Nov automobil - budžet 25k

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: CL203 C160, PUG Expert 2.0hdi

Re: Nov automobil - budžet 25k

Post od Darko »

bookmaker napisao: 12 Mar 2026, 02:20 Jasno mi je da je pokretač teme napisao B segment, mada se odavno odstupilo od toga.

Zašto niko ne pominje Octaviu Selection, 1.5 TSI benzinac, 110 kW, 6-stepeni manuelni menjač ?

To izađe oko 26k €, ova boja :D Gledam nešto za sebe, Izbor se sveo na ovo i Mazdu 3 (ovaj sajamski model).

Slika
Rodjak vozio sluzbenu prethodnu generaciju. 1.6d. Presao 250kkm 0 problema. Sad dobio novu 2.0d, odusevljen je autom.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

A svi znamo da je najbolji auto, koji?
Korisnikov avatar
Dzona
Reactions:
Pridružio se: 16 Nov 2023, 10:01
Garaža: VW Arteon 2.0TDi

Post od Dzona »

Iskreno za all-rounder vozilo koje bi se dosta koristilo i po gradu - istražio bih ponude za C4.
Odličan auto za naše gradske saobraćajnice (znamo u kakvom su stanju, a C4 je dosta udoban i dobro izolovan auto, plus je povišen što itekako znači)
Takođe je dosta dobar i sa ponudom prostora i dobro podnosi duge vožnje.

Sa onim sedištima u boljim paketima opreme - nećete mnogo brinuti kako prelazite tramvajske šine

Ali nije sportista i vozna dinamika je skroz prebačena na komfor (a to mnogima smeta).

Citroen je sada 'budget friendly' opcija kod Stellantis-a

A Octavius je baš spoj onoga što Škoda forsira - neverovatno praktičan auto. Srednja veličina, sa izuzetnom ponudom prostora i već proverenim rešenjima. Najveća mana je što za malo bolju opremu ode cena na 30k
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Realno u srednjem paketu moze da se dobije 99% stvari koje trebaju i da se uklopi u 25-26k sto opet nije strasno.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Do juce je AT klima bila dodatna oprema.

Gesendet von meinem Blauwei mit Tapatalk

Korisnikov avatar
noob
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:24
Garaža: VW Tiguan

Post od noob »

Oktavia jedino je malo duža, dužao od Tiguana.
Drushkan
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2017, 23:02

Post od Drushkan »

bookmaker napisao:Jasno mi je da je pokretač teme napisao B segment, mada se odavno odstupilo od toga.

Zašto niko ne pominje Octaviu Selection, 1.5 TSI benzinac, 110 kW, 6-stepeni manuelni menjač ?

To izađe oko 26k €, ova boja :D Gledam nešto za sebe, Izbor se sveo na ovo i Mazdu 3 (ovaj sajamski model).

Slika
Gledam sad oglase, kad su podigli tako cene mazdi 3? Cena u prime line je bila 23 560e, pa podigli pre mesec dana na 24 600, a sad na 26 560, nisu normlani. Zbog sajma svi puštaju, oni podižu. Centar line bio 25 600,, sad je dogurao do 28 600...
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Pa daće “sajamski popust”, tj. staru cenu.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Pa da klasika pred sajam podigli i onda kao na sajmu popust a u stvari ti vrate tu staru cenu, tako se radi i kad su neka snizenja u radnjama, isprati bas sad na sajmu koja ce sajamska cena biti ali vrv ce biti neka od tih prethodnih
Korisnikov avatar
bookmaker
Pobednik Garaža - Classic lige
Reactions:
Pridružio se: 09 Maj 2019, 02:34
Garaža: Ford Fiesta 1.1 70ks 2019.

Post od bookmaker »

Ja ne vidim da se nešto cena menja, pratim nekih 2 meseca.

Što se mene tiče Oktavia mora da otpadne zbog parkinga koji imam (širina je upitna), a i generalno zbog parkinga po gradu uopšte. Pri tom Oktavia se jedino meni sviđa u porodici, ostatak je gleda sa nekakvim gnušanjem :kuku:

Update, žena ne bi limuzinu i najviše naginje ka Mazdi CX30, ne zanima je što je registracija skupa (ako sam dobro razumeo zbog 2,5l motora to izlazi ohoho sada).

