Tesla automobili

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Re: Tesla automobili

Post od ljuba »

Lepo je biti ponosan na EU. Ali na zalost u debelom smo zaostatku od ostalog sveta. Vecina proizvodnje se sele negde drugde zbog regulativa (zelenih, finansiskih) i cene energije. Startup-ovi se slabo otvaraju isto zbog regulativa kao i finansiskog dela koji je posebno nepovoljan u Evropi. Nema bas mnogo svetlih tacki. A sama Tesla kaze da njihov primarni proizvod nije ni auto ni software vec fabrika za proizvodnju (gigafabrike) istih, kao i fleksibilnost i inovativnost. Sto donosi sa sobom mnogo problema i prednosti :)

PS: Sto se tice poreza ako se secas SFRJ-a i kako je sve bilo skupo - razvaljeno od poreza i terifa (carina) zbog protekcionizma i zastite sloboda :) to je slicno tome ...
Korisnikov avatar
noob
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:24
Garaža: VW Tiguan

Post od noob »

Dzoni_m napisao: 25 Feb 2026, 08:07 Apsoultno nije tako. Evropa ne kaska ni za kim jer US pokusava da izmisli novu granu kako bi svoju money printing masinu drzala ukljucenom. I kao i uvek fake it till make it je njihov moto. Poluproizvodi a onda kada dodju do faze da je to zaista upotrebljivo, to je vec komoditet dostupan svima i onda ih svako pravi kako hoces.
Self driving nije nikakva buducnost, pogotovu ne u obliku u kome je Tesla predstvalja. To sto se Tesla “entuzijasti” loze, njihov problem. Prodaja Tesli je u slobodnom padu, i direktno zavisi od subvencija. Ko hoce da se transportuje, a da ne vozi, ima voz, podzemnu, taxi, autobus, tramvaj. Auto mora da ima vozaca, a ne da jos vise zakrcimo gradove i puteve autmobilima koji bezveze idu tamo vamo, jer je nekom “mrsko” da se vozi javnim prevozom. Taj elitizam iz glave da se izbije.
To sto internet bruji i AI je svuda, i dalje 99% ljudi ne zna sta je to u stvari i kako radi. Kada bi znali shvatili bi da su obecanja prazna. Ti si developer (ako se ne varam) znas sta se desava ispod haube LLM-a. Zasto mislis da je to pretnja bilo cemu?
Kina sluzi tu kao strasilo. Varijanta “Ako nam drzava ne da pare, Kinezi ce nas prestici, a to nije nacionalni interes”. A sve da bi se pojedinci bogatili. A kinezi imaju svojih problema + sto inovacije kod njih ne postoje. Oni samo jeftino naprave ono sto zapad trazi ili sto misle da ce naterati zapd da potrosi jos vise para poreskih obveznika. Tipican primer: space race 2. Kina rekla idemo na Mesec, evo NASA gura Artemis ko da sutra ne postoji. A nije bio interesentan decenijama.

Zato EU ima drugi pristup, ne zele nove Mask-ove, Bezose i sl. Nego ih razvale porezom. Kao sto treba. Evropa je vecinom social-demokratija. Ono sto US nikada nece niti zeli biti, kao ni Kina. Dakle sredina izmedju ova dva kome se to ne svidja kao sto rekoh ima druge dve krajnosti.

U zemlje demokratije niju to odavno, počeli su javno da ne priznaju izbore predsednika ako im ne odgovara, odavno su postali samo lični interesi pojedinaca koji vode EU, uostalom Ukrajina je dobar primer kako gurneš nekog u rat, obećaš mu sve a ti samo gini za nas, a mi zarađujemo na vojnoj industriji a posle na izgradnji.

FSD u Tesli nije budućnost kako to priznaje i sam i Jura, to je sadašnjost, a ta sadašnjost je odavno, FSD imas na S iz 2016 god. Lepo je Jura objasnio koliko Tesla prikupi informacija u sekundi, čovek je beznačajan, i tu je ono gde je Tesla bolji od Kineza a to je softver. Budućnost su rakete i izleti na Mars.
Poslednja izmena od noob u 25 Feb 2026, 08:31, izmenjeno 1 put ukupno.
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

Najnovija ideja Elona dok duva nije bas nesto po celu bi ekonomija trebala da se upravlja kao i konkurencija.
Sta je to u tom procesu proizvodnje bolje od ostalih fabrika po Japanu, Evropi i sl? I bas ta promena narativa: prvo su auto industrija pa nisu pa su softwer kompanija pa nisu pa su prioizvodnja i sta je sledece?

