Offset za rezervni točak

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
surovi
Reactions:
Pridružio se: 15 Nov 2023, 13:58

Offset za rezervni točak

Post od surovi »

Verovatno glupo pitanje na koje i sam znam odgovor, ali situacija je sledeća. Treba mi novi rezervni točak. Trenutno imam 16 cola, 6.5J, 5X112, ET45. Gume su 205 60 R16. U pitanju je VW Touran. Našao sam čeličnu felnu baš za VW Touran, ali je ET48. Da li bi to mogao da bude potencijalno problem, naročito na prednjoj osovini? Znam, svestan sam da je u pitanju rezervni i verovatno će biti ok. Ali može biti situacija da sam van države i da tako trebam da pređem recimo 400km na autoputu.

Glupo pitanje, znam. Našao sam jednu ET46, ali ima manji load index. Oko 600kg. Ova je 720kg. To mi zna biti bitno jer i kad idem negde dalje, bude i sa troje dece, krovnom kutijom, natovaren do daske. Gume ionako koristim 96 XL.

Ili uzeti neku zimsku gumu sa obicnim indexom 92 i felgu sa ET96 sa takodje manjim indexom (znaci pricamo o 600kg na jednom kotacu, ostali po 720kg) i gotovo.
Poslednja izmena od surovi u 26 Okt 2025, 19:09, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Re: Offset za rezervni točak

Post od shandu90 »

Kad sam imao auto sa gumama 15” imao sam rezervni istih dimenzija i mogao sam da ga vozim danima bez problema. Sad kad imam 17” gume, rezervni mi je onaj copavac koji sluzi da se dovezes do prvog vulkanizera. Prvo probaj da ubacis standardni tocak sa gumom tj. dimenzijom koju imas, da vidis da li staje u onu rupu. Ako ne onda trazimo copavac.

Sent from my iPhone using Tapatalk
surovi
Reactions:
Pridružio se: 15 Nov 2023, 13:58

Post od surovi »

Ma stane bez problema prava veličina gume.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Uzmi to i ne razmisljaj dalje.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Odgovori