Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Re: Dobro veče

Post od ljuba »

Nije pradox. AI je samo sledeci nivo automatizacije. Nista novo sto je najgore. Samo ovaj put dosta stvari moze da odradi sam, plus su grunuli ogromnu lovu u celu tu pricu...

Kada pocinje uvoz automobila iz Dubai-a?

Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

Pa malo i jeste paradoks. Prethodni nivoi automatizacije nisu uticali na one koji ih smišljaju, već na one ispod. AI polako ulazi u višu kategoriju.
Имам једно потпитање...
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Jako gresis. Oko 2000-te godine izbaceno je brdo RAD (Rapid Aplication Development) alata i sistema. Pricalo se kako ce zameniti programere za par godina. 2005 izlazi Microsoftov .NET kao i brdo njihovog software-a za busines, cela prica je bila gotovo je sa programerima. idemo ka 2020 prica kako tehnika tako napreduje da samo najmladji mogu da prate i nesto odrade, mrka kapa.... i tako u krug ....

Sve pratim od kraja '80 :)
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Kad kazes nista novo a bukvalno se cela industrija naopacke okrenula u zadnjih par godina onda i ti malo gresis.

Doduse sto se tice otkaza ima malo vise i u tome da je previse ljudi zaposleno tokom korona perioda pa sad ovo oko ai i dodje kao dobar izgovor da se saseku troskovi.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Ne znam na šta će ovo da izađe, ali je Ai ipak mnogo veći korak od ovih prethodnih koraka koje sam i ja pratio iz prvog reda (btw. .Net izašao 2002, koristim ga od verzije 1.1).

Sad prvi put imam osećaj da sam više menadžer nego programer, ne da sam imao neku želju da budem menadžer ali ovo sad de fakto tako ispada. Dajem zadatke nekim AI juniorima, pregledam, ispravljam, odobravam. Radim brže u proseku nekoliko puta. Neke stvari budu i 10x puta brže. Neke stvari uradi i bolje od mene. Neke i ne pokušavam da mu dam jer znam da će da uprska ili ako ću morati da ga vodim za ruku, onda je brže da sam uradim.

Sa druge strane video i sam na šta liči kod kad radiš samo "vajb koding", kad samo govoriš šta treba a ne gledaš kako je urađeno. To se brzo pretvori u krš. Jedna ista stvar se radi na 5 mesta na skoro isti a minimalno različit način. Kad mu kažeš da nešto ispravi on ispravi to na jednom mestu a na četiri ne. Znaš ono kad neko dugme radi kako treba, a onda na drugom ekranu sve je isto ali iz nekog razloga tu ne radi. Tih frustrirajućih situacija će biti sve više i više. Čist vajb koding u ovom trenutku nije način da se pravi kvalitetan i pouzdan softver. Neka izolovana funkcionalnost da, brzi prototip da, kompleksan softver a da AI sve radi i odlučuje - ne. Ovo sve govorim isključivo za vajb koding, ako radiš ono sa nadgledanjem i ispravljanjem iz prvog pasusa to je druga priča.

Moja ocena je da na ovom nivou iskusnim programerima daje supermoć, ali moraš da ga sve vreme držiš na uzdi. Manje iskusnima može dosta toga da uradi ali će brzo doći u situaciju da će da se zaglave i da neće moći da se iščupaju iz toga.

A ono što je skoro izvesno je da nam sledi hiperprodukcija lošeg sotfvera. Sa ekonomijom nema pregovora. Ako nešto može da se uradi 10 i 100 puta jeftinije nego ranije - uradiće se, koga briga za kvalitet.
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Nikad jace doba za IT i posao , naravno pricamo o pravom IT a ne tim vibe coding stvarima . Samo ce da se odvoji zito od kukolja , ko ne zeli da nauci on ce otpasti , ko zeli ili zna bice pozicioniran na vrhu . Claude code je odlican .
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

grujicd napisao: 16 Mar 2026, 12:52 Ne znam na šta će ovo da izađe, ali je Ai ipak mnogo veći korak od ovih prethodnih koraka koje sam i ja pratio iz prvog reda (btw. .Net izašao 2002, koristim ga od verzije 1.1).
Radio sam i ja .NET od 2002 - ali onda nije bio za produkciju...
milanns
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2012, 18:25

Post od milanns »

Da, generalno AI priča sada ide obrnuto od tih najava za 2000te, sada su zapravo juniori sa poznavanjem puno frameworka/jezika/tehnologija a manje iskustva, sustinskog inzenjerskog znanja i biznis logike u većem problemu za radna mesta. Manje su potrebni. Bar je to moj utisak. Isto vazi za sve oblasti gde god ima valjan domenski (!) AI softver (medicina-image scanning radiologija pre svih), pravo itd. Ali moj utisak je da je za"matorce" sada bolje.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

A šta savetovati klincima, ako je to uopšte moguće ikad bilo.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

ftj
Reactions:

Post od ftj »

Korisnikov avatar
Dzona
Reactions:
Pridružio se: 16 Nov 2023, 10:01
Garaža: VW Arteon 2.0TDi

Post od Dzona »

grujicd napisao: 16 Mar 2026, 12:52 Moja ocena je da na ovom nivou iskusnim programerima daje supermoć, ali moraš da ga sve vreme držiš na uzdi. Manje iskusnima može dosta toga da uradi ali će brzo doći u situaciju da će da se zaglave i da neće moći da se iščupaju iz toga.