Slazem se ja da su u nekim stvarima preterali u Evropi, ali u Evropi uglavnom imas velike kljucne za razvoj tehnologije firme. Te firme prodaju drugim firmama ne krajnjem kupcu. Zato ne zas za njih i zato se cini da “evropa nista ne proizvodi”.
Sa druge strane, cilj drustva je da ljudi zive sigurno, dobro i da neka sugurnost (posao, zdravlje, zakon i sl) i safety net postoji.
I Kina i US su na nivou plemenske zajednice oko tih pitanja. Iako se US reklamira drugacije.

Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Korisnikov avatar
Dzona
Reactions:
Pridružio se: 16 Nov 2023, 10:01
Garaža: VW Arteon 2.0TDi

Post od Dzona »

Dzoni_m napisao: 25 Feb 2026, 08:07 To sto internet bruji i AI je svuda, i dalje 99% ljudi ne zna sta je to u stvari i kako radi. Kada bi znali shvatili bi da su obecanja prazna. Ti si developer (ako se ne varam) znas sta se desava ispod haube LLM-a. Zasto mislis da je to pretnja bilo cemu?
System architect sada... tj više sam usmeren na orkestriranje tima (tj više malih timova) koji rade na proizvodu.

Znam kako radi, i sve je bolje što se tiče alata koji pomažu ljudima... Čovek, pametan čovek je i dalje ne zamenljiv i neće biti us korijoj budućnosti. Međutim stvari koje jesu rutina, može itekako pomoći i zameniti osobe koji obavljaju rutinski posao. Video sam sada kako koriste (Ameri) AI alate u građevini i oduševljen sam kako to funkcioniše. Naravno nije sve to bajno i nije tako jednostavno, ali inženjeri itekako rade sa tim alatima, i njima ubrzava posao. Kod nas, a i u Evropi svi se nešto nećkaju i uopšte se i ne trude da nauče i pokušaju korišćenje nekih alata (jer to jesu alati)

Da ne bih mnogo dužio, ono što se vidi na kilometar - Ameri mnogo lakše prihvataju i kreću u implementaciju nečega bez mnogo administrativnih kočenja. Dok se u Evropi sve više i više budži administrativni frankeštajn koji će nas sve sputati u ludilo papirologije i poreza.

Te firme koje spominješ u Evropi koje prodaju drugim firmama - pogledaj bilo koju od njih - sve one zavise ili neko iz US stoji iza toga... SAP, ASML, Bio giganti, auto industrija... Da nije tako, ne bi Evropa bila paralizovana i prihvatala izuzetno nepovoljne Trampove uslove
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Prosle godine u decembru bio na nekoj konferenciji u Amsterdamu, i bas sam bio na predavanju tema geoploliticke tenzije Evropa / svet. Zakljucak je bio da smo u strasno losem polozaju, da vecinu proizvoda koristimo iz Amerike (IT) ili Kine / Indije (Farmaceutika, i sve ostalo), ali da moramo - regulativom - da nateramo na prvom mestu lokalnu upravu - pa posle i sve firme da (pocnu da) koriste Evropske proizvode / hosting. Stanje i buducnost je crna ali svi moramo da radimo na tome :)

E da i ona stara prica. Evropa je izmislila ili prva pocela mnoge stvari (Linux, Nokia, ASM ...) a Amerika ih bolje unovcila i implementirala ....
Poslednja izmena od ljuba u 25 Feb 2026, 09:06, izmenjeno 1 put ukupno.
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:

Post od Dzoni_m »

