS od 5,99% koja je već u ceni vozila ( a kamatu će da mu plati Toyota ), dok onaj sa ratom od 221,34 EUR zaačunava NKS od 4% ( ali njemu kamatu neće da plati Toyota ).

Prosto je to - iz perspektive korisnika finansijske usluge. Klasično dovodjenje u zabludu primaoca oglasne poruke, obmanjujuće, odnosno, prevarno oglašavanje finansijskih usluga, kao deo zajedničkog tržišnog nastupa uvoznika automobila i pružaoca finansijske usluge.

Prednji zajednički nastup Toyote i Raiffeisen leasinga je moguće posmatrati i iz perspektive ostalih lizing firmi. Jer, taj model implicira da Toyota Srbija daje ekonomsku prednost isključivo Raiffeisen Leasingu time što samo toj lizing kući subvencioniše kamatu, dok svi ostali lizing igrači u Srbiji moraju da naplate punu cenu finansiranja. Rezultat:
- Raiffeisen leasing ima cenovnu prednost,
- ostale lizing firme su faktički isključene iz konkurencije za Toyota vozila.
I onda se postavlja pitanje da li takav aranžman isključuje ili ozbiljno ograničava konkurenciju, što je dodatni način kršenja propisa. Ali, to je već tematika za Komisiju za zaštitu konkurencije.
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

A jel isto to važilo i za VW koji je prodavao Golf 7 po jednoj ceni za finansiranje preko "porsche leasinga" i po drugoj za sve ostale načine finansiranja?

Kupcu je bitno koliko će da plati proizvod i samim tim što je 200<221<237, on je na dobitku. To sa kim Toyota sarađuje apsolutno nema nikakve veze sa kupcem koji to vozilo kupuje. Ako ti kupiš na jednom mestu 100 vozila, za 101. ćeš verovatno dobiti drugačiju cenu nego što ću ja dobiti ako kupujem prvo vozilo tu, treba li ja da to potegnem onda na sud i da se žalim što nisam dobio uslove kao ti? Ako će tržišna/finansijska/bilo koja inspekcija da lupa kazne Toyoti zbog toga što ima saradnju sa određenom lizing kućom, čemu onda oglašavanje mesečne rate/učešća/čega god kad to zavisi od kuće do kuće. Ili onda da se uvede pravilo da samo za živ keš možeš kupiti auto i onda si izjednačio sve lizing kuće skroz.
Имам једно потпитање...
Drushkan
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2017, 23:02

Post od Drushkan »

Ovo sto ti pišeš da se prodavac veže sa odabranom lizing kućom /bankom da bi dobio povoljnije uslove, i da je to protiv zakonito? Pa svaki prodavac bira, i to funkcioniše u svim sferama prodaje, i nisam još čuo da je neko zbog toga tužen. Kakvo ugrožavanje konkurencije, pa banke su klasično pijačarenje, i kod koje dobiješ najpovoljniji uslove, uzmeš kredit. Ni sve banke nemaju iste uslove, tako da ugrožavanje istih, okači mačku o rep.
Isto bi bilo i sa subvenionisanim kreditima od strane ministarstva, država bira određene banke sa kojima će sarađivati, znači one koje ne odabere, mogle bi da tuže državu?
Konkretno kod Toyote bi mogao biti problem da je cena jedna za lizing, tipa 24 000e, a za kes varijantu 22 000, tu se lako vidi da ne postoji besplatno finansiranje, ovako kome ne odgovaraju njihovi uslovi, neka sam bira banku, možda može dobiti čak i povoljnije uslove negde.
Al normalno, besplatno finansiranje ne postoji.
milanns
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2012, 18:25

Post od milanns »

Cekaj @pedalaš slazem se sve, ali hajde na primer qashqai ili neki nissan nebitno. Spomenuo si ga gore izmedju par ostalih brendova, a za nissan nebitno koji ne nadjoh nijedan primer beskamarnog. Pa ni za reno da bih uocio razliku. Nissani su, na primer, sada na akciji (manje vise slicna akcija ali malkica bolja). I sad pogledas na sajtu nissana tu neku sajamsku ponudu i, na primer, qq sa cold paketom i n connecta i metalik bojom je ~ 29200. Pun polovniautomobili takvih, pa hajde taj primer. E sad, Gde ima beskamarno finansiranje (AK?) i kolika je cena/rata recimo za taj qq ako uzmes beskamatno? Na primer. Moze i neki drugi nissan. Ili renault.