A ono što je skoro izvesno je da nam sledi hiperprodukcija lošeg sotfvera. Sa ekonomijom nema pregovora. Ako nešto može da se uradi 10 i 100 puta jeftinije nego ranije - uradiće se, koga briga za kvalitet.
Slažem se,
Međutim ovo stvara i dodatno opterećenje dobrim inženjerima. Jer se ukidanjem juniorskih pozicija dodatni posao gomila seniorima i ljudima sa domenskim znanjem.
Produktivnost je dosta bolja, ali i samo zauzeće definisanjem jasnih promptova, kontrole, analize i na kraju detaljnijeg testiranja i review-a, plus dokumentovanje svega toga (ne samo u tehničkom smislu) je spalo na ove ljude.

Takođe mora mnogo dobro da se iskontroliše, naročito jer bez stroge kontrole se kreira kod (i sistemi u krajnjem slučaju) koji su veoma teški za održavanje.

A bez dobrih inženjera, koji dobro znaju tehnologije - nema daljeg napredka. Jer AI ne može kreirati nešto novo - prost primer, kako dalje unaprediti Java-u recimo ukoliko nemaš zajednicu koja će i dalje izbacivati i raditi na novim verzijama? Da AI može sugerisati nešto što već postoji u drugim tehnologijama, ali neće dati ništa novo. Mislim znate kako LLM-ovi funkcionišu, nema tu inovativnosti.

Možda se sve svege na kraju na nekoliko tehnologija, ali znanje će i dalje biti cenjeno - bar neko moje mišljenje.

Takođe svedoci smo što većeg urušavanja kvaliteta IT sistema, na žalost ta produktivnost nije uvek u koleraciji sa kvalitetom
milanns
Reactions:

Dobro veče

Post od milanns »

Pa urušavanje se dešavalo na razne načine i preteranim nekritičkim zašošljavanjem upravo onog profila programera koji su sad najlakše zamenjivi. Bez suštinske kompleksnije logike. Činjenica da će kod složenih projekata seniori (posebno) bekend izbegavati makar opšte chatbotove ako im do sad već i nije zabranjeno (mislim na nekompanijske chatbotove). A šta da rade klinci nemam pojma: možda manje izučavanja IT (posebno zanatskih) smerova, više (ko je već u toj priči) ka data science ili nekoj kompleksnijoj inženjerakoj priči. Manje zanat.

Mada dobar deo naših "kompanija" gleda samo što jeftinije da prodje, ko zna kakvu će računicu napraviti.

Ali razvija se AI itekako. Domenske aplikacije u raznim oblastima su već tu. Nije samo LLM, RAG je odavno tu + semantika/ekspertsko znanje specifičnog domena + neki API validatori i da vidiš belaja u mnogim oblastima.

ftj
Reactions:

Post od ftj »

Činjenica da će kod složenih projekata seniori (posebno) bekend izbegavati makar opšte chatbotove ako im do sad već i nije zabranjeno (mislim na nekompanijske chatbotove).
Kako to misliš, pa jel i dalje postoje programerske firme koje ne plaćaju enterprajz verzije poznatih modela? Po meni taj koji sebe smatra seniorom a već nije odavno napredni korisnik AI toolova samo će biti u zaostatku do trenutka kad će morati da se prilagodi ili da propadne.

Video sam negde da neka firma nudi svoje usluge i hvale se time kako ne koriste AI i očigledno im super ide kad moraju da se reklamiraju po fejzbucima.
Korisnikov avatar
Dzona
Reactions:
Pridružio se: 16 Nov 2023, 10:01
Garaža: VW Arteon 2.0TDi

Post od Dzona »

@milanns Razvija se i razvijaće se... Međutim bez dobrih inženjera nema ni napredka, jer ko što rekoh - svi "sistemi" za sada ne mogu zameniti ljudski mozak koji može biti "intuitivan" tj ne može zameniti ljudsku intuiciju, a naročito to razumevanje problema koje treba rešiti.
I njabolje sisteme današnjice i tehnička lica mogu zbuniti. Koliko vam se samo puta desilo da se ne možete razjasniti sa Claude-om, u vašem domenu, oko nekih stvari koje su relativno "lake"?

Mnogi naučnici, koji aktivno rade u najvećim AI lab-ovima, priznaju da, iako su ML i jezički modeli sposobni da obrađuju velike količine podataka i pronalaze skrivene obrasce, nedostaje im svest i subjektivno razumevanje.
Recimo Murray Shanahan(DeepMind), naglašava da mi čak ni ne razumemo u potpunosti unutrašnje funkcionisanje ovih sistema, što pokazuje da je „intuicija“ veštačke inteligencije, zapravo, simulacija zasnovana na statistici, a ne istinska ili kreativna percepcija.

Ali mi moramo da je koristimo i da gledamo da je iskoristimo što više možemo i na najbolji mogući način. Veoma je verovatno da će u kratkom roku velike kompanije podići cenu usluga za AI (da bi monetizovale to više), ali sam i siguran da će (kao što i jeste) AI postati nova normalnost kao što je to i internet
milanns
Reactions:

Dobro veče

Post od milanns »

@frj Ne to. Nego negde je zabranjeno da koristis, lupam, anthropic ili openai nego moras lokalni: kompanijski. A u tome je i stos sto ce seniori u složenim projektima lakse prepoznati na sta sve jos utice deo koda a chatbot nije obuhvatio (ili "pokvario") itd. Isto vazi i za Radiologe iskusne i druga zanimanja.

@dzona Slazem se. Ali ne zaboravi da postoje i razvijace se domenski AI gde nije samo LLM. Ne u IT nego kojekuda.

Odgovori