Kako se koristi Lovato gas?

Iskustva u vezi autogasa, preporuke za ugradnju
kojot
Reactions:
Pridružio se: 05 Okt 2018, 22:33

Post od kojot »

Kupio sam auto na Lovato plin i ne znam kako se koristi.
Imam crni i crveni prekidac. Crni ima 3 polozaja, GAS, R i Benzin. Ne znam sta ta srednja pozicija r znaci. Kako se prebacuje sa benzina na plin i obrnuto? Ako samo kliknem da prebacim na leru auto se ugasi iako je vruc. U voznji moze da se prebaci.... Čemu služi crveni "klik" taster?
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema

Re: Kako se koristi Lovato gas?

Post od TheWickerMan »

To je stari prekidač, slikaj ga. Srednji položaj je da potroši benzin iz instalacije da bi moglo da se prebaci na plin.
Crveni služi da našpricaš plina pri jutarnjem paljenju.
To prebacivanje, ako si na benzinu, ideš na R poziciju dok potroši benzin, kad počne da se guši, prebaciš na plin
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

To, ako se dobro sećam, služi kada pališ auto direktno na plin.
Имам једно потпитање...
kojot
Reactions:

Post od kojot »

IMG_2312.jpeg
IMG_2312.jpeg (145.55 KiB) Pogledano 420 puta
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema

Post od TheWickerMan »

To je taj.
Sad si u modu, pali na plin i vozi na plin. Ujutru ako nece upali, špricneš dva puta crvenim tasterom.
R je kad hoćeš da prebaciš na benzin, prebaciš i jako brzo će potrošiti plin u instalaciji i onda prebaciš na benzin. I kontra, kad si na benzinu, pa hoćeš na plin.
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Imam isti ovakav u Nivi. Oznaka R je za rezervu. Tu treba da se pali crvena lampica kada ostane malo plina u boci. Ostalo su ti rekli.
Sa plina na benzin možeš direktno, bez čekanja. Sa benzina na plin moraš prvo u srednji položaj. U tom položaju su zatvoreni ventili i za benzin i za plin, pa motor radi na benzin iz lončeta u karburatoru. Kada ga potroši, počeće da štuca i tada prebacuješ na plin. Kada stiskaš crveni taster, treba da se čuje kako klikne magnet na isparivaču. Nemoj da ga držiš stisnut više od jedne sekunde.
Korisnikov avatar
Skipper
Reactions:
Pridružio se: 26 Jul 2016, 21:02
Garaža: Toyota Avensis MK3

Post od Skipper »

Ovo je sistem za automobile sa karburatorom?
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:

Post od Dare4x4 »

Da.
kojot
Reactions:

Post od kojot »

Da li na boci negde piše do kad traje pošto nemam nikakav papir za sad
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Ako nemaš papir onda ne traje više ništa, odnosno moraćeš je zameniti. I isparivač takođe (da bi dobio njihove papire za atest).
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

Ne znam dal traže papir fizički, ali znam da sam prodao C3 na metan (fabrički) i da je čovek produžio registraciju, a da sam ja tek u međuvremenu skontao da mu nisam dao sve papire (konkretno uverenje za metan, iako je važeće). Dal je registrovao na foru ili ne, ali uspeo je, tako da ne znam dal imaju oni to bilo gde u nekom sistemu.
Имам једно потпитање...
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:

Post od Dare4x4 »

kojot napisao: 06 Dec 2025, 17:40 Da li na boci negde piše do kad traje pošto nemam nikakav papir za sad
Na boci imaš zavarenu pločicu gde piše zapremina, broj homologacije, važenje i proizvođač. Ako je plinski uređaj upisan u saobraćajnu, onda oni u sistemu imaju serijske brojeve boce, multiventila i isparivača. Na svakom tehničkom pregledu imaju pristup toj bazi i ne moraš da imaš ništa osim saobraćajne. Takođe, ako je potreban reatest, oni već imaju sve podatke. U slučaju da je istekao rok važenja boce, onda moraš da je zameniš i tada ćeš dobiti papire od nove boce. Trebalo bi i na B stubu da imaš zalepljenu nalepnicu sa podacima o plinskom uređaju i trajanju atesta.
Jedna od većih gluposti u svemu tome je da ti je potreban prvi izdati atest, jer na uverenju koje na tehničkom vide piše da to uverenje važi uz tu potvrdu o atestu. Taj prvi atest uzimaš kao duplikat u AMSS ili gde je već rađen.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Traže svaki put prilikom registracije potvrdu od agencije a prilikom “reatesta” i originalni/prvi atest (u mom slučaju izdat od strane fabrike). A da bi odradio reatest trebaju ti papiri odnosno atesti od boce i isparivača.

Tu potvrdu od agencije niko ne lepi jer je odštampana na običnom samolepivom muflon papiru i ne bi potrajala ni godinu dana. Zato je moraš imati i poneti prilikom registracije.
machak99
Reactions:
Pridružio se: 11 Jun 2015, 20:34

Post od machak99 »

Zadnjih 5-6 godina nisu mi trazili potvrdu prilikom registracije, sve vide u sistemu od Agencije za bezbednost saobracaja. Za reatest se slazem, tu traze. Takodje kad sam radio atest za stakla, nisam mogao da registrujem kola par dana dok oni nisu ubacili u sistem iako sam imao papire fizicki, dao sam im na uvid, kaze dzaba ne moze da prodje dok oni ne unesu. Kazu isto je tako i za plin, sve sad ide elektronski...

Послато са 2312DRA50G помоћу Тапатока

zarekg
Reactions:
Pridružio se: 07 Okt 2024, 22:02

Post od zarekg »

Tako je, sve je u sistemu. I ako nije ista adresa u ličnoj karti i saobraćajnoj odah izlazi upozorenje i ne mogu da registruju.
Odgovori