Dzona napisao: 25 Feb 2026, 08:39
Znam kako radi, i sve je bolje što se tiče alata koji pomažu ljudima... Čovek, pametan čovek je i dalje ne zamenljiv i neće biti us korijoj budućnosti. Međutim stvari koje jesu rutina, može itekako pomoći i zameniti osobe koji obavljaju rutinski posao. Video sam sada kako koriste (Ameri) AI alate u građevini i oduševljen sam kako to funkcioniše. Naravno nije sve to bajno i nije tako jednostavno, ali inženjeri itekako rade sa tim alatima, i njima ubrzava posao. Kod nas, a i u Evropi svi se nešto nećkaju i uopšte se i ne trude da nauče i pokušaju korišćenje nekih alata (jer to jesu alati)
Eto ako razumes i sam kazes da je to alat (sa cime se slazem, ponavljanje repetativnih poslova nema razloga covek da radi) zasto mislis da ce nesto epohalno da se desi? Jer prvo sta ce u US da se uradi je da se otpusti pola fime. Da bi bio na ISTOM ucinku. Jer ih samo zanima cena deonica i kako da se preko noci obogati. To je American dream, bio uvek. Nista lose, samo, zasto mislis da je to dobro za vecinu populacije?
Dzona napisao: 25 Feb 2026, 08:39 Da ne bih mnogo dužio, ono što se vidi na kilometar - Ameri mnogo lakše prihvataju i kreću u implementaciju nečega bez mnogo administrativnih kočenja. Dok se u Evropi sve više i više budži administrativni frankeštajn koji će nas sve sputati u ludilo papirologije i poreza.
Kao neko ko provodi dane implementirajuci DORA i sl novotarije pravila i regulacije EU (ne zeljom vec takav mi posao), mogu samo da ti kazem da nije bas tako. Firme se bune jer nece da rade kako treba tj hoce da muljaju i da ih niko ne poziva na odgovornost. Pogotovu US based. Oni hoce da budu kauboji i da rade kako im je volja tj kako se nekom tipa Elon digne tog jutra i da moze svoje frustracije da istresa. Ta pravila su bukvalno smesna i bazicna, ali onda ne mozes da se pravis da ih ne znas i auditor ima pravo da te istrese iz gaca ako ih ne postujes.
Citam pre neki dan gospoda iz Deutche Bank se bune jer ih drzava ogranicava i ne dozvoljava da "slobodno deluju na trzistu". A onda se nadje jedan pametan koji ih pita za 2008-mu kako su dospeli u sitauciju tada? Bili ste deregulisani, pa je narod placao vasa sra*a.
O tome se radi, pravila i ogrnicenja se postave ili pre pizdarije ili posle. Moj jedini problem sa svim tim je primena. Polomimo se i onda dodje MS ili AWS i ne jebe, plati par milki kaznu i teraj dalje. Svesno krse. Za to treba zabraniti poslovanje. Kada otvaraju ogranak u kini, manji su od makovog zrna cak i saradjuju sa drzavom.
Dzona napisao: 25 Feb 2026, 08:39 Te firme koje spominješ u Evropi koje prodaju drugim firmama - pogledaj bilo koju od njih - sve one zavise ili neko iz US stoji iza toga... SAP, ASML, Bio giganti, auto industrija... Da nije tako, ne bi Evropa bila paralizovana i prihvatala izuzetno nepovoljne Trampove uslove
Prvo tako i treba da bude. EU da zavisi od US i obrnuto. Negde imas jednu prednost negde drugo ali postuj pravila na trzistu gde poslujes.
A sto se tice "Trampovih uslova" taj ne zna gde se nalazi. I klasnicna zamka kao da su svi izgubli rezonovanje: tarife placaju US korisnici. On je US firmama i gradjanima uveo carine. Moze on da ih zove kako hoce, oni ih placaju. Ostatak sveta sa tim nema nista.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Jaka regulativa je dobra i losa. Moj bivi sef je govorio da samo nenormalni ljudi zele progres - posto vecina ljudi zele da ostane uvek kao sto jeste. A sa progresom ne znas gde ces otici. Sto je vise nego tacno. Vise rizika donosi i vise uspeha, ali moze da dovede i do svacega ostalog ....
Korisnikov avatar
Dzona
Reactions:

Post od Dzona »