Sent from my iPhone using Tapatalk
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

Dobro, koliko sam shavatio, isto je cifra za Corolu za keš i Corolu pola kes+pola na rate, stim da je uz ovu drugu vrstu kupovine obavezno Toyota osiguranje. Vrv ima jos neka zackoljica.
Pravo pitanje ustvari, koliko realno vredi ta Corola ako je prodaju po snizenoj ceni sa 23490€ na 18990€ i jos banka isfinansira pola od te cifre beskamatno, da kazemo casti kupca za eventualnu kamatu!?

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Leckov
Reactions:
Pridružio se: 15 Mar 2019, 17:45

Post od Leckov »

U Evropi nisam viđao nižu cenu, bile su neke slične ovoj pre godinu dve u Slovačkoj i Češkoj.
pedalaš
Reactions:

Post od pedalaš »

Kad sam uzimao prethodnu Toyotu (2022 ) postojalo je i tada Toyota "beskamatno finansiranje" ( takodje i tada preko Raiffeisen leasinga ), na 36 meseci. Za Jaris je to (kao) “beskamatno” iznosilo 7.000 evra ( u tih 36 jednakih rata).
Tražio sam od Toyote ponudu za Jaris i stigla “akcijska ponuda”, na 16.990. Uz Toyota “beskamatno finansiranje”.
Otišao, isprobao kola, dopalo mi se na test vožnji kako je išao.
Javio se dileru i rekao mu da uzimam, ali da tek treba da vidim preko koje ću lizing kuće. Pa sam prodavcu rekao i da neću Toyota beskamatno finansiranje.
A on meni “da je u tom slučaju cena vozila niža za 800 evra”, na šta sam ja zahvalio, a on dodao da su sve cene u cenovnicima iskazane uz Toyota finansiranje, pa ko ne želi Toyota finansiranje koje oni organizuju preko Raiffeisen leasinga, da je niža cena. Ta niža cena bi važila i da sam hteo odmah da platim mojim novcem.
I prodavac Toyote mi je onda poslao profakturu na 16.190 ( umesto na onih prvobitnih 16.990 ), a ja posle toga platio depozit (500).
Zatražio sam ponude za lizing od tadašnjeg S-leasinga, UniCredit leasinga i Lipaksa.
Kod S-Leasinga je ponudjena fiksna kamata za lizing u EUR iznosila 2,5% ( UCL je bilo malo skupllji, a Lipaks najskuplji). I izabrao sam S-leasing.
Dakle, onih Toyotinih “beskamatnih” 7.000 je u sebi zapravo sadržavalo kamatu od oko 800 evra ( uz tadašnje prosečne kamate od 2,5-3% ). To je bio onaj popust kada sam rekao da ne želim Toyotino “beskamatno” finansiranje.
Danas na svaku Toyotu ( u Srbiji ) imate “beskamatno” na 60 meseci navodno “pola” cene vozila, pri čemu je danas kod Raiffeisen leasinga fiksna kamata 5,99%.
Znači, kada danas na neku Toyotu od 24.000 na 60 rata platite polovinu ( 12.000 ), u tih 12.000 imate sadržanu i ukupnu kamatu od oko 1.652 EUR, dok je stvarni iznos finansiranja 10.348 EUR ( u zbiru je to tih 12.000 ). Naravno, postoji i PDV na tu kamatu, koji se (po zakonu) plaća odmah, pa to ide u onaj prvi deo, ona (kao) prva polovina cene.
Eto, jedno što sve to “zaboraviše” na sajtu Toyote da napišu u reklami za lizing ... Bitno da su napisali da trošak menice iznosi 50 dinara ( ako se neko odluči za taj lizing ). To je zaista odlučujuća činjenica na osnovu koje potencijalni korisnik lizinga može da sagleda povoljnost navedene ponude.
Korisnikov avatar
Dzona
Reactions:
Pridružio se: 16 Nov 2023, 10:01
Garaža: VW Arteon 2.0TDi

Post od Dzona »

Definitivno je obmana potrošača - naročito ako je cena "za keš" niža u odnosu na "beskamatno" finansiranje (u koje ni ja ne verujem).
milanns
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2012, 18:25

Post od milanns »

@pedalas hvala jos jednom na odgovoru.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Dzoni_m napisao: 19 Mar 2026, 19:30
Ali to je vec pitanje i tumacenje, a posto nismo advokati

Jedan od vas dvojice jeste... :kezo:
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

Dzona napisao: 20 Mar 2026, 10:38 Definitivno je obmana potrošača - naročito ako je cena "za keš" niža u odnosu na "beskamatno" finansiranje (u koje ni ja ne verujem).
To je upravo i problem koji muci Pedalasa, sto mu nece daju popust sada kao tada. Nema popust za kes, nema popust za sopstveno finansiranje. To je bila dobra volja prodavca da ti spusti cenu, kao sto moze a razlog ne mora biti nacin placanja vec eto drugari ste, kupujes vec ko zna koji auto od njega i sl. To sto je njemu u jednom slucaju neko rekao ok necete nase finansiranje evo popust ne znaci da ce to svaki put uraditi.

