Nov automobil - budžet 25k

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
pedalaš
Reactions:
Pridružio se: 02 Okt 2023, 14:01

Re: Nov automobil - budžet 25k

Post od pedalaš »

Saša napisao: 08 Mar 2026, 12:11 Pa ko bi to želeo? To će kupiti samo neko totalno nesvestan problema. Ja iz predstrožnosti više nikad ne bih uzeo nijedan od njih.
Ja sam par puta u skorije vreme razgovarao sa nekim prijateljima koji su već duže vreme "nanišanili" baš Fronteru kao moguće sledeće njihovo vozilo, pri čemu apsolutno nisu u toku sa savremenim automobilima.

Zbog svoje mirne savesti sam ih u dva navrata detaljno upozorio na 1,2 MHEV (da za sada nema dokaza da je po bilo čemu faličan (motor i/ili menjač), ali "da vuče poreklo iz jako loše porodice", tj. da je nastao na bazi motora koji je četiri godine zaredom osvojao nagradu kao motor godine u svojoj kategoriji, a onda je vreme pokazao da je verovatno najproblematičniji motor u poslednjoj deceniji u Evropi).

To što sam im rekao ih nije ni najmanje zabrinulo ( "Šta nas briga, pa, ima garanciju ..." ). Nju je više interesovalo da li ima "topao i ušuškan enterijer", a njega je brinulo da li je onaj gepek dovoljno veliki za njihove želje i šta bi od gepeka ostalo kada unutra ubaci i rezervni točak. I oduševio se kada sam mu rekao da se kod Frontere (kao opcija) ćopavi "veša" (putem vitla) ispod zadnjeg dela i bude odozdo "zalepljen" za pod (što je sistem koji je PSA i ranije koristio na nekim vozilima).
ChobbyNS
Reactions:
Pridružio se: 30 Avg 2017, 15:25
Garaža: Lancia Delta 1.4 tjet

Post od ChobbyNS »

Saša napisao: 13 Feb 2026, 22:35
OMP napisao: Meni cela prica kupovine novog auta za 12k km godisnje i krace relacije nema nikakvog smisla, to je bas bacanje para, nov auto valjda kupujes da ga koristis dosta a pre svega za putovanja ne za po lokalu jer u suprotnom svaki proveren, mladji i dobro odrzavan polovnjak za manje love ce vrsiti posao i vise nego dobro ali dobro stvar izbora
Razmišljaš tako jer auto gledaš dobrim/većim delom kroz tu nesrećnu prizmu gubitka vrednosti. Moj mlađi brat je isto takav - kada sam kupovao Punta smatrao je da sam lud što dajem preko 9.000 evra (tada u to vreme) za njega - “kakav polovnjak /mnogo bolji auto mogu da kupim za te pare”. Posle 15 godina ja i dalje imam taj auto, služi me i dalje perfektno, a on je za isto vreme promenio bukvalno 15 automobila i izgubio je (kada se podvuče crta) puno više od mene (popravke + plus je naravno isto imao gubitke vrednosti) a pritom nikad nije imao 100% pouzdan auto. I danas kada može sebi da priušti novo - opet daje preko 30.000 evra na polovnjaka. Za mene je to sumanuto. Gubitak vrednosti auromobila me lično ne interesuje, kupujem novo da me besprekorno služi dugi niz godina, kupujem ga za svoj gušt i uživanje (koliko mogu da se “protegnem”, naravno) i to je to. Kada budem spreman za sledeći nov auto - stari mogu i da poklonim nekom u familiji a da ne trepnem. Pritom nisam nikakav bogataš, da se razumemo, živim od srpske plate kao i većina ljudi ovde. Inače, sa dva auta sada prelazimo oko 30-35.000 km godišnje.
Ima logike i ovo tvoje naravno, ali ti si 10 godina vozio punta a on promenio boga oca premijum auta i uzivao u carima, dobre izolacije, snage, automatskog menjaca, razne opreme.
Nekome je auto samo od A do B, a neko zeli da uziva u nekim drugim stvarima koje automobili nude.
Sve ima svoje.
Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Post od srdjanyo »

