Plate i životni standard u razvijenim zemljama
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: CL203 C160, PUG Expert 2.0hdi
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Koji matrix.
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Voz jeste nenormalno skup, ali mora da postoje neke mesečne karte, nešto što je povoljnije ako ga koristiš svaki dan?
Ma, Gari je upao u neki svoj Matrix.
Gesendet von meinem Blauwei mit Tapatalk
Gesendet von meinem Blauwei mit Tapatalk
Postoji mesecna ali je oko 500 funti, kolega putuje tako iz Ascott-a koji je malo bliži. Kirija/cena nekretnina ti je tamo dosta jeftinija nego u centralnom Londonu (gde ionako lagano putujes 45 minuta do posla svakako), dobre su škole i miran je život, pa se dosta ljudi s porodicama odlučuje da se preseli van Londona
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
500 funti mesecna
Sta se dobije za te pare osim guzve?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sta se dobije za te pare osim guzve?Sent from my iPhone using Tapatalk
- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Ja sam od onog klipa sa nekim kvarom na CX-30 počeo rednovno da ga pratim. Kakav je ono javašluk u Engleskoj, dobar dan je 100 funti. Nema šta ti ne naplate.
A najviše sam se zapanjio oko nekretnina, što kaže da 99% stanova se prodaje da ti budeš vlasnik stana, ali nisi vlasnik zemljišta na kom je stan, nego to zakupiš na 99 godina. Pa kad padne ispod 80 godina taj lizing onda gubiš vrednost stana, pa onda moraš da obnoviš ugovor i produžiš lizing na 200 godina. Kao deca da se igraju jbt. Kao monopol da igraš. Katastrofa.
I kad je rekao da jedva čeka da padne kiša jer tada bude toplije
Jbt ja ovde ludim zbog kiše, al vidim da ima i gorih podneblja. Tačno se treba u Španiju preseliti i gotovo.
A najviše sam se zapanjio oko nekretnina, što kaže da 99% stanova se prodaje da ti budeš vlasnik stana, ali nisi vlasnik zemljišta na kom je stan, nego to zakupiš na 99 godina. Pa kad padne ispod 80 godina taj lizing onda gubiš vrednost stana, pa onda moraš da obnoviš ugovor i produžiš lizing na 200 godina. Kao deca da se igraju jbt. Kao monopol da igraš. Katastrofa.
I kad je rekao da jedva čeka da padne kiša jer tada bude toplije
Jbt ja ovde ludim zbog kiše, al vidim da ima i gorih podneblja. Tačno se treba u Španiju preseliti i gotovo.
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Mediteran najbolja regija na planeti
Saša napisao: 16 Feb 2026, 12:42Verovatno žive u nekom od bezbroj novih blokova (koji tamo niču bukvalno kao pečurke posle kiše i veliki deo ih zjapi prazan) pa još nisu priključeni na grejanje. Pogledao sam inače ceo video i to je otprilike neka paralela sa našim ljudima koji ovde ovde u IT industriji. Prosečan Kinez ima daleko manja primanja (5-6x) od ovog u videu.ljuba napisao: 15 Feb 2026, 20:11 Sve lepo i relativno jeftino a nemaju grejanje u kući i sede stalno u jaknama![]()
U moje vreme - pre 2000 u Beogradu niko nije bio vlasnik zemljista nego su dobijali na koriscenje, bar je tako bilo. Kako je sada ne znam. Inace Amsterdam ima istu pricu. Opstina je vlasnik 95% zemljista i naplcuje njegovo koriscenj (Efpakt), a po Holandiji dosta crkava ima veliko zemljiste koje izdaje drugima. Nove zemlje (isusivanjem) cesto nemaju velike vlasnike pa moze da se kupi vlasnistvo nad zemljom.
Kada sam kupovao stan imao sam opciju da placam zemljiste 2300 eur godisnje indeksirano ili da uzmem zemljiste na 50 godina (ako se dobro secam 36.000 eur izabrao). U medjugremenu mi je Amsterdam ponudio da otkupim zemljiste do 100 godina (8000 eur), ili da uzmem indeksirano godisnje placanje od 200 eur godisnje - sto sam i izabrao - od 50 kada mi istekne inicijalni zakup)
Kada sam kupovao stan imao sam opciju da placam zemljiste 2300 eur godisnje indeksirano ili da uzmem zemljiste na 50 godina (ako se dobro secam 36.000 eur izabrao). U medjugremenu mi je Amsterdam ponudio da otkupim zemljiste do 100 godina (8000 eur), ili da uzmem indeksirano godisnje placanje od 200 eur godisnje - sto sam i izabrao - od 50 kada mi istekne inicijalni zakup)
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Octa IV RS
- Kontakt:
Evo jednog interesantnog primera plate u CH. Radnik na izgradnji puteva, 33 godine starosti, 17 godina iskustva. Poprilicno lepa plata, ali i tezak fizicki posao. Ovakve plate cesto zaradjuju i inzenjeri na primer, mozda na malo nizem nivou, losijim firmama, sa manje iskustva i u manje skupljim gradovima. Od neto napisane plate se odbija jos porez, cenim oko 500 CHF +- i zdravstveno koje placa svako od plate, od 300 CHF pa na vise.
- Prikačeni fajlovi
-
- IMG_20260310_232154.jpg (67.64 KiB) Pogledano 288 puta

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Što mu dođe kao nekih >3500€ netto u Nemačkoj? S obzirom na cene svega u CH i s obzirom da mora da plati porez i zdravstvo?
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Octa IV RS
- Kontakt:
Nisam bas siguran. Dosta stvari se priblizilo ili kosta isto kao u Nemackoj sad vec. Narocito ako stan rentas u Berlinu ili slicnom gradu. Pogledas na Numbeo ti sve pise, mozes da uporedis gradove sto se cena tice. Uz to franak je sve jaci i jaci. Pre korone je bilo 0.9 eura franak, sad je obrnuto.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- TheWickerMan
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
- Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Spider
Kako 3500€? Ovo bi trebalo da je čisto malo preko 5000 chf.Gaginh0 napisao: 11 Mar 2026, 06:02 Što mu dođe kao nekih >3500€ netto u Nemačkoj? S obzirom na cene svega u CH i s obzirom da mora da plati porez i zdravstvo?
Nije to Nemačka pa da uzmu 50% za porez