Zato sam mu i rekao da mu je pocetna premisa problem. Cena kostanja vozila je ono sto hoce da predstavi kao prevaru. A tu prevare nema. Moze AK da prodaje auto za onoliko para za koje misli da treba i da obracuna ili neobracuna troskove kako god zeli. Onda se on prebacio na uredbu o oglasavanju za sta je onda sam nasao da nije da nema specifikacije i nije da nema primera finansiranja. Ja sam mu jedino to dao za pravo jer prosto cela uredba je toliko u sitna crevca tako da moze da se desi da nesto nije po pravilu, ali daleko od toga da izbegavaju, varaju, da nema reprezenativne kalkulacije, navedene kamate i sl. Odes na Mazdin sajt npr i na dnu ti sve pise. Cak i bolidiranim slovima: "Pažnja! Pozajmljivanje novca košta."

Kao sto rekoh, auto-industrija je odavno svoj model prebacila na finansijske proizvode oko kupovine njihovih vozila. Mahanje kesom i trazenje popusta zbog tog nacina placanja vise ne pali. A to je problem u njegovom slucaju.

I opet, ja da sam toliko siguran da je cena kostanja vozila prevara, ja bih tuzio svaku AK/Uvoznika u SRB i razbio tu bandu. Pogotovu ako bi mi to bilo u nekom reonu mog profesionalnog delovanja. Ne bih pisao po forumu i zalio se sto nisam dobio popust jer placam kesom ili imam svoju kreditnu liniju.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Porsche scg je za golfa sedmicu davao cenu 15k za porše lizing a 16 za keš. Fora je što si za 16k + neki drugi kredit/lizing mogao da prođeš i jeftinije nego 15+ porše lizing.

Ovde nude X cenu za njihov lizing/(ili kredit ili sta god vec daju) a za keš je ista X cena tako da te faktički primoravaju da koristiš njihovo finansiranje.
pedalaš
Reactions:

Post od pedalaš »

Dzoni_m napisao: 20 Mar 2026, 11:38
Dzona napisao: 20 Mar 2026, 10:38 Definitivno je obmana potrošača - naročito ako je cena "za keš" niža u odnosu na "beskamatno" finansiranje (u koje ni ja ne verujem).
To je upravo i problem koji muci Pedalasa, sto mu nece daju popust sada kao tada.
Ko kaže da neće da sada daju popust ako kažem da neću Toyota finansiranje? Pričao sa tri prodavca, sva tri odmah ponudila, na prvu, ali jeste bila razlika u ponudjenoj visini. Dakle, potpuno isti sistem kao i ranije. Trošak finansiranja uključen u cenu.
Sistem u kome u ponudi finansijskog proizvoda Raifaissen leasinga sa sajta Toyote ( pod trgovačkim nazivom “beskamatni lizing” ) u oglasnoj poruci nije navedena i informacija da je u samoj ceni vozila ( kao osnovici za obračun lizinga ) već sadržana i cena tog (“beskamatnog” ) finansiranja preko Raiffeisen leasinga koju Toyota Srbija plaća toj lizing firmi.
Takav propust u reklamiraju finansijskih usluga je kažnjiv. Samo što su kazne smešne ako imaš u vidu ekonomsku snagu lizing firmi ( donja granica je 50.000 dinara ) i baš će lizing firme žive da se potresu od takve kazne. Zato i imamo takve obmanjujuće reklame za finansijske proizvode.
A sve što sam pisao na ovoj temi juče i danas, je samo zato što mrzim kada ti neko potcenjuje zdrav razum, pa i svojim “promocijama”, a što marketing u ovom slučaju čini i to očitim kršenjem zakona. Majku mu, pa ne kopčamo se na ledjima, valjda ?
Leckov
Reactions:
Pridružio se: 15 Mar 2019, 17:45

Post od Leckov »

Koliki je bio popust? Meni su rekli ne može, mogu samo da mi daju neke gedžete
Odgovori