Poslednjih par postova, zaključak je da su svi u pravu i imaju jake argumente. Kao što neko reče, kupovina automobila (polovnog ili novog) nikako nije razumna odluka već emocionalna. Posebno novog, posebno "na našim prostorima".
Neko voli novac više od auta, pa mu je kupovina auta nužno zlo i obrnuto.
Evo, moj primer sa bližim ljudima. Nekoliko njih misli da sam za ovaj novac mogao da kupim neku nekretninu i da je potpuno suludo keširati više od 12 do 15000 € (naravno iz slamarice ne iz skupog refinansirajućeg kredita na 6 godina) da bi kupio auto koji "gubi 30% vrednosti kad ga izvezeš iz salona".
Nekome je drago, neko te pita šta će tebi nov auto... I tako. Svi smo mi individue i to je ono što život čini interesantnim.

Послато са SM-S926B помоћу Тапатока

Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

Samo pare koje potrosis su tvoje :mrgreen:

Meni licno ima smisla i kupovati novo i kupovati polovnjake. I mislim da treba raditi i jedno i drugo istovremeno. Kupis bolji, veci porodicni auto kao nov, a onda odes i spiskas pare na poptuno iracionalni auto, koji je zanimljiv. Pokvari se, boze moj, ostavis ga u garazi pa kad se popravi.. ako se ne isplati, prodas. Sledeci.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

@srdjanyo
Da, komotno si mogao uzeti nekretninu, npr. garažu od 15 kvadrata ili ruševnu kuću u Svilošu.

Sent from my SM-S916B using Tapatalk

BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

Saša napisao:Pa ko bi to želeo? To će kupiti samo neko totalno nesvestan problema. Ja iz predstrožnosti više nikad ne bih uzeo nijedan od njih.
Po toj logici , nakon fijaska Renaulta dvehiljaditih sa dizel motorima 1.5 kojima se krunila osovina pumpe i sjebavala dizne redom pa bacala vlasnike u velike troskove dok nisu zamenili pumpom drugog proizvidjaca, kao i u 1.9dci motorima, pogotovo na Scenicu 2 generacije, gde se desavalo da se radilice naprave nenadano havariju motora i radile se generalne svako malo, onda niko ne bi iz predostroznosti nikad vise kupovao renoe!?
Au bre Sale, ajmo malo realnosti i razuma.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

Ja već jednom pomenuh, meni ne ide u istu rečenicu forsiranje novog auta i forsiranje pouzdanosti. Pa valjda upravo zato kupuješ nov auto da ne bi mislio o tome. Inače ako su na tim 1.2 sve te stvari izmenjene, ne vidim razlog da se ne kupi (ako se kupuje nov auto sa svim tim revidiranim komponentama). Što reče @BigMazzy, Reno je imao na globalnom nivou poznat problem sa 1.5 dci, pa je taj motor posle postao jedan od najpouzdanijih dizela.
Имам једно потпитање...
Korisnikov avatar
Dzona
Reactions:
Pridružio se: 16 Nov 2023, 10:01
Garaža: VW Arteon 2.0TDi

Post od Dzona »

Najnoviji 1.2 (od 2023e) tj ova mhev verzija koristi lanac. To je, kako kaže Peugeot, temeljno redizajnirana verzija koja adresira dobro poznate probleme...

Verujem da je sada motor daleko pouzdaniji, jedino što je ovaj menjač (srce 'mlakog' hibrida) nepoznanica. Sada se umesto Aisin AT menjača koristi DCT (eDCS6) menjač sa 6 brzina i koji u sebi ima integrisan elektromotor...
Za sada ima baš pozitivne kritike kako ceo sklop radi, ali i dalje nedovoljno vremena je prošlo da bi se videlo da li je pouzdan
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: CL203 C160, PUG Expert 2.0hdi

Post od Darko »

Neverovatno je da jedan ceo udruzeni automobilski koncern (pezo, citroen, opel, fiat, alfa..) bazira vecinu proizvoda samo na tom jednom nesrecnom trocilindricnom 1.2 motoru. Bukvalno ide od pezoa 108 do citroena C5.
Nekad je samo jedan model imao 10tak motora u ponudi. (Recimo golf 4).
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

To je bilo nekad, kad je tekla reka para iz Kine. Sad ni VW nema ni blizu toliko motora u ponudi.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Odgovori