Dzoni_m napisao: 25 Feb 2026, 09:01

Eto ako razumes i sam kazes da je to alat (sa cime se slazem, ponavljanje repetativnih poslova nema razloga covek da radi) zasto mislis da ce nesto epohalno da se desi? Jer prvo sta ce u US da se uradi je da se otpusti pola fime. Da bi bio na ISTOM ucinku. Jer ih samo zanima cena deonica i kako da se preko noci obogati. To je American dream, bio uvek. Nista lose, samo, zasto mislis da je to dobro za vecinu populacije?
U US i dalje postoji inicijativa i preduzetništvo.
Daleko bilo da ja branim nešto njihov sistem, ali oduvek je bilo da uljuljkani ljudi ne daju ni promil svoje sposobnosti. Uljuljkani ljudi, kakvi smo u Evropi postali, ne mogu dati neki svoj "optimum" (ne govorim o maksimumu).
Radili smo i radimo projekte za neke Evropske partnere u sektoru komunikacija, ono je ludnica koliko vremena to oduzima. Raznorazni sastanci, papirologija, reguative - prođe ogromno vreme dok se krene sa implementacijom (a u tom vremenskom periodu se mnoge promene dese). Bukvalnos e čeka posle mesecima da se dodđe do odgovornih koji treba da odobre projekat
Dok iste te stvari sa Amerikancima završavamo daleko daleko brže

Vezano za AI, da se vratimo na "temu" FSD - ja ne vidim zašto pesimizam. Da li je saobraćaj dobro regulisan u državama severne Amerike i Evrope? Da li je postoje sistemi koji itekako dobro detektuju pešake, promene ponašanja drugih učesnika u saobraćaju?
Dešava se uvek nešto neočekivano u saobraćaju - da, dešava se. Ali i sada ovaj Teslin sistem je itekako koristan i može se upotrebljavati da, čak i u Hrvatskoj, odvozi rutu od tačke A do tačke B uz minimalnu intervenciju čoveka.
Šta ćemo onda sa dobro "utabanim" rutama recimo između Lidl Logističkih čvorišta(distributivnih centara) i njihovih većih prodavnica?Ja ovo vidim itekako kao deo koji može da se obavi sa FSD-om u bliskoj budućnosti i u Srb
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

Meni takođe nije jasno da se ljudi oduševljavaju i podržavaju tu njegovu "carinu" (to su sankcije, zato i napisah pod navodnicima), a nisu svesni da on time svoj narod najviše yebe. Upravo to što reče Džoni, logično je da Evropa i US zavise jedna od druge, problem je kad se neko osili pa misli da je samostalniji nego što jeste.

A što se AI-a tiče, treba još dosta da razvoja prođe (namerno ne pišem vremena, jer nisam iz te struke, pa ne znam za koliko vremena neke stvari mogu uznapredovati), ali bar što se tiče pomenute građevine, ne može AI tu da priđe još dugo vremena ljudskom faktoru. Takođe, što se te struke tiče, ne treba mešati robotizaciju kojecega i AI, robotizacije ima uveliko i uglavnom služi za ono za šta i treba da služi, da ubrza procese koji ne zahtevaju ljudski faktor u svom toku (prosto rečeno, kažeš robotu šta da radi i on radi), ali daleko je od eliminacije ljudskog faktora.
Имам једно потпитање...
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

a nisu svesni da on time svoj narod najviše yebe.
A imaju i dalje najjeftinije kompjutere / tablete kao i vecinu ostalih proizvoda. Njima je roba i dalje bar 20% jeftinija nego u EU :). Ne mozes da budes svestan kada se nista nije promenilo... Jedino kada uvozis direktno iz inostranstva osetis - sto mi iz EU znamo vec decenijama :)

PS: A sto se tice AI-a stvarno se neki put osecam kao u SF prici. Programiram zadnjih 45 godina pa znam sta pricam. Ja koristim AI na najnizem mogucem nivou - zato sto tako zelim. Ali citanje mojih misli se popeo na zastrasujuci nivo ....
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:

Post od Dzoni_m »

@ljuba jeste ako ne placas porez na promet. Oni cene prikazuju bez poreza, jer su razlicite po saveznim drzavama. Negde se i ne placaju (npr Montana, ja tamo registrovao PSN nalog na hotel neki i kupujem igre bez poreza). Iako tax return zvanicno ne postoji, postoje firme koje to odrade, tipa povuku da je on-line kupovina iz Texasa ili Montane i sl. Mada iskreno, cene su toliko slicne za iste uredjaje da ne ne isplati zezati se sa time. Doduse ne znam koliko vas u NL cepaju. Isplati se za licence i pretplate.
To za AI, pa to je problem, ti dobijes gotovo ono sto vec odprilike znas kako da resis. Naravno da neces pamtiti sintaksu za nesto sto koristis vrlo retko, ili lako mozes da se zeznes (ko je rekao regex :mrgreen: ), umesto da citas dokumentaciju pitas onog ko je "procitao". Meni je to dobar dill. Ali nesto novo i kreativno (AGI) e za to cemo malo da sacekamo, a ako je verovati naucnicima koji su u neuralnim mrezama i LLM modelima vec vise decenija, nikad na ovom stepenu razvoja. A nije da nisu upozoravali. Ovo je samo bio lep nacin kako uzeti novac, jer dalje skaliranje je nemoguce.