To naravno penje budžet na 28k € ali šta da se radi. Ako stvarno uleti neki popust na sajmu možda i bude nešto, ovako može malo i da se sačeka.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Pošto je mild hibrid registracija nije skupa. Drugo pitanje je da li može propis da se promeni danas sutra i da ostaneš u problemu. Jeste rizik ali koliki, to ne može niko da ti kaže.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Registracija je oko 30k, već objašnjeno zašto. Ne verujem da će to nešto menjati. Ionako je pritisak da se što više subvencionišu elektrifikovana vozila.

Kolega je uzeo baš CX-30 2.5 nešto oko ove godine. Čekam da se registruje na forum pa da napiše utiske.

Tebi ako nešto znači mogu ti dati kontakt u Mazdi pa da pitaš koji su uslovi sad zbog sajma.

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
bookmaker
Reactions:

Post od bookmaker »

Slobodno šalji preko poruke. Pozvaću se na Garaža forum ako nije problem. :D
Drushkan
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2017, 23:02

Post od Drushkan »

Cena jeste otišla na gore jer sam išao sa burazerom da gleda limuzinu, i cene su bile te što sam napisao, dok je cx 30 bio kao i uvek skuplji, za oko 1000e cini mi se ,to je bilo negde krajem januara.
Moguce da su podigli jer sa zbog sajma nude beskamatno finansiranje, koje jelte nije nikad besplatno...
R
Korisnikov avatar
bookmaker
Reactions:

Post od bookmaker »

Verovatno je tako, Mazde nisam razmatrao puno, tek kasnije.
Međutim, dilema i dalje postoji :glavomuzid:
Pitam neki LLM (AI), vezano za CX-30 i Oktaviu, a on mi napiše sledeće, vezano za usko parking mesto od 2.35m. Napisao sam mu da bi mesečni prosek (bez putovanja do Beča, 2-3 puta godišnje, more naravno, Peloponez je bio činimi se najduža relacija koju sam vozio) bio oko 1200km autoput i oko 200-300lm grad i magistrala.
Tu si u zanimljivoj situaciji: Mazda CX-30 ti deluje "uže" jer je vizuelno kompaktna, ali brojke govore drugačije.
Evo direktnog poređenja širine (bez retrovizora) koje će te možda iznenaditi:
Škoda Octavia (A8): 1.829 mm
Mazda CX-30: 1.795 mm
Razlika: Samo 3,4 cm.
Na parkingu od 2,35 m, ta 3,4 cm znače da ćeš sa Mazdom imati po 1,7 cm više prostora sa svake strane. To je bukvalno debljina jednog prsta. Da li je to vredno odustajanja od tvoj prvog izbora (Octavie)? Verovatno ne, a evo i zašto:
Zašto je Octavia Selection možda ipak bolja za 1200 km auto-puta:
Međuosovinsko rastojanje: Octavia je znatno duža (2.686 mm naspram 2.655 mm kod Mazde). Na auto-putu, duži auto je stabilniji, manje "poskakuje" i nudi neuporedivo više mesta na zadnjoj klupi.
Prtljažnik: Ako ideš na put od 1200 km, Octavia nudi 600 litara, dok Mazda nudi 430 litara. To je ogromna razlika u praktičnosti.
Aerodinamika: Octavia je niža i "pegla" vazduh bolje od CX-30, što znači manje buke vetra i manju potrošnju na velikim brzinama.
Trik sa širinom koji niko ne gleda:
Problem kod tvog parkinga nisu centimetri školjke, već oblik vrata.
Mazda CX-30 ima veoma debela i "mesnata" vrata. Da bi izašao iz nje, moraš ih otvoriti pod određenim uglom.
Octavia ima nešto tanja vrata koja se lakše otvaraju u uskim prostorima, a senzori su joj hirurški precizni.
Moj predlog:
Ako ti je budžet oko 28.000 – 30.000 € (koliko košta Homura ili Octavia Selection sa solidnim motorom), nemoj bežati od Octavie zbog 3 cm širine.
Nudio mi je i alternative tipa T-Roc i Škoda Kamiq ali se meni te "kockice" najmanje sviđaju (ne odbacujem ih, naravno).

Moram da doteram oba i isprobam na licu mesta. Imam opcije za to.
Odgovori