@Dzona ja licno mislim da preduzetnistvo nije problem, tj ima toga dosta. Velicina "preduzeca" jeste razlicita. Ugalvnom, u US cim napreve dovoljno pompe, izlaz na berzu i krece pumpanje pa do sledeceg izvestaja cim nepovoljnosti krenu, veliki se izvalce, mali akcionari nahebu i sl. Zato tamo ljudi bankrotiraju 3-4-5 puta u zivotu. Evropa je drugacija i ne vidim ja da je to bolje ili losije. Prosto, okruzenje zasnovano na razlicitim principima.

Sto se tice FSD i Tesle, neka oni razvijaju sto god zele ali sve dok vozac sedi na mestu vozaca i kontrolise vozilo. Ne vazi samo za Teslu. Dozvoliti da se autonomna vozila krecu sama bez vozaca, znaci samo jedno: firme ima da izbace hiljade vozila na ulice, prodajuci pricu o nekom carsharingu zatrpavajuci ulice guzvom i sl. A onda krece zabrana. Ne za njih jer ekonomija i inovacija, a ja koji hocu da vozim necu moci. A u stvari resenje je tu vec dobrih 150 godina: podzemna zeleznica i javni prevoz. To da li ce neko da vozi auto od BG do GR ili ce sedeti i auto ce voziti, je njegov izbor. Ali neka sedi na mestu vozaca.
Meni samo nije jasna ta cela prica Tesla fanova kako hvale auto u voznoj dinamici (i jeste istina, auto se vozi najpribliznije, po mom misljenju, BMW-u serije 3) a ovamo nece da ga voze???? Zasto? Zar nije jednostavnije reci e ne treba mi nista od tih komponenti, hocu da vozim. Ako bas necu da vozim, idem javnim prevozom. To hocu da imam moj "pod" u kome gledam obicne smrtnike ili saljem moju decu na trening, e zao mi je to ne podrzavam.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Kao da nove generacije ne zanima osećaj u vožnji, povezanost sa vozilom/putem i sl. Da im je vozilo kao aplikacija, klik, next, klik, od A do B… exit, klik.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Dzoni_m
Site Admin
Reactions:

Post od Dzoni_m »

Zato i kazem, sve 5, ne moraju svi da budu zainteresovani za automobile. Za njih postoje druga prevozna sredstva. Ko ne zeli ne treba i ne mora da vozi. Ali ne moze da zahteva komfor i slobodu koju auto pruza, po cenu pravljenja haosa. A to je jedini moguci rasplet "robotaxija"
Korisnikov avatar
Dzona
Reactions:

Post od Dzona »

Ne vezano za sve napisano
Moja sugestija je ne zabadajte glavu u pesak i ne negirajte/ignorišite napredak koji se dešava.
Iako se slažem da je ogroman hype oko AI, ovo postaje alat koji može da se koristi u skoro svakom sektoru - i treba iskoristiti što više.

Probajte FSD i videćete da to funkcioniše veoma dobro. Da ne bi ste bili iznenađeni kao Jura
https://www.reddit.com/r/TeslaFSD/comme ... upervised/
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

Dzona napisao: 25 Feb 2026, 14:03 Ne vezano za sve napisano
Moja sugestija je ne zabadajte glavu u pesak i ne negirajte/ignorišite napredak koji se dešava.
Iako se slažem da je ogroman hype oko AI, ovo postaje alat koji može da se koristi u skoro svakom sektoru - i treba iskoristiti što više.

Delimično sam saglasan sa tim, tj. dodao bih da treba iskoristiti što više ali sa ozbiljnom dozom rezerve i bez slepog verovanja, u bilo kojoj branši.

Uporedio bih sa autonomnom vožnjom, iako mislim isto kao i još par članova, ko želi sofera, ne mora mnogo da mozga i polemiše o kvalitetima vožnje. Autonomna vožnja je ok da odmoris na nekom putu gde si ipak pripravan, ali nije ok da pošalješ decu autom kod babe i dede 100km npr.
Имам једно потпитање...
